19.05.2025
Parin tunnin koeajot: uusi Renault 5 E-Tech (Comfort Range Techno)

Parin tunnin koeajot -osiossa koeajetaan uusia ja käytettyjä autoja. Ensifiiliksen ja pintaraapaisun perusteella on tarkoitus antaa koeajoraportin päätteeksi arvio siitä, että ostaisinko auton vai en (jos hakusessa olisi sen kaltainen automalli).
Mon amour, viens ici. Je t'attendais. Se on viekoitteleva ja kutsuva, se suorastaan huutaa ajamaan itseään. Ja hei, onhan se aika vastustamaton, aika leikkisäkin. Puhun nyt siis uudesta täyssähköisestä Renault 5:sta.
Olen ajanut viime aikoina monia mielenkiintoisia autoja, mutta Renault 5 on jotenkin vielä tavallistakin mielenkiintoisempi, ainakin näin ennakkoon. Autohan on ehtinyt jo voittamaan Vuoden Auto Euroopassa -palkinnon ja kerännyt muutenkin paljon ennakkohypetystä, mutta onko se sitten todellisuudessa kaiken tuon hypetyksen arvoinen? Siitä on tarkoitus ottaa nyt selvää.
Alkuperäinen Renault 5:nhan esiteltiin jo vuonna 1972. Se oli Renaultin oma vastalause esimerkiksi Fiat 127:lle ja Mini Cooperille. Siitä käytettiin aikoinaan nimitystä supermini, mikä tarkoitti että se oli vähän isompi kuin kaupunkiauto, mutta kuitenkin pienempi kuin kompakti perheauto. Mallin valmistus jatkui aina vuoteen 1996 saakka, jonka jälkeen se hävisi markkinoilta. Syynä tähän oli pitkälti se, että Renault Clio kilpaili samassa segmentissä ja ranskalaiset päättivät panostaa jatkossa mieluummin Clioon.
Mutta, nyt legenda on palannut, uusissa trendikkäissä pöksyissään.
Uusi täyssähköinen Renault 5 on erittäin lupaava auto ja siinä on paljon seikkoja mistä tykätä. Se on pieni, siis oikeasti pieni aikakaudella, jolloin monet kompakteiksikin luokitellut autot ovat melkeinpä pienimuotoisia katumaastureita (kuten oli äskettäin ajamani Smart #1:nkin). Mainittakoon, että se on lähes yhtä lyhyt kuin esimerkiksi Mini Cooper. Ministä puheen ollen, uusi Renault 5 on vähän kuin Minin ja viistoperän rakkauslapsi. Siinä on piirteitä molemmista maailmoista ja siksi se onkin aika riemastuttava. Yhtäläisyyksiä Miniin löytyy myös siinä mielessä, että aivan kuten Smart 1:stakin, Renault 5:sta löytyy useita persoonallisia yksityiskohtia.
Mutta, jos katsotaan tarkemmin uuden Renault 5:n ulkonäköä, voidaan sanoa sen näyttävän kutistetulta viistoperältä, joka uskoo diskomusiikin voimaan. Eli modernista ja trendikkäästä ilmeestä huolimatta siitä löytyy ripaus myös jonkin sortin retrofiilistä. Sitä onkin monissa yhteyksissä luonnehdittu retrofuturistiseksi. Koeajamani yksilö on tummansininen, mutta olen nähnyt auton monissa kuvissa ja videoilla myös keltaisena ja sen värisenä se pääsee mielestäni ylivoimaisesti parhaiten oikeuksiinsa. Kirkkaan keltainen on värinä sopivan pikantti tämän kaltaiselle pikantille menopelille.
Tästä päästään tosin myös pienimuotoiseen ongelmaan. Vaikka auto on sinällään pikantti, herää kysymys, että onko se kuitenkaan tarpeeksi pikantti? Tai onko se tarpeeksi leikkisä? Ulkoinen olemus ja ennakkohypetys antavat ainakin jossain määrin sen kaltaisen lupauksen, että auton voisi kuvitella syöksyvän kurveihin kuin innostunut koiranpentu tennispallon perässä. Tai orava, joka on saanut elimistöönsä ripauksen kofeiinia. Älkää käsittäkö väärin, pitoa kyllä löytyy kiitettävästi ja auto menee sinne minne sen haluaakin menevän, mutta ei ehkä vain aivan niin ärhäkkäästi kuin sitä toivoisi. Renault 5 ei tunnu samalla tavalla ketterältä karting-autolta kuin vaikkapa edellä mainittu Mini Cooper. Ohjausvaste saisi olla mielestäni vielä asteen herkempi. Tavallaanhan mitään varsinaista ongelmaa ei ole, koska Renault 5 on silti erittäin hyvä auto ajaa. Mutta, erittäin hyvä ja hullunhauska ovat kaksi eri asiaa. Tujakan espresson sijasta se on vähän enemmän kuin macchiato, eli se aivan viimeinen potku puuttuu.
Palataanpa sitten takaisin esteettisiin seikkoihin ja hypätään auton sisätiloihin. Sisältä auto näyttää oikein kivalta. Löytyy persoonallisia yksityiskohtia ja esimerkiksi kojelaudassa on tyylikäs kangasverhoilu. Ja, toisin kuin ehkä joskus aikoinaan ranskalaisissa autoissa, kaikki on tehty hyvällä maulla. Eli sisätilat ovat sopivalla tavalla persoonalliset ja minkään suhteen ei ole vedetty överiksi.
Digitaalinen mittaristo on hyvän kokoinen ja sen näkymää saa myös jossain määrin personoitua mieleisekseen. Keskikonsolista löytyy 10,1 -tuumainen keskinäyttö ja sen takaa Googlen käyttöliittymä, joka löytyi jo viime vuonna koeajamastani Renault Scenic E-Techistäkin. Käyttöliittymä on selkeä ja toimiva, ja sen osalta on vaikea keksiä minkäänlaisia moitteita. Auto tarjoaa luonnollisesti myös tuen sekä Android Auto- että Apple CarPlay -palveluille. Keskinäytön alta löytyy fyysisiä painikkeita useimmille auton toiminnoille, kuten ilmastoinnille ja tuulilasinpuhaltimelle sekä takalasin lämmittimelle.
Autosta löytyvä uudenlainen tekoälyavustin toimii todella hienosti. Se kulkee nimellä Reno ja sen saa aktivoitua sanomalla ”hei Reno”. Jos avustimelle toteaa esimerkiksi, että käsiä palelee, se kytkee ratinlämmittimen päälle. Jos sitä pyytää avaamaan esimerkiksi toisen etuikkunan, se tekee työtä käskettyä. Tähän saakka tekoälyavustimet, joihin olen itse törmännyt autoissa, ovat liittyneet lähinnä multimediatoimintojen tai vastaavien hallinnointiin, eivätkä ne ole ulottuneet auton varsinaisiin toimintoihin. Joku saattaisi pitää tämän kaltaista kehitystä hivenen huolestuttavanakin, mutta itse näen tässä paljon hyvää. Mitä mahdollisuuksia tulevaisuus tuokaan tullessaan autoteollisuudelle?
Mitä tulee muutoin Renault 5:n varusteisiin, on varustelista melko kattava, ainakin Techno-varustelutasossa, joka löytyy siis tästä koeajoyksilöstä. Siihen kuuluu esimerkiksi sellaisia varusteita vakiona kuin LED-ajovalot ja kaukovaloautomatiikka, lämpöpumppu, lämmitetyt sivupeilit, kaistavahti, liikennemerkkien tunnistus, mukautuva vakionopeudensäädin, erilaiset ajotilat (Eco, Comfort, Sport ja Perso) ja parempi äänentoisto. Mainittakoon, että myös edellä mainittu Reno-avustin kuuluu siis tähän Techno-varustelutasoon.
Istuintilojen osalta ei yllättäne, että takana istuville ei jää hirveästi jalkatilaa, ainakaan jos etupenkillä istuu kaltaiseni 194-senttinen kuljettaja. Eipä sinne taida muutoinkaan jäädä juurikaan ylimääräistä tilaa, ainakaan polvia ajatellen. Mutta, painotettakoon, että nyt puhutaan kuitenkin varsin pienestä autosta.
Kuljettajan paikalla löytää sen sijaan hyvän ajoasennon ja voisin kuvitella, että tällainen auto on muutenkin omimmillaan juurikin sinkkumiehellä tai -naisella, tai vaikka nuorella pariskunnalla. Mitään lapsiperheelle sopivaa menopeliä tästä on turha edes yrittää leipoa.
Tavaratilaa Renault 5:sta löytyy itse asiassa oikeinkin hyvin kokoisekseen autoksi, jopa 326 litran verran. Se on itse asiassa 13 litraa enemmän, kuin mitä löytyi tavaratilaa Smart 1:sta. Ja, täytyy muistaa, että Smart #1 on kuitenkin jonkin verran isompi auto. Smart #1:n pituus on 4,3 metriä, kun taas Renault 5:n pituus on noin 3,9 metriä, eli puhutaan kuitenkin 40 senttimetrin erosta. Mainittakoon tavaratilasta lisäksi sen verran, että pohjakannen alta löytyy kätevä säilytyslokero auton latausjohdolle. Latausjohto vie kuitenkin aina jonkin verran tilaa ja on helposti kaiken tiellä, joten on äärimmäisen kätevää, että sille on mietitty kokonaan oma lokero.
Ajettavuus käytiinkin jo läpi, mutta minkä verran uudesta Renault 5:sta löytyy sitten tehoa? No, tämä kyseinen koeajoyksilö on varustettu 150 hevosvoimaisella sähkömoottorilla ja vääntöä siitä löytyy yhteensä 245 Nm verran. Nollasta sataseen auto kiihtyy tasan 8 sekunnissa, mikä on ihan kelpo suoritus, vaikkei tietysti hätyyttelekään esimerkiksi Smart #1 Brabusin lukemia. Mutta, on ehkä hyvä muistaa, että Smart 1 Brabus on erikoisversio ja sen hintakin on kokonaan eri sfääreissä. Sanottakoon kuitenkin, etten olisi pistänyt pahakseni, jos autosta olisi löytynyt heppoja ja vääntöä vielä hitusen enemmän. Olisi kiva, jos auto ampaisisi kurvista ulos tultaessa kuin pienimuotoinen raketti, mutta aivan sellaiseen ei nyt valitettavasti ylletä.
Minkälainen on sitten Renault 5:n range? No, autosta on saatavilla kahdenlaista versiota. Löytyy Urban Range -versio, jolle Renault lupaa noin 310 kilometrin verran rangea. Sitten löytyy tämä Comfort Range -versio, jolle Renault lupaa puolestaan noin 410 kilometrin verran rangea. 310 kilometriä on sellainen lukema, että siitä kun ottaa niin sanotusti löysät pois, niin todellisempi range lienee vain parinsadan kilometrin luokkaa esimerkiksi talviolosuhteissa. Eli se on sitten todellakin tarkoitettu nimenomaan urbaaniin ympäristöön, jossa tämänkaltainen pieni auto toki onkin kuin kotonaan. On itse asiassa hyvin helppo kuvitella uusi Renault 5 esimerkiksi Pariisin vilkkaaseen liikenteeseen ja ahtaille pikkukujille.
Jos yhtään enempää ja pidempiä etäisyyksiä tulee ajeltua, sitten kannattaa suoraan valita tällainen Comfort Range -versio. Se tarjoaa sellaisen rangen, jolla voi sitten ajella jo vähän huolettomammin.
Tarkastellaanpa sitten auton hintapuolta, joka on ehdottomasti tämän auton suuri vahvuus. Nimittäin, jos mietitään asiaa puhtaasti hinta-laatusuhteen näkökulmasta, niin kuluttaja saa kyllä Renault 5:n kanssa rahalle melkoisen hyvin vastinetta. Auton alkaen-hinta on nimittäin niinkin maltillinen kuin vain rapiat 27 tuhatta euroa. Se ei ole paljon se, etenkin kun puhutaan uudesta autosta ja vieläpä täyssähköisestä sellaisesta. Tämän koeajoyksilönkin, joka on kuitenkin varustettu toiseksi korkeimmalla varustelutasolla, hinta on vain vajaat 32 tuhatta euroa. Esimerkiksi Smart #1:n alkaen-hinta on jo rapiat 36 tuhatta euroa, eli lähes kymmenen tuhatta euroa enemmän kuin Renault 5:n alkaen-hinta. Toki täytyy muistaa, että halvimmassakin Smart #1:ssä on 50 heppaa enemmän tehoa ja lähes 100 Nm enemmän vääntöä, mutta jos sitä pärjää pikkaisen vähemmällä näiden osalta, niin sitten tuon säästetyn kymppitonnin voi varmasti käyttää moneen muuhunkin hyödylliseen asiaan. Tämä on valintojen maailma.
Joitain lukijoita saattaa kiinnostaa auton vastuullisuuspuoli enemmänkin. No, sen lisäksi että auto on täyssähköinen eli siis paikallisesti päästötön menopeli, tietävät Renaultin nettisivut kertoa, että sen valmistukseen on käytetty vähintään 40 kiloa kierrätettyä muovia ja vähintään 25-prosenttia autosta on kiertotalouden materiaaleja. Tässä kohtaa on myös hyvä mainita, että uusi Renault 5 on valmistettu kokonaan Euroopassa. Se kootaan Renaultin tehtaalla Douai’ssa, Ranskassa ja siinä käytetään eurooppalaisia toimittajia.
Uusi Renault 5 on monella tapaa sympaattinen auto ja siihen on helppo ihastua. Siinä on selkeästi sydäntä ja jonkinlaista mystistä, ranskalaista vetovoimaa. Nyt kun mietin asiaa tarkemmin, niin ymmärrän hyvin kaiken sen ennakkohypetyksen, mikä tähän autoon on liittynyt. Onhan se omalla tavallaan aika vastustamaton vaihtoehto, etenkin kun se on hinnoiteltukin niin herkullisesti.
Silti huomaan olevani hieman kahden vaiheilla tässä. Haluaisin tuntea enemmänkin uutta Renault 5:sta kohtaan, sillä paperilla auto vaikuttaa niin erinomaiselta. Kaikki ainekset suoranaiseen huippuautoon ovat kasassa, mutta jonkinlaista pientä hulluutta olisin kaivannut vielä lisää, ainakin sinne ajettavuusrintamalle. Tekeekö se kuitenkaan tästä huonoa autoa? No ei tietenkään tee ja jos minun pitäisi tällaisen parin tunnin koeajorupeaman perusteella päättää, ostaisinko uuden Renault 5:n, vastaus olisi helppo kyllä. Reilut 30 tuhatta euroa tällaisesta varsin riemukkaasta ranskalaisesta ei kuulosta lainkaan huonolta sijoitukselta. Vive les petites voitures et vive la France!
Lopuksi haluan antaa vielä kiitokset Lahden Autosalpa -liikkeelle auton tarjoamisesta koeajoon raportin tekemistä varten.
Keskustelu
Ei kommentteja