27.04.2025
Teiden todelliset sankarit ovat kumia

Kuva: Unsplash
On jokseenkin älytöntä, että kuinka paljon renkaiden merkitystä ylenkatsotaan, jopa monien autointoilijoiden johdosta. Täytyy kuitenkin muistaa, että renkaat ovat ainoa asiat autossa, jotka koskettavat tietä, ainakin toivottavasti.
Brittiläinen autotoimittaja Chris Harris puhui aiheesta viime vuonna Joe Roganin podcastissa ja nosti hyvänä esimerkkinä esille F1-sarjan. Formuloita katsellessa kuulee usein kuinka selostajat pauhaavat lähes jatkuvasti renkaista, kuten esimerkiksi eri tiimien rengasvalinnoista eri radoille ja myös renkaiden kunnosta. Formuloissa sen huomaa hyvin, että siinä vaiheessa, kun renkaat alkavat olla loppuun ajetut, ei ole väliä vaikka kuljettajan puikoissa olisi itse Max Verstappen – ajamisesta tulee heti paljon haastavampaa ja myös kierrosajat hidastuvat selvästi.
Vuosien varrella on ollut myös paljon spekulaatiota siitä, että kuinka paljon vuonna 2013 traagisesti menehtyneen elokuvatähden Paul Walkerin kuolemaan johtaneessa auto-onnettomuudessa oli kyse renkaista. Porschessa, jonka kyydissä Walker istui, oli poliisien raporttien mukaan ainakin kaksi yli yhdeksän vuotta vanhaa rengasta, kun Porschen omakin suositus on vaihdattaa renkaat vähintään neljän vuoden välein. Myös tätä aihetta Harris sivusi kyseisessä podcastissa.
Yksi iso ongelma renkaissa on se, että ne eivät ole oikein millään tavalla kovin mediaseksikkäitä ilmestyksiä. Ne ovat vain mustia ja kumisia, eikä niiden muotoilunkaan suhteen voi lähteä tekemään mitään mullistavaa. Ne kun ovat pyöreitä syystä. Ja, nyt kun me elämme vielä tällaisella sosiaalisen median aikakaudella, jolloin kaikki kiiltävä ja säihkyvä saa välittömästi paljon huomiota, on kovin vaikea taikoa renkaista seksikästä asiaa. Niiden päällä lepäävä auto saa helposti kaiken huomion, ainakin siihen saakka, kunnes loppuun ajettu rengas räjähtää moottoritiellä. Sitten renkailla onkin yhtäkkiä väliä.
Kyllähän renkaiden aliarvostuksen huomaa myös siinä, että miten kahvipöydissä puhutaan autoista. Monesti puhutaan ainoastaan hevosvoimista. Enkä yritä nyt siis väittää, etteivätkö ne kiinnostaisi minuakin. Olen aina pitänyt tehokkaista autoista, sillä teho tuo sielukkuutta auton käyttäytymiseen ja äänimaailmaan. Mutta, vaikka autossa olisi useampi sata heppaa tehoa, valuu se kaikki pitkälti hukkaan, jos renkaat eivät kestä sitä auton tuottaman tehon määrää. Kehnot kumit nopean urheiluauton alla on vähän sama asia kuin Usain Bolt juoksemassa läpyskät jalassa.
Ei ole väärin sanoa, että renkaat ovat oikeasti kaikki kaikessa. On sinällään jopa absurdia ajatella, että kalleimmissakin autoissa, joissa lähes kaikki on valmistettu ultrakevyestä ja kalliista hiilikuidusta, kriittisimmät osat ovat kuitenkin kumia. Renkaat näyttelevät isoa roolia niin kiihdytyksessä, jarrutuksessa kuin kaarreajossakin. Jos et usko, niin kokeilepa ajaa ilman renkaita. Aivan. Tai kokeilepa ajaa loppuun ajetuilla tai ikivanhoilla renkailla. Aivan. Ajamisesta ei meinaa silloin tulla oikein mitään. Tai ainakin ajonautinto on kaukana huipusta. Jos mietitään vielä tarkemmin esimerkiksi jarruttamista, niin vaikka jarrut kirjaimellisesti jarruttavatkin auton kulkua, riippuu varsinainen jarrutusmatka pitkälti renkaiden kunnosta. Voi siis sanoa, että mitä pitävämmät renkaat on alla, sitä enemmän jarrutustehoa voidaan siirtää renkaiden kautta tiehen. Sen takia paremmilla renkailla saavutetaankin lyhyempi jarrutusmatka. Eli jos joudut tekemään äkkijarrutuksen ja se tapahtuu kiitettävän nopeasti ja tehokkaasti, kannattaa antaa arvostusta etenkin renkaille.
Renkaiden merkitys korostuu myös silloin, kun keliolosuhteet ovat huonot. Olen katsellut viime aikoina Disney+ -palvelusta jonkin verran Pohjoisen valtatien pelastajat -ohjelmaa ja siinä törmää monesti ulkomaalaisiin rekkoihin, joissa on alla kesärenkaat, vaikka ulkona olisi täystalvi. Kyllähän sen arvaa miten siinä käy. Nuo samat rekat ovat yleensä kaatuneina ojassa tai muuten vain suistuneina tieltä. Kun pitoa ei ole, sitä ei todellakaan vain ole ja mitä enemmän silloin on massaa ohjattavana, sitä vaikeampaa elämästä tulee.
Lähes sileillä kumeilla pystyy jotenkin ajamaan kuivalla tiellä, vaikkakin pito on kaukana ihanteellisesta. Mutta, kokeilepa ajaa niillä kaatosateessa. Silloin sitä ymmärtää vielä konkreettisemmin, että miksi sitä urasyvyyttä ihan aikuisten oikeasti tarvitaan. Sileillä renkailla kaatosateessa ajaessa auto lähtee nimittäin todella helposti vesiliirtoon.
Palatakseni vielä talviolosuhteisiin, sittenhän meillä on Suomessa tämä ikuisuuskysymys, eli kummat renkaat ovat paremmat talvella, kitkat vai nastat. Sanotaan, että kitkoillakin pärjää ja pärjäähän niillä monesti ainakin Helsingissä tai muualla rannikkoseudulla, joissa talvet ovat yleensä muutoinkin leudompia. Mutta, lähdepä ajamaan kitkarenkailla yhtään pohjoisemmassa talvikelien ollessa pahimmillaan. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kitkarenkaat on alun perin kehitetty pitkälti Etelä-Euroopan talviolosuhteisiin. Ja, talvet eivät ole samanlaisia jossain Ranskassa kuin mitä ne ovat Suomessa.
Ei sovi myöskään unohtaa rengaspaineiden merkitystä. Monet meistä saattavat tsekata Instagramin tai TikTokin parikymmentä kertaa päivässä, mutta renkaanpaineet sen sijaan tarkistetaan vain kerran vuodessa – ja yleensä vasta siinä vaiheessa, kun auto itse herjaa niistä jotakin. Renkaanpaineisiin suhtaudutaan jostain syystä vain välttämättömänä pahana ja perin merkityksettömänä asiana, vaikka itse asiassa niillä on aika suurikin merkitys esimerkiksi ajettavuutta, kulutusta ja renkaiden elinikää ajatellen. Edellä mainitut ovat kuitenkin asioita, jotka vaikuttavat joko ajonautintoon tai ajamiseen liittyviin kustannuksiin, joten luulisi aiheen kiinnostavan enemmänkin.
Tuntuu siltä, että käytettyjen autojen kaupoilla, joissa renkaat kannattaisi oikeasti syynätä huolella läpi, syynätään pikemminkin vain kaikkea muuta. Jos jossain on pieni kolhu tai naarmu, saattaa se vaikuttaa ostopäätökseen välittömästi, vaikka kyseessä onkin puhtaasti kosmeettinen seikka. Huoltohistoriakin saatetaan syynätä tarkasti läpi, mikä on toki fiksua, mutta mikä siinä on, että renkaiden kunto saatetaan monesti ohittaa pelkällä olankohautuksella. Tai sitten auto ostetaan ja hankitaan läheisestä rengasliikkeestä halvimmat mahdolliset kumit, joiden jarrutusmatkasta ei ole mitään varmuutta, etenkään märissä olosuhteissa.
Renkaiden arvostuksen nostaminen vaatii muutoksen kulttuuriin, mutta jostain se on aloitettava. Käydäänpä vielä tiivistetysti läpi kahdeksan syytä sille miksi renkailla on niin suuri merkitys ajamiseen.
1. Ainoat asiat, joka koskettavat tietä
Tämän jo mainitsinkin, mutta tätä ei voi liikaa painottaa. On kiva, että autossa on hyvät jarrut, hyvä jousitus ja tehokas moottori, mutta renkaat ovat siltikin ne ainoa asiat, mitkä koskettavat tietä. Renkaiden merkitys on muuten asia, joka korostuu vieläpä nykyaikana, sähköautojen aikakaudella. Sillä, monet sähköautot tuottavat niin paljon välitöntä vääntöä, että ne vaativat maksimaalista pitoa, etenkin jos sitä kaasupoljinta polkaisee oikein kunnolla. Muutoin sitä on isona riskinä ajautua heti ulos tieltä tai pyöräyttää auto ympäri. Sähköautot ovat myös polttomoottorisia autoja raskaampia akuston painon johdosta, joten tämä lisää myös renkaiden kulumisen nopeutta.
2. Renkaat ratkaisevat pysytkö tiellä vai et
On hienoa, että jarrut ovat kehittyneet niin valtavasti vuosikymmenten varrella. Nykyaikaiset levyjarrut ovat niin paljon parempia ja tehokkaampia kuin vanhanaikaiset rumpujarrut, joita toki saatetaan edelleen nähdä joissain autoissa takana. Brembon jarrut ovat melkeinpä jo jonkinlainen käsite nykypäivänä. Mutta, huonojen renkaiden kanssa Brembonkin kaltaiset laatujarrut menettävät suuren osan hyödystään. Kun haluat saada auton pysähtymään nopeasti, kyse on pitkälti rengaspidon määrästä. Ja, jos sitä pitoa ei ole tarpeeksi, menee jarrutus pitkäksi ja peräänajon riski kasvaa merkittävästi.
3. Renkaat vaikuttavat suurelta osin ajettavuuteen
Kun puhutaan ajettavuudesta, esimerkiksi jousituksella ja alustalla yleisestikin on paljon merkitystä. Mutta, jos haluat, että auto kääntyy tarkasti ja terävästi mutkissa, tarvitset hyvät renkaat. Jos taas nautit siitä, että auto puskee, eli aliohjaa, sitten kannattaa pitäytyä niissä kymmenen vuotta vanhoissa ja kovettuneissa kumeissa (ja tämä oli siis sarkasmia).
4. Hyvät renkaat säästävät polttoainetta (tai sähköä)
Vierintävastus on asia, jolla on paljon vaikutusta polttoaineen (tai sähkön) kulutukseen ja käyhän se toisaalta järkeenkin. Jos vierintävastus on suuri, kuluu polttoainetta (tai sähköä) enemmän auton liikuttamiseen. Vierintävastukseen vaikuttaa rengaspaineiden lisäksi esimerkiksi rengasseoksen laatu. Esimerkiksi joissain kiinalaisissa halppisrenkaissa käytetään monesti selvästi huonolaatuisempaa seosta kuin jossain laatumerkkien renkaissa.
5. Hyvät renkaat tekevät autosta nopeamman
Tätäkin jo sivusin, mutta hyvillä renkailla on oikeasti merkitystä auton vauhtiin. Mitä paremmat renkaat autossa on, sitä nopeammin se kiihtyy, sitä nopeammin sillä ajaa myös mutkissa. Sen takia rengasvalinnat ratkaisevat monia F1-kisojakin. Kun kärkikuljettajan varikkopysähdys ajoitetaan väärin ja ajetaan kierros tai pari liikaa loppuun ajetuilla renkailla, voidaan voittohaaveet yleensä haudata, sillä liikaa aikaa on jo menetetty.
6. Renkailla on paljon enemmän merkitystä kuin nelivedolla
Nelivetoa pidetään joskus jonkinlaisena ihmelääkkeenä, aivan kuin se ratkaisisi kaikki pitoon liittyvät ongelmat. Mutta, neliveto ei paranna pitoa esimerkiksi jarrutuksessa. Neliveto itsessään ei tee autosta turvallista talviautoa, vaan sen tuoma hyöty häviää huonojen renkaiden kanssa. Hyvillä renkailla on paljon enemmän merkitystä ajoturvallisuutta ajatellen.
7. Renkaat tekevät ajamisesta nautinnollisempaa
Jos kuljettaja on epävarma taidoistaan, ajonautintoa ei ainakaan edistä rengasvalinnoissa pihisteleminen. Silloin kannattaa panostaa vaikka vähän enemmänkin niihin renkaisiin. Tai, jos ylipäätään haluaa ajella levollisemmin ja saada vähän iloakin siitä ajamisesta, kannattaa renkaisiin panostaa. On se mukava ajaa, kun auton ohjaus käyttäytyy tarkasti ja kun auto myös pysähtyy tarvittaessa nopeasti.
8. Renkaat ovat halpa henkivakuutus
Näin minulle sanottiin jo pienenä poikana ja vaikka rengaskaupoilla saattaakin kirpaista maksaa useita satasia uudesta rengassarjasta, on se loppujen lopuksi aika pieni investointi omaan turvallisuuteen. Etenkin kun ymmärretään, että se ihan oikeasti toimii jonkinlaisena henkivakuutuksena. Olen nimittäin joskus aikoinaan kokenut senkin, että olen ajellut huonoilla renkailla talviolosuhteissa ja se jos mikä vie kaiken nautinnon ajamisesta. Joissain mutkissa sitä on toki kiva pikkaisen sladitella, mutta kaikkialla muualla se on pitkälti vain sieltä ja syvältä. Renkaita valitessa ja hintoja (mahdollisesti) tuskaillessa kannattaa ihan oikeasti pohtia, että kuinka paljon sitä antaa arvoa omalle tai perheenjäseniensä hengelle. Yhtäkkiä ne hinnat eivät ehkä enää tunnukaan niin pahalta.
Summa summarum, renkaat ovat monelle meistä turhan itsestään selvä asia ja niiden merkityksen ymmärtää vasta sitten, kun niissä on jotain vialla. Ja silloin saattaa olla jo liian myöhäistä. Ensi kerralla kun naapurisi kehuskelee nelivetoisella autollaan, kannattaa kysyä että millaiset renkaat siinä on ja missä kunnossa. Saattaa nimittäin olla, että kehuskelu loppuu nopeasti, jos siinä omassa etuvetoisessasi on tuoreet ja laadukkaat renkaat alla.
Eli siis, tsekkaa autosi renkaat, osta tarvittaessa uudet (ja kunnolliset sellaiset) ja pidä huolta rengaspaineista säännöllisesti. Renkaat eivät ehkä ole kovin mediaseksikkäitä, mutta ainakin ne pitävät autosi tiellä ja sinut hengissä.
Keskustelu
Ei kommentteja