23.05.2021

Pikkusisko haluaa auton

Teksti: Arttu Lustig

Kuva: Pikkusiskon kotialbumi

Aikanaan kirjoitin siitä, kuinka siskoni kieltäytyi edes harkitsemasta auton omistamista. Siskoni oli saanut juuri tutkinnon valmiiksi ja työelämä odotti. Mitä parhain aika hankkia auto, mutta siskoni näki, ettei autolle ollut tarvetta. Nyt vuosien jälkeen tilanne on kuitenkin muuttunut ja autoilun maailma on aukeamassa myös siskolleni.

Taustalla siskollani on se tavallinen tarina: ensin tuli mies, sitten rivitalon pätkä Espoosta, koira ja lopulta lapsi. Tällä värisuoralla on mahdotonta väistää auton omistamista. Arjen elementtejä on jo niin monta kasassa, ettei edes elinpiirin sisällä oleva maamme kattavin julkinenliikenne pysty tarjoamaan kaikkia tarpeita tyydyttäviä palveluja liikkumiseen. Oman auton hankita on ollut vain ajan kysymys.

Olin hyvin utealis, minkä merkkisen auton olivat perheelle hankkimassa. Olin varma, että kotiin tulisi aina suosittelemani Saab. Veikkaukseni oli väärä. Siskoni miehensä kanssa eivät välittäneet elämänmakuisista autoista. Valinta oli kohdistunut tuhat kilometriä ajettuun Skoda Fabiaan. En osannut juurikaan kommentoida valintaa, koska tällainen tuore uunilämmin auto on koko liikennemaailmani ulkopuolella. Uusi, bensapihi ja täysin kunnossa olivat vastakohtia kaikkeen siihen, mihin olen itse tottunut ja varautunut autossani.

Ihmettelin eikö siellä Espoossa ole yhtään seikkailumieltä ja tee-se-itse-henkeä, jota vanhempi ja edullisempi auto kuten Saab tarjoaisi? Siskoni antoi ymmärtää, etteivät nämä arvot kuulu heidän autoiluun. Auto on heille siis vain matkustamisen väline. Auton ei tarvitse olla heille viihdekeskus, harrastuskohde, varasto, roskis ja lähde uuden oppimiselle. Epäilin hiljaa sisälläni, että varmaan vaihdattavat ja säilyttävät renkaat jossain ammattilaisille. Heiltä jää kokematta lähestyvän talven voima, kun marraskuisessa räntäsateessa illan härtyessä vaihtaa autoon renkaita. Sääli.

Suvussamme auto on aina ollut pieni seikkailu itsessään. Serkkunikin julkaisee sosiaalisessa mediassa kuvia siitä, kuinka hän mittaa mielenlujuuttaan vanhan Audin äärellä. Tunnustan, että vanhempi Audi on jo sen luokan seikkailu, ettei itselläni riitä rohkeus. Audeissä houkutus on toki suuri, kun neliveto ja muu volkkariluksus kimaltelee myynti-ilmoituksessa. Essolla kuitenkin kerrottiin vanhemman Audin tarjoavan niin paljon yllätyksiä, että siihen tarvitsee jo omaa autotallia.

Muistutin siskoa suvukumme perinteistä. Auto korjataan aina itse tai ainakin väitetään niin tapahtuneen. Osat ovat olleet edullisia ja ne ovat vaihdettu varttitunnissa. Auton hinta aina valhedellaan tonnin halvemmaksi ja vaatimattomasti sivutaan loistavia neuvottelutaitoja kaupankäynnin yhteydessä. Uuden auton kanssa jälkimmäinen on hiukan vaikeaa, niin kuin korjaaminen kaikenmaailman tehdastakuiden takia.

Siskoni ja miehensä eivät ole vuosi kausiin ajaneet autolla. Rohkaisin, että liikenteen sekaa vain. Luonto kyllä opettaa. Ohjeistin, että muuten ei niin tarkkaa, mutta liittymässä pitää kiihdyttää kunnolla muuten muut autoilijat eivät pysty antamaan tilaa. Ajelee vain rauhassa omaan tahtiin eikä ota henkilökohtaisesti kaikkia aggressiivisia ohituksia ja tööttäyksiä. Siskoni miehensä kanssa olivat kuitenkin päättäneet ottaa muutaman ajotunnin pohjalle ennemmin kuin ajanhaalistuttamin tiedoin ja taidoin lähtevät uuden autonsa kanssa liikenteen sekään.

Haluan onnitella siskoani ensimmäisen auton ostamisesta. Pahoittelen, että ette vielä pääse muutamaan vuoteen jännittämään kantsastusasemalle automaattikahvi kädessä. Sekin päivä vielä tulee. Toivon, että seuraavan auton kohdalla loppuu se järkeily ja asiallisten päätösten tekeminen, ja palataan siihen mihin suvussamme on totuttu.

Keskustelu

Ei kommentteja

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

Blogin avainsanat

2cv (2) 850 (1) abs (1) ajokortti (4) ajo-opetus (4) akku (3) Alfa Romeo 156 (4) alinopeus (3) Anne Berner (2) autohuolto (15) Autokauppa (29) Autokorjaamo (11) Autokuume (19) automaattivaihteisto (2) autoniminen auto (1) autopesu (1) Bemari (3) bensiini (2) Biltema (2) BMW (2) Bottas (2) c70 (3) Chrysler LeBaron (2) citroen (2) Cybertruck (1) etanolibensiini (1) fakenews (1) ferrari (2) Fiat (3) Formulat (3) F-sarja (2) golf (1) Griffin (8) Grönholm (1) heijastin (1) Huoltokirja (1) Häkkinen (1) höyrymoottori (1) ilmastointi (1) Ilmastonmuutos (4) itseajava auto (1) Jaguar (1) jalankulkijat (5) jarruvalo (1) jenkkirauta (1) JMK ralli (6) Jobbari (3) jäähdytinneste (1) kaasuauto (1) kallistuksenvakaaja (2) Kankkunen (1) Katsastus (15) kauppakassi (1) kehä I (1) kehä III (1) Kia (1) kitkarenkaat (3) Koeajo (10) koiranluu (2) kokoomus (1) Kolari (9) kristillisdemokraatit (1) kuolemansynti (4) Lada (2) laki (5) Liftari (1) liikennekaari (2) liikenneraivo (7) liikenneturvallisuus (21) liikennevalvonta (7) Mercedes-Benz (3) Mersu (3) mopo (2) Mopoauto (3) mopoilu (3) Motonet (1) Multipla (1) musta jää (1) Mäkinen (1) nainen ratissa (5) Naiset (9) nastarenkaat (5) Navigaattori (1) Nettikeskustelut (4) Nissan (1) nopeudenvalvontakamera (4) ohittaminen (4) Opel Omega (1) opetuslupa (1) opetuspoljin (1) parkkipaikka (2) perussuomalaiset (1) pitkät valot (1) poliisi (9) polttomoottori (2) pyyhkijänsulat (3) Rahoitus (5) ralli (7) rallienglanti (1) rattiraivo (6) RE85 (1) rikkaiden ylinopeussakot (1) robottiauto (1) Romuttamo (2) ruuhkat (1) Räikkönen (2) rättisitikka (2) rättäri (1) s80 (1) Saab 9-5 (26) saasteet (4) skoda (3) skootteri (2) suomiauto (1) suomi-auto (1) sähköauto (3) talvi (10) talvirenkaat (1) Tesla (1) tieliikenne (3) Tieliikenne (45) Tieliikennelaki (10) Tinder (1) traktori (1) tulevaisuus (8) Tupakointi (1) turvavyö (2) v70 (2) vakionopeudensäädin (1) vakuutus (1) Vakuutusyhtiö (4) valtionvarainministeri (1) Varaosat (18) Varashälytin (1) veronkorotus (1) viimeinen alfa (32) viinabensa (1) volkswagen (1) Volvo (5) Volvo 740 (6) Volvo C70 (8) Volvo s80 (3) wunderbaum (1) öljy (3)
nwdb