31.08.2015

Mummo kolhi autoani parkkipaikalla

Teksti: Arttu Lustig

Kuva: Kaisa Härö

Olen vielä muutamankin päivän jälkeen niin raivoissani, että tapahtuneesta on vaikeaa kirjoittaa. Tapahtumat etenivät jotenkin näin. Olin lauantaipäivänä autoilemassa pienen kaupunkimme pieneen keskustaan lyhyeen työtehtävään. Pysäköin autoni tien vieressä olevalle parkkipaikalle. Sammutin autoni moottorin, minkä jälkeen kuulin kuinka viereisen auton ovi osuu omaani. Kylmän rauhallisesti siirrän katseeni viereiseen autoon ja jään jännityksellä seuraamaan tilanteen kehittymistä. Viereisessä autossa istuu mummo ja mummon auton ovi on auki nojaten autoni kylkeen. Kehittelen terävämpää katsetta mummoa kohti yrittäen viestittää, että auton ovien kanssa pitäisi olla tarkkana parkkipaikoilla. Näen kuinka mummo nousee autostaan ja mummon auton ovi osuu vielä kerran autoni kylkilistaan.

 

Autossani tästä hetkestä lähtien ei enää ollut autoilun maailmaa analyyttisesti seuraavaa autobloggaria, vaan jäljelle oli jäänyt tilanne: mies vastaan mummo. Nousin salamannopeasti autostani ja kävelin mummon luokse. Kysyin mummolta suoraan ja kipakasti, että mitä hän luulee tekevänsä. Mummo penäsi lisäselvitystä kysymykseeni. Kerroin mummolle, että hän oli juuri osunut useasti autonsa ovella autoni kylkeen. Mummo vastasi, että kyllä vähän voi osua toiseen autoon. Ääneni otti haltuun korkeampaa oktaavialaa, kun vastasin, että ei voi osua toisen autoon koskaan. Mummo valisti, että uudet autot ovat niin hyvää ja paksua peltiä, että niihin voi vähän osua. Jäin sanattomaksi ja kävelin pois tilanteesta.

 

Mummo olisi voinut olla pahoillaan, että huolimattomuuttaan osui ovellansa autooni. Olisin ymmärtänyt ja kertonut, ettei mummon tarvitse murehtia tapahtuneesta. Mummo olisi voinut myös haukkua ajotaitoni ala-arvoisiksi, koska pysäköin autoni niin lähelle toista autoa, ettei autostaan pääse pois kuin pelkääjän paikan puolelta eikä hänen lonkkansa kestä autossa ryömimistä. Olisin ottanut kritiikin ajotaidoistani tyynesti vastaan, koska tiedän olevani keskivertoa huonompi kuljettaja, ja ollut pahoillani aiheuttamastani vaivasta sekä luvannut olla seuraavalla kerralla tarkkaavaisempi pysäköidessäni autoa.

 

Liikenneturvallisuuden yksi kulmakivistä on, ettei auto osu toiseen autoon missään tilanteessa. Liikenteessä on paljon muitakin prioriteetteja, kuten autolla ei osuta ihmiseen tai eläimeen koskaan millään nopeudella. Toiseen autoon osumattomuus on tärkeä liikenneturvallisuuden kulmakivi, koska liian rajulla osumalla saatat saada auton sisällä olevan ihmisen osumaan omaan autoonsa vahingollisesti. Mummoa ei kulmakivi kiinnostanut, vaikka pysäköidyn auton ovea avatessa on käsillä harvinainen tilanne, jossa ihminen voi tietoisesti päättää osuuko autollansa toiseen autoon.

 

Mutta mitä ihminen voi tehdä tällaisessa tilanteessa, kun vastassa on mummo? Mummojen edessä ihminen on täysin aseeton. Ei mummolle voi kiroilla tai pilkata. Ei mummolle voi huutaa niin kauan, että mummo itkee. Kyseessä oli kuitenkin julkinen paikka ja mummon pilkkaajan ja itkettäjän maine on taas niin suuri kolhu, ettei yhteenkään auton kylkeen saa sen vertaista mahtumaan. Mummoille liikenteessä ei voi muuta kuin antaa tilaa ja anteeksi.

 

Pahinta kaikessa oli, etten jälkeenpäin löytänyt autoni kyljestä todisteista tapahtuneesta. Mummo voitti. Saabini kylki oli edelleen yhtä ajan haalistama ja likainen kuin ennenkin ilman uutta kunniamerkkiä nähdystä elämästä. Mummo oli oikeassa. Ilmeisesti iän tuoman kokemuksen turvin mummo aukoi autonsa ovea edistyksellisesti tietoisena autojen kylkien laadukkuudesta. Ehkä pitäisi olla vain imarreltu, että mummo kutsui autoani uudeksi.

Keskustelu

jaana
03.09.2015 21.06

Tilanne mummot vs alfaurokset 1 -0 :-) .

Aukku
04.09.2015 20.46

Mitä väliä sillä on, jos autoon tulee naarmuja. Se on vain peltiä. En oikeasti ymmärrä tuollaista tyhjänpäiväistä vouhottamista. Eri asia on, jos ajetaan toisen päälle.

pertsa
05.09.2015 00.21

Autosi taitaa olla sinulle Juma tai pyhä lehmä kun jaksat kirjoittaa mokomasta asiasta.Auto on mielestäni käyttöesine johon voi tulla myös kolhuja.Eikö itsellesi ole koskaa ovea aukaistaessa
tapahtunut samaa.????????

Tuoppi
05.09.2015 11.40

Kyllä se nyt niin vaan on että ei toisen autoa saa kolhia ilman auton omistajan lupaa. Sehän on toisen omaisuutta. En minä (ja toivon todella hartaasti ettei muutkaan kommentoijat) läikytä punaviinia toisen vaatteille ja kummastele "sehän on vain kangasta, mitäpä tästä", vaan olen suoraselkäinen, pyydän anteeksi ja lupaudun pesemään sotkemani vaatekappaleen. Missä on hyvät tavat, oikeuttaako auton omistaminen käyttäytymään huonosti??

**tuttaa.
05.09.2015 16.29

Toiset ihmiset ei näemmä ymmärrä että auto voi olla tärkeä esine toiselle tavalla tai toisella, oli se sitten vaan ostettu tai itse rakennettu, ISO "entäs jos"
sattuisit vahingossa omistamaan jaguarin, lambon, mersun tai oman rakentamasi auton jota olet viimeistellyt viimeiset vuodet ja jonka maalipinta on hieman kalliimpi ja joku tulee ja naarmuttaa kunnolla? kalliimpi siten että pelkkä paikkausmaalaus ei osuisi värikoodiin: Kameleontti maalaus?
Tai laina auto: äitisi tai isäsi, luultavasti auto on heille tärkeämpi vaikket itse sitä pitäisi kun käytettyinä alushousuina?
Jokainen naarmu autossa maksaa, jollei sillä hetkellä, pudottaa jokainen naarmu auton arvoa.
Entä jos olisit itse säästänyt rahat autoon ja hakenut vähän lainaakin siihen autoon, paripäivää ollut ja joku tulee ja tölväsee sitä, ovella tai vaikka ihan monottaa kylkeen? Sulle se nyt olis kait ihan se ja sama koska raha on niin vanha keksintö että sitä on kaikilla, ja niillä pennuilla joilla ei sitä ole ostaa heidän kulkineensa heidän vamhemmat.

Jyrmy
06.09.2015 15.29

Tuliko niin pahoja vaurioita että estää auton käyttöä? Tai hajosiko edes maalipinta että voi ajan myötä ruostuttaa? Jos auto on niin arka, että mitään merkkiä ei pintaan saa tulla, niin parempi sellaiset autot pitää sisätiloissa huoneenlämmössä kuivana, suojassa auringonvalolta - eikä altistaa niitä ulkoilmalle ja siellä vaaniville pedoille.

Wosse
08.09.2015 14.25

nääh itse kuulun siihen osaan auto kansaa että kyllähän se pännii jos joku kolhii autoáni tai tulee joku naarmu jonkun muun toimesta. Mutta sehän nyt on ihan normaalia. Jos jokus rikkoo/sotkee tai jotain tekee jotain muuta ikävää omaisuudelleni niin tottakai minä siittä ilmoitan tekijälle ja pahimmassa tapauksessa vaadin maksua tai jotain muuta vastaavaa rikotun /kolhitun omaisuuteni korjaamiseksi. Itse jos kolhaisen omaa autoani vaikka naapurustoni parkkipaikalla olevaan sähkötolppaan niin ottaa se päähän mutta se on vai kolhu minulle siinä vaiheessa. Aiheutinhan sen itse :D mutta nääh. jos autoon ei tullut mitään niin silloin ei tarvitse siittä hiiltyäkkään. :D

arskavaan
21.09.2015 11.38

Rentoa ironiaa. Vissiin osalle kommentoijista liian tosikosti vielä..

No peltiähän se vaa?
21.09.2015 13.24

No peltiähän se vaan, mikä siinä on niin kamalaa ?
Vastaus:
1. Yleinen toisten omaisuuden kunnioitus. Jos oman laiskuuden tai kiireen varjolla voidaan ovella toisen autoa mätkiä sillä perusteella, että peltiä se vaan on, niin saako myös toisen auton potkia lommoille tai ajaa vahingossa päin sitä samalla perusteella ilan seurauksia? Ei saa, tätä voi kysyä vaikka poliisilta, jos ei muuten usko.
2. Mitä se nyt haittaa jos siinä autossa on naarmuja ja lommoja? Ostatko itse kaupasta auton, joka on lommoilla ja naarmuilla? Varsinkin jos vieressä on suorapeltinen versio ? No varmaan ostat, koska peltihän se vaan on. Mutta et tietenkään ole valmis maksamaan samaa hintaa kuin parempikuntoisesta. Ja kun autokauppiaatkaan eivät vastoin yleistä oletusta ole aivan idootteja, niin hepä eivät lommoisesta autosta hyvitä vaihdossa samaa kuin siitä suorapeltisestä. Eli ei se enää olekaan pelkkää peltiä, se on euroja.

Että miettikääpä muutama kommentoija hieman tätä, jos osuisi omalle kohdalle niin kuitattaisiinko se yhtä hienosti kuin täällä toteamalla että peltiä se vaan on, vai olisiko asenne toinen?

kalle
21.09.2015 20.51

on myös sellaisia ihmisiä jotaka pitää autoilua/autonrakennusta harrastuksena siinä viaheessa kun olet maalauttanut autosi noin 500e litra maksavalla maalilla tehnyt pohjatöitä hikihatussa joka ilta kojannut ruostekohdat tasoittanut edelliset kolhut naarmut ja joku tulee ja kolhii "tahallaan" sitä kylläsiihen vähän voi osua niin voin olla varma että siitä ei mummokaan näin helpolla pääsisi, kannattaa muutenkin miettiä mitä sanoo kun ei ikinä voi tietää kuka sieltä autosta nousee

Kreivi 55
22.09.2015 09.37

Jos nyt vähän kolhitaan jotain Mersua tai vastaavaa proletaariautoa ei ole niin paha, mutta jos kolhitaan esim. Rolls-Roycea, Koenigseggiä tai jotain muuta erikoista ja kallista autoa, jonka ylimaalaus maksaa enemmän kuin koko proletaariauto, on pahempi.

idiootti
22.09.2015 11.11

missäs ne naarmut on

Mummu
22.09.2015 18.27

Itse en olisi toiminut kuten tarinan mummo. Mutta mieleen on jäänyt tosikertomus, jossa viereen parkkeerannut (tarina ei kerro oliko mummo) osui ovellaan naapuriauton oveen ja aikoi lähteä mitään sanomatta tiehensä. Tönäistyssä autossa sattui istumaan nopeasti tulistuva mies, joka saman tien paiskasi oman ovensa toisen auton kylkeen.

paris
22.09.2015 23.11

Käypä poika Pariisissa katsomassa miten autot laitetaan parkkiin. Hyvää matkaa!

Auto ihminen
19.05.2016 16.40

Kyllä mää nostaisin kauheen metelin, jos joku mun autoistani kolhis. Yleensä jätän auton kauemmas muista autoista, ja keskustassa en yleensä edes pysäköi autoa.

Mummo on oikeassa
16.11.2016 09.39

Aikamoista pikkusieluista vouhotusta autonraadon vuoksi - joillain on ahdas maailmankatsomus. Kyllä ne suurlujuusteräksestä valmistetut ovet ja kyljet kestävät kevyet kontaktit. Ja jos jotain jälkiä jääkin, niin mitä sitten. Itse sentään ajelen uudenkarhealla autolla.

mitäs pienistä
31.10.2018 10.51

Kotipihan vakkaripaikalla sama tilanne. Rouvalla kolahti useamman kerran naapuriautoon ovi. Naapuripaikan mies otti asian puheeksi. Nainen sanoi voihkaisten tietävänsä ovensa osuvan naapuriautoon. Sopivat asian ja nainen maksoi oven maalauksen. Saman utopaikan uudella naisella kolahti kunnolla uuden naapurin autoon, tuli rumaa jälkeä. Asian käsittelyssä, lommotettu auton miesomistaja totesi lommottajanaiselle olevan vaikea tietää mikä lommo on naisen aiheuttama, eikä halunnut korvauksia kun ,mielestään autokin on jo vanha 7v.

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

Blogin avainsanat

2cv (2) ajokortti (1) akku (3) Alfa Romeo 156 (4) alinopeus (3) Anne Berner (2) autohuolto (12) Autokauppa (25) Autokorjaamo (11) Autokuume (17) autoniminen auto (1) autopesu (1) Bemari (2) bensiini (1) Biltema (2) BMW (1) Bottas (2) Chrysler LeBaron (2) citroen (2) Cybertruck (1) etanolibensiini (1) ferrari (2) Fiat (3) Formulat (2) F-sarja (2) golf (1) Griffin (8) Grönholm (1) heijastin (1) Huoltokirja (1) Häkkinen (1) höyrymoottori (1) Ilmastonmuutos (4) itseajava auto (1) Jaguar (1) jalankulkijat (5) jenkkirauta (1) JMK ralli (6) Jobbari (3) kaasuauto (1) kallistuksenvakaaja (2) Kankkunen (1) Katsastus (14) kauppakassi (1) kehä I (1) kehä III (1) Kia (1) kitkarenkaat (2) Koeajo (9) koiranluu (2) kokoomus (1) Kolari (8) kristillisdemokraatit (1) kuolemansynti (4) Lada (2) laki (4) Liftari (1) liikennekaari (2) liikenneraivo (6) liikenneturvallisuus (19) liikennevalvonta (7) Mercedes-Benz (3) Mersu (3) mopo (2) Mopoauto (2) mopoilu (3) Motonet (1) Multipla (1) musta jää (1) Mäkinen (1) nainen ratissa (4) Naiset (9) nastarenkaat (3) Navigaattori (1) Nettikeskustelut (4) Nissan (1) nopeudenvalvontakamera (4) ohittaminen (3) Opel Omega (1) parkkipaikka (2) perussuomalaiset (1) pitkät valot (1) poliisi (9) polttomoottori (1) pyyhkijänsulat (3) Rahoitus (5) ralli (7) rallienglanti (1) rattiraivo (6) RE85 (1) rikkaiden ylinopeussakot (1) robottiauto (1) Romuttamo (2) ruuhkat (1) Räikkönen (2) rättisitikka (2) rättäri (1) Saab 9-5 (26) saasteet (4) skoda (1) skootteri (1) suomiauto (1) suomi-auto (1) sähköauto (2) talvi (7) Tesla (1) Tieliikenne (43) Tieliikennelaki (7) Tinder (1) tulevaisuus (8) Tupakointi (1) turvavyö (1) vakionopeudensäädin (1) vakuutus (1) Vakuutusyhtiö (4) valtionvarainministeri (1) Varaosat (14) Varashälytin (1) veronkorotus (1) viimeinen alfa (30) viinabensa (1) volkswagen (1) Volvo (1) Volvo 740 (6) Volvo C70 (7) wunderbaum (1) öljy (3)
nwdb