28.04.2021

Missä ovat Formula 1 -sarjan naiskuskit?

Teksti: Arttu Lustig

Kuva: Wikipedia creative commons

 

Formula-kausi on taas pyörähtänyt käyntiin. Kisat näyttäisivät heti alusta lähtien noudattavan tuttua ja turvallista kaavaa: Räikkönen on pisteiden ulkopuolella ja huono-onninen Bottas ei vain pysty voittamaan.

 

Toinen tuttu ja turvallinen Formuloiden alkukauden pohdiskelun aihe on, että miksi mukana ei ole naiskuskeja? Miksi on vain miehiä kuskeina Formula 1:ssä, vaikka ratin kääntämisessa ja polkimien tossuttamisessa ei fyysisellä koolla ole merkitystä? Formuloissa pienempi kokoinen keho on jopa eduksi. Missä naiset sitten ovat?

 

Formula 1:ssä on ollut naiskuskeja useampiakin pitkin sarjan historiaa. En lähde heitä erikseen luettelemaan, heistä löytyy hyvin erikseen tietoa. Pienimmistä Formula-sarjoista löytyy jatkuvasti naiskuskeja melkein vakiona, vaikkakin vähemmistönä. Tästä huolimatta naiskuskeja ei ole päätynyt kuninkuusluokkaan kuskeiksi useaksi kausiksi. Varikolta erilaisista tehtävistä naisia löytyy nykyään runsaasti.

 

Yksi asia Formula 1:stä pitää ymmärtää aivan ensimmäisenä. Formula 1:siin on mahdotonta päästä kuskiksi. Kukaan ei pääse kuskiksi Formula 1:siin, ikinä koskaan. Mikään saavutus ei autourheilussa ei ole niin vakuuttava, että se varmuudella takaisi paikan Formula 1-sarjassa. Indycar tai Formula 2 -mestaruudet voivat olla täysin paperia ja sanahelinää. On siis täysi mahdottomuus päästä Formula 1 -kuskiksi.

 

Fomula 1 -kuskiksi pääsee vain sellainen henkilö tukijoukkoineen, jotka pystyvät tekemään mahdottomasta mahdollisen. Pelkkä maailmanluokan ajotaito ei riitä autourheilun kuninkuussarjaan, vaan myös kuskin taustatyö kokonaisuudessaan pitää osua ja ajoittua täysin nappiin. Tämä mahdoton kokonaisuus ei ole onnistunut ilmestymään yhdenkään nykyisen naiskilpakuskin kohdalle.

 

Pitää ottaa huomioon myös tilastolliset todennäköisyydet. En osaa sanoa, kuinka paljon vähemmän autourheilussa on naiskuskeja vähemmän kuin miehiä. Oletan, että murunen verrattuna mieskuskien määrään. Todennäköisyys, että naiskuski tiimeineen pystyisi tekemään mahdottomasta mahdollisen on siis hyvin marginaalinen. Melkein voisi siis ihmetellä, että missä ovat norjalaiset Formula 1 -kuskit? Luulisi, että olisivat saaneet edes yhden suksittua kuninkuusluokkaan, jos kerta ovat niin kovia urheilijoita. Naisia on ollut kuskeina norjalaisiin verrattuna huima määrä enemmän.

 

Formula 1:siin pääsee ajamaan myös huijauskoodilla, jota jotkut kutsuvat jättimäiseksi summaksi rahaa. Tarpeeksi suurella määrällä rahaa pystyy tekemään mahdottomasta mahdollisen. Mahdollisuus tavallisesti aukeaa talouskriisin kanssa painivan peräpään tallin auton ratista. Tälläkin kaudella yhden tällaisen rahamiehen edes ottamukset ovat vähintään viihdyttävää seurattavaa. Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu, mutta varmaa on, että jotain poikkeuksellista tapahtuu. Toivon kuitenkin sydämeni pohjasta, että seuraava naiskuski ei tulisi tätä reittiä Formula 1:siin. Kovin pitkäkestoisia uria tällä strategialla ei olla rakennettu. Pieni poikkeus löytyy Kanadasta, jossa isä osti pojalleen koko tallin eikä pelkästään mahdollisuutta ajaa tallissa. Kieltämättä kanadalainen Lance Stroll on tehnyt mahdottomasta mahdollisen ja tullut ihan uskottavaksi F1-kuskiksi isänsä varallisuuden turvin.

 

Ennustan, että lähitulevaisuudessa Formula 1:siin tulee pitkästä aikaa naiskuski kisoihin asti. En tiedä mistä ja miksi, mutta monet F1-kuskit ovat tulleet sarjaan hiukan yllättäen. Tunnetuin esimerkki on Kimi Räikkönen. Naiskuski ukkoköörissä saatta olla lähempänä kuin uskotaan.

Keskustelu

Ei kommentteja

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

Formulat nainen ratissa

Arkisto

Blogin avainsanat

2cv (2) 850 (1) abs (1) ajokortti (3) ajo-opetus (3) akku (3) Alfa Romeo 156 (4) alinopeus (3) Anne Berner (2) autohuolto (13) Autokauppa (26) Autokorjaamo (11) Autokuume (17) automaattivaihteisto (1) autoniminen auto (1) autopesu (1) Bemari (2) bensiini (2) Biltema (2) BMW (2) Bottas (2) c70 (3) Chrysler LeBaron (2) citroen (2) Cybertruck (1) etanolibensiini (1) fakenews (1) ferrari (2) Fiat (3) Formulat (3) F-sarja (2) golf (1) Griffin (8) Grönholm (1) heijastin (1) Huoltokirja (1) Häkkinen (1) höyrymoottori (1) Ilmastonmuutos (4) itseajava auto (1) Jaguar (1) jalankulkijat (5) jenkkirauta (1) JMK ralli (6) Jobbari (3) kaasuauto (1) kallistuksenvakaaja (2) Kankkunen (1) Katsastus (15) kauppakassi (1) kehä I (1) kehä III (1) Kia (1) kitkarenkaat (3) Koeajo (9) koiranluu (2) kokoomus (1) Kolari (8) kristillisdemokraatit (1) kuolemansynti (4) Lada (2) laki (5) Liftari (1) liikennekaari (2) liikenneraivo (7) liikenneturvallisuus (20) liikennevalvonta (7) Mercedes-Benz (3) Mersu (3) mopo (2) Mopoauto (3) mopoilu (3) Motonet (1) Multipla (1) musta jää (1) Mäkinen (1) nainen ratissa (5) Naiset (9) nastarenkaat (5) Navigaattori (1) Nettikeskustelut (4) Nissan (1) nopeudenvalvontakamera (4) ohittaminen (4) Opel Omega (1) opetuslupa (1) parkkipaikka (2) perussuomalaiset (1) pitkät valot (1) poliisi (9) polttomoottori (2) pyyhkijänsulat (3) Rahoitus (5) ralli (7) rallienglanti (1) rattiraivo (6) RE85 (1) rikkaiden ylinopeussakot (1) robottiauto (1) Romuttamo (2) ruuhkat (1) Räikkönen (2) rättisitikka (2) rättäri (1) Saab 9-5 (26) saasteet (4) skoda (3) skootteri (2) suomiauto (1) suomi-auto (1) sähköauto (3) talvi (9) Tesla (1) tieliikenne (2) Tieliikenne (44) Tieliikennelaki (10) Tinder (1) traktori (1) tulevaisuus (8) Tupakointi (1) turvavyö (1) v70 (2) vakionopeudensäädin (1) vakuutus (1) Vakuutusyhtiö (4) valtionvarainministeri (1) Varaosat (18) Varashälytin (1) veronkorotus (1) viimeinen alfa (30) viinabensa (1) volkswagen (1) Volvo (4) Volvo 740 (6) Volvo C70 (7) wunderbaum (1) öljy (3)
nwdb