31.01.2021

Legendaarinen varaosakauppias on poissa

 

Vuodenvaihteessa kantautui suru-uutinen: legendaarinen varaosakauppias Simo Sievänen on poistunut keskuudestamme. Sievänen asui ja piti samalla paikkakunnalla varaosaliikettään kuin itsekin asun ja pääsinkin tutustumaan tähän silloin jo elävään legendaan ja hänen varaosamyymälään. Monet kerrat on pitänyt kirjoittaa Simo Sieväsestä, mutta teen sen nyt, kun viimeisin hetki ja ehkä jopa hiukan liian myöhäistä.

 

Simo Sieväsen varaosamyymälä sijaitsi Jämsän keskustan alueella suurin piirtein ja ehkä melkein paloasemaa vastapäätä. Sieväsen varaosamyymälän ulkopuolella ei ollut mainoskylttiä, jolla houkuteltaisiin asiakkaita tekemään ostoksia tai vähintään tutustumaan valikoimaan. En muista paikallislehdessäkään olisi ollut mainosta. Varaosaliikkeen pihalla nököttivät vain polttoainepumput ja vaatimaton Mobil-teksti, jotka vihjasivat kyseisen rakennuksen liittyvän jollain tavalla autoihin.

 

Sieväsen liike sisältä oli nostalginen aikamatka jonnekin suomalaisen autokulttuurin menneisyyteen. Ei ollut leveitä käytäviä ottamaan vastaan suuria asiakasmääriä tai kattoa korkealla tekemään tunnelmasta juhlallisempaa. Sieväsen liikkeessä oli vain tiski, jonka taakse mahtui kerrallaan kolme tai neljä asiakasta riippuen asiakkaiden painoindeksin keskiarvosta. Tilat oli ahtaat, mutta liikkeessä keskityttiin vain olennaiseen. Tiskin ympärillä oli toki joitakin myyntiartikkeleita esillä, mutta varaosat kauppias nouti varastosta.

 

Joku voisi äkkiseltään ajatella, että Sieväsen liikkeessä oli kyse jostain pölyisestä ja ummehtuneesta pikkupaikkakunnan myymälästä suppealla valikoimalla. Tilanne oli päinvastoin. Monien autoharrastajien vakio lausahduksiin kuului, kun jotain varaosaa oli vaikeaa löytää, että kysy Sieväseltä. Sieväsen liike oli monelle autoharrastajalle aarreaitta. Sievänen oli nimittäin aloittanut varaosien myynnin jo 60-luvulla ja ilmeisesti sieltä asti oli varaosia kertynyt myytäväksi. Välillä Sieväsen liikkeen varaosien saatavuus omiin korviini olivat urbaanin legendan tasoista, kun joku väitti tutuntutun löytäneensä Sieväseltä jopa höyrymoottoriin sopivan osan. Ehkä kyseessä oli pieni vitsinpoikanen tai Sievänen onnistui muuten vain ratkaisemaan höyrymoottorin osaan liittyvän ongelman.

 

Nykyiset Motonetit, Biltemat ja muut varaosaketjut ovat mukavia ja niillä oma aikansa ja paikkansa, mutta Sieväsen varaosamyymälässä teit aina kauppaa suoraan toimitusjohtajan kanssa. Joitakin hiukan saattoi keljuttaa, kun Sievänen tiiraili paloaseman tornia kohti ja pohti ostokselle hintaa. Hinta saattoi olla hiukan korkeampi kuin tien toisella puolella olevissa kahdessa varaosamyymälässä, netin virtuaalisista varaosamyymälöistä puhumattakaan. Hintaan kuitenkin kuului asiantuntemusta 60-luvulta asti sekä keskustelua henkilön kanssa, joka osan oli tilannut ja vastasi henkilökohtaisesti osasta. Eikä pidä unohtaa niitä tarinoi, kun Sievänen saattoi avata liikkeensä hetkeksi hyvinkin epätavallisiin aikoihin myydäkseen vain yhden akun pulaan joutuneelle.

 

Joku netissä sanoi, että Sieväsen mukana kuoli myös osa jämsäläistä yrittäjyyttä. Olen sitä mieltä, että Sieväsen mukana katosi myös suomalaista autoilukulttuurin tietotaitoa. Sievänen oli jo koululaisena ollut isänsä autokorjaamolla mukana ja nuorena miehenä perusti oman varaosamyymälän. Sieväsellä oli noin 70 vuoden kokemus ja näkemys autoista.

 

Simo Sievänen oli mukana liikkeensä toiminnassa viimeisiin elinvuosiinsa asti. Sievänen kuoli sairauden uuvuttaman 82-vuotiaana.

 

Linkin takana paikallislehden juttu Sieväsestä.

 

https://www.jamsanseutu.fi/elamanmeno/art-2000007714199.html

 

 

Simo Sievästä lämpimästi muistaen


Arttu Lustig

 

 

 

 

 

 

Keskustelu

Ei kommentteja

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

tieliikenne Varaosat

Arkisto

Blogin avainsanat

2cv (2) 850 (1) abs (1) ajokortti (4) ajo-opetus (4) akku (3) Alfa Romeo 156 (4) alinopeus (3) Anne Berner (2) autohuolto (15) Autokauppa (29) Autokorjaamo (11) Autokuume (19) automaattivaihteisto (2) autoniminen auto (1) autopesu (1) Bemari (3) bensiini (2) Biltema (2) BMW (2) Bottas (2) c70 (3) Chrysler LeBaron (2) citroen (2) Cybertruck (1) etanolibensiini (1) fakenews (1) ferrari (2) Fiat (3) Formulat (3) F-sarja (2) golf (1) Griffin (8) Grönholm (1) heijastin (1) Huoltokirja (1) Häkkinen (1) höyrymoottori (1) ilmastointi (1) Ilmastonmuutos (4) itseajava auto (1) Jaguar (1) jalankulkijat (5) jarruvalo (1) jenkkirauta (1) JMK ralli (6) Jobbari (3) jäähdytinneste (1) kaasuauto (1) kallistuksenvakaaja (2) Kankkunen (1) Katsastus (15) kauppakassi (1) kehä I (1) kehä III (1) Kia (1) kitkarenkaat (3) Koeajo (10) koiranluu (2) kokoomus (1) Kolari (9) kristillisdemokraatit (1) kuolemansynti (4) Lada (2) laki (5) Liftari (1) liikennekaari (2) liikenneraivo (7) liikenneturvallisuus (21) liikennevalvonta (7) Mercedes-Benz (3) Mersu (3) mopo (2) Mopoauto (3) mopoilu (3) Motonet (1) Multipla (1) musta jää (1) Mäkinen (1) nainen ratissa (5) Naiset (9) nastarenkaat (5) Navigaattori (1) Nettikeskustelut (4) Nissan (1) nopeudenvalvontakamera (4) ohittaminen (4) Opel Omega (1) opetuslupa (1) opetuspoljin (1) parkkipaikka (2) perussuomalaiset (1) pitkät valot (1) poliisi (9) polttomoottori (2) pyyhkijänsulat (3) Rahoitus (5) ralli (7) rallienglanti (1) rattiraivo (6) RE85 (1) rikkaiden ylinopeussakot (1) robottiauto (1) Romuttamo (2) ruuhkat (1) Räikkönen (2) rättisitikka (2) rättäri (1) s80 (1) Saab 9-5 (26) saasteet (4) skoda (3) skootteri (2) suomiauto (1) suomi-auto (1) sähköauto (3) talvi (10) talvirenkaat (1) Tesla (1) tieliikenne (3) Tieliikenne (45) Tieliikennelaki (10) Tinder (1) traktori (1) tulevaisuus (8) Tupakointi (1) turvavyö (2) v70 (2) vakionopeudensäädin (1) vakuutus (1) Vakuutusyhtiö (4) valtionvarainministeri (1) Varaosat (18) Varashälytin (1) veronkorotus (1) viimeinen alfa (32) viinabensa (1) volkswagen (1) Volvo (5) Volvo 740 (6) Volvo C70 (8) Volvo s80 (3) wunderbaum (1) öljy (3)
nwdb