10.04.2025

Skoda Elroq vai uudistunut Enyaq? koeajon mietteitä

Osoite kopioitu

Skoda Enyaq on jo pitkältä ajalta tuttu Volkswagen Groupin MEB-alustalle perustuva tilava sähköauto. Nyt se on uudistunut ulkoisesti omaan makuuni keulasta huomattavasti parempaan suuntaan. Myyntiin on tullut myös Enyaqin pienempi sisarmalli, Elroq. Kävin koeajamassa Elroqia ja päädyin ajamaan heti perään pienen lenkin myös Enyaqilla.

Mikä oikeastaan on Elroqin ja Enyaqin ero?

Jo silmämääröisesti Elroq ja Enyaq ovat toisaan vastaavat autot keulasta taka-akseliin asti. Ero näyttää olevan takaylityksessä ja sitä myöten peräkontissa. Skodan sivustolta tallentamani kuvapari vahvistaa tuon tunteen. Ainoa merkittävä ero mitoissa on peräkontin lattian pituudessa. Enyaqin tavaratilan lattian pituus on 1004 mm, kun Elroqissa se on 12,4 cm lyhyempi, eli 880 mm.  Tämän myötä Elrogin 470 litran tavaratila on 115 litraa pienempi, kuin Enyaqin 585 litran takakontti. Miten tuo Elroqin tavaratila sitten suhtautuu muihin MEB-autoihin? Laitoin muutamia MEB-autoja tavaratilan litrojen mukaan järjestykseen ja laitoin tavaratilan lattian pituuden, eli lastaussyvyyden myös samaan taulukkoon. Elroq asettuu Ford Explorerin kanssa samoihin lukemiin ID.3:n ja ID.4:n väliin.

 

Elroq onkin siis Enyaqin Hatchback-versio -koeajon tunnelmat

Nyt kun sain selvitettyä Elroqin mitat ja niiden erot Enyaqiin ja muutamaan muuhun MEB-alustalle perustuvaan sähköautoon, niin totean sen olevan Enyaqin hatchback-versio, mutta mikä sitten on Enyaq? Se ei kuitenkaan ole suoranaisesti vielä farmari samaan tyyliin kuin Volkswagen ID.7.  No, olkoon Enyaq mikä vain, niin Elrogia katsoessa se alkaakin myös näyttää juuri siltä mitä se on, eli Enyaqin töpöperäiseltä versiolta.

Kävin Elrogilla suorittamassa myös lyhyen koeajolenkin ja koitin selvittää löytyykö automalleista muuta todellista ja itselle merkityksellistä eroavuutta ja miten niiden hinnat käyttäytyvät varusteltuina.

Sain koeajoon Elroq 85 Style -version, missä oli:

  • Lodge-tason sisustus ja alla Hankookin Vetus EVO3 -kesärenkaat 19" vanteilla.
  • Autossa oli myös 2085 euron arvoinen Advanced-paketti, mikä lisää itselleni merkityksellisistä varusteista kuljettajan istuimeen sähkösäädät, muistipaikat sekä hieronnan. Lisäksi sen mukana tulee HUD, 360° kamerat sekä parempi äänentoisto. Kaikki nekin itselle tärkeitä asioita.
  • Winter-paketti näyttää ko yhdistelmässä olevan nollahintainen ja tuo mukanaan ainakin minulle olennaiset lämmitettävän tuulilasin ja takaistuimillekin lämmityksen.
  • Se mitä koeajoautoon ei ollut varustepaketeista valittu, on nimeltään Maxx-paketti sekä Driver-paketti. Niistä jäin kaipaamaan Driver-paketin DCC-alustaa.
  • Eli koeajoauto Elroq 85 Style, Advanced, Winter ja melko tylsällä värillä sekä talvirenkailla vanteineen ja vetokoukulla olisi tullut maksamaan autonrakentajan mukaan 54 298 euroa

Koeajolle lähtiessä kaikki oli jo ennestään tuttua Skodaa ja muita MEB-autoja, mutta pidän Skodan kunnollisista ovenkahvoista. Skodassa ratissa on monen mieleen sopivat perinteisen oloiset painikkeet toisin, kuin esimerkiksi oman ID.4:n haptiset painikkeet. Vakionopeussäädintä Skodassa käytetään erillisestä vivusta ohjausakselin vasemmalta puolelta. Kuten muutkin MEB-autot, herää auto ajovalmiuteen kun painaa jarrua ja ajosuunnan valitsin Skodassa on keskikonsolissa.

Etuistuimen lisävarusteisilla sähkösäädöillä ja ratin manuaalisella säädöllä sain tutun tuntuisen ja hyvän ajoasennon. Istuinverhoilu on varmastikin ihan perushyvä, mutta itse totesin haluavani Suite-varustelun nahkaiset istuimet sekä kojelaudan mielekkäämmät materiaalit. Takaistuimella on aivan vastaavat tilat, mitä Enyaqissa, eli hyvin sopii istumaan.

Liikkeelle päästyäni totesin Elroqin liikkuvan kuten muutkin MEB-autot, eli vauhtipolkimen vaste on mukavan pehmeän oloinen ja nykyisin 210 kW / 545 Nm voimat omaavan takavetoisen auton ohjastaminen tasaisesti on helppoa. Kiihtyvyyskin on vähintään riittävän ripeä ja satasen nopeus saavutetaan 6,6 sekunnissa. 

Heti kaupunkiajon osuudessa totesin, että kaipaisin tähän autoon DCC-alustan ja sen kaikkein pehmeimmäm asetuksen mukavuutta. Sama tunne vahvistui moottoritiellä. Ei Elroqin jousitus ole mitenkään häiritsevän pintakova tai epämiellyttävän tiukka, mutta kun olen tottunut omassa nykyisessä autossa DCC-alustaan, niin ilman sitä auto tuntuu nypyttävältä. Onneksi DCC:n saa 1060 euron hintaisella Driver-paketilla ja samalla autoon tulee progressiivinen ohjaus.

Moottoritieajossa totesin, että Elroq tuottaa suunnilleen saman verran sisämelua, kuin oma vuosimallin 2021 ID.4-autoni. Se on siis korvakuulolla ainakin äänekkäämpi kuin ID.7, Tesla Model 3:n uusin versio tai I4 eDrive 40 -autot. Kuivaa moottoritietä ajaessa Elroqin Travel Assist ohjaili yhtä hyvin kuin olen MEB-autoissa tottunut jo kokemaan. Ohjaus on myös omaan makuun sopiva yhdistelmä tunnokkuutta, herkkyyttä ja nopeutta. Takavetoisen Enyaqin ketteryys on myös kääntösäteen puolesta erinomainen.

Koeajon perusteella siis perushyvä sähköauto tämä Elroq 85 Style ja paremmilla varusteilla vielä parempi. Koeajon jälkeen jäi kuitenkin sen verran kaivelemaan, että pyysin päästä koeajolle myös pihassa olleella Enyq 85x Style -autolla, missä oli varusteina myös ruskealla nahalla verhoillut Suite-sisustuksen ilmastoidut istuimet ja Driver-paketin mukanaan tuoma DCC-alusta.

Enyaqin koeajo vahvisti sen, että omassa Elroqissani pitäisi olla vastaavat varusteet, mutta sitten tulikin ongelma. En löydä itse, eikä löytänyt myyjäkään Elroqiin saatavaksi mustalla nahalla verhoiltuun Suite-pakettiin istuinten ilmastointia, minkä saa Enyagiin. Yksi asia jäi mietityttämään, kun ajoin saman moottoritiereitin peräkkäin Elroqilla ja Enyaqilla. Nimittäin Enyaq tuntui hiljaisemmalta korvaan. Johtuiko se jostain Suite-varustelun mukanaan tuomasta lisäedusta vai mistä? En tiedä, mutta sellainen tunne minulle jäi.

Vastaavasti varustellun Elroqin ja Enyagin hinnat eroavat vain muutaman tonnin

Kun varustelin Skodan sivustolla Elroqin ja Enyaqin samaan tasoon: 85 Style, Race Blue metallivärillä, Suite-sisustalla, Maxx-paketilla, Driver-paketilla, vetokoukulla ja talvirenkailla, kertyy Elrogille hintalapuksi 57 783 euroa. Enyaq tulisi maksamaan samoilla varusteilla ja samanhintaisella talvirengaspaketilla 60 553 euroa, eli hintaeroa autoille jää 2770 euroa. Hintaero on olematon, mutta toki niin on autotkin samanlaisia ja oikeastaan kärjistäen voisi todeta, että Enyaqin suuremmalle tavaratilalle jäisi litrahinnaksi 24 euroa.

Oma valinta kuitenkin olisi näistä kahdesta Enyaq ainakin tämän hetken varusteluvaihtoehdoilla, koska vain Enyaqiin saa mustan nahkasisustan sekä siihen istuinten ilmastoinnin. Silloin Enyaq maksaisi 60 923 euroa ja sen verran varmasti maksaisin enemmän tuuleteteuista nahkaistuimista. Samalla auton väri vaihtuisi Enyaqin uuteen oliviinvihreään, mitä ei myöskään ole tarjolla Elroqiin.

Elroqissa on myös sallittu katolle kuormaaminen ja sillä voi vetää perävaunuakin, mutta yhtä aukkoa MEB-autojen tarjoomassa tämäkään ei paikannut. Nimittäin vieläkään ei MEB-autojen laajassa tarjoomassa ole pienemmän, eli ID.3-kokoluokan sähköautoa, mihin saisi nämä täydet varusteet ja vetomassan. 

Elroq toi tarjolle Enyaqia edullisemman hinnat alkaen hintatason 

Se missä kuitenkin on suurempi ero Elroqin ja Enyaqin välillä, on Elroqin tarjoama hinnat alkaen -hinnaston pääty. Edullisimmillaan Elroq on hinnastossa alkaen 36 920 euroa, kun Enyaq on alkaen 46 835 euroa. Toki näissä hinnat alkaen -versioissa hintaeroa selittää ennekaikkea Elroq 50 -version pienempi 52 kWh:n akuston nettokapasiteetti, kun se on Enyaq 60 -versiossa 59 kWh. Eroa on myös moottorin tehossa sekä sen myötä kiihtyvyydessä. Samoin latausteho on Elro 50 -mallissa pienempi. Elroq tarjoaa siis edullisemman vaihtoehdon lähes Enyaqin tiloilla autoilijalle, joka ei tarvitse 85-version 77 kWh akuston nettokapasiteetin pidempää toimintamatkaa sekä tehokkaampaa suurteholatausta. Ehkä Elroqin hienous onkin karvalakkimallin edullistaminen ennestään katkaisemalla auton peräpää noin 17 cm aikaisemmin poikki.

Osoite kopioitu

Keskustelu

Ei kommentteja

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

Elroq ENYAQ koeajoraportti Skoda

Arkisto

Blogin avainsanat

#evvintertour2020 (7) #evwintertour2021 (4) #rapdigate (3) 100 000 km (1) 200000km (1) 3.2 (1) A4 avant (1) ABB FIA Formula E (3) ABC-lataus (1) AIWAYS (1) Ajo-opetus (4) Ajo-opetus sähköautolla (4) ajotietokone (1) Akku (28) akkuruohonleikkuri (1) akkutakuu (1) Akun kesto (2) akun koko (13) Akuston lämmitys (1) akuston vaihto (1) alustan äänet (1) Ampera-e (2) Ariya (2) Atto 2 (1) Audi (6) Aurinkosähkö (1) Auto 25 (1) Autonäyttely (18) Autotalo Ampeeri (1) Barentsinmeri (1) BEV (205) Blåisvatnet (1) BMW (7) Borgward (1) Born (1) Bridgestone (1) BYD (2) bZ4X (1) Canyon (1) Charlie (1) Chery (1) Citroen (3) Cooper SE (3) Cupra (2) Cybertruck (1) DAF (1) Daimler (1) DS3 (1) e-208 (15) e-3008 (1) e-5008 (1) E-C3 (1) EcoFlow (1) e-Corsa (1) e-Expert (2) Ego (4) Ego Power + (1) eGolf (2) e-Golf (2) Elroq (1) E-Mehari (1) Endurance:ON7 (1) Energiankulutus (29) Energica (3) e-Niro (3) ENYAQ (3) enyaq coupe (1) enyaq coupe rs (1) EQC400 (1) EQE (1) EQS (1) E-Tech (1) E-Tense (1) E-Transit (1) e-tron (1) eTROPHY (1) e-Up (1) EV Challenge 2020 (1) EV3 (3) EV6 (1) EV9 (1) Eva (1) evlapland (1) evwintertour (2) evxstore (1) EX30 (1) Explorer (1) FAQ (1) Fazua (2) Fiat (1) Ford (2) Formula E (6) frunk (1) Grande Punto (1) Groupe PSA (1) hakkapeliitta R3 (1) Hakkapeliitta R3 (1) Hankook (3) hiihtoloma (1) historia (2) Honda (1) Huolepitosopimus (1) hybridipyörä (1) Hyundai (19) Hyötysuhde (2) i3 (4) i4 (2) i4 eDrive40 (1) i6 (1) IAA2017 (14) ID.4 (34) ID.7 (3) ID.Buzz (2) ID.Cargo (1) ID3 (2) ilmansaaste (2) ilmastonmuutos (2) Infotainment (1) Innohome (1) Inster (1) Ioniq Electric (7) ioniq5 (3) Ioniq6 (2) I-PACE (3) Jaguar (2) joululiikenne (3) Juhannusliikenne (1) kaasuauto (4) kallistuksen vakaajan pystytanko (2) katsastus (1) kattoboksi (1) kattotaakka (5) Kattoteline (1) Kempower (3) Kenworth (1) kesärengas (2) kesärenkaat (3) KGM (1) Kia (9) kitkarengas (1) koeajoraportti (45) koiranluut (1) Kokkolan Autohuolto (1) Kona (8) korjaus (1) korkeajänniteakusto (1) kululaskelma (5) Kulutusvertailu (3) kW (1) kWh (1) kWh/100 km (1) Kymiring (1) Käytetty sähköauto (15) lappi (1) Lappi (1) Latauksen hyötysuhde (1) lataushäviö (3) Latauslaite (5) latausluukku (1) latausluukun lukko (1) latauspaikkaruuhka (5) Leaf (38) Leaf+ (1) Leaf40kWh (27) Leaf62kWh (2) legoland (1) Liikennemyymälä (1) Lion Electric (1) liukkaan kelin ajo (2) Lofootit (3) Lyngen (1) maailmanennätysyritys (1) Mach-E (1) MAN (1) McDonalds (1) Megane (1) Mercedes Benz (3) Mercedes-Benz (2) MG (1) MG4 (1) Mini (3) Model 3 (7) model s (2) Model S (3) model x (1) Model X (2) Model Y (3) Moottoripyöränäyttely (1) moottoritiekulutus (3) moottoriurheilu (4) motopark (1) MP 2017 (1) Mustang (1) Muuntuva Oy (1) määräaikaishuolto (1) Navigointi (1) Nexo (1) Nissan (43) Nopeusvalvontakamera (1) Norja (4) Norkapp (1) nuorgam (1) Ohelmistopäivitys (1) omapaino (1) Opel (2) Opetuslupa (2) ostajan opas (2) Peugeot (12) Pikalataus (6) Polestar (3) Polestar 2 (3) polestar 3 (1) polestar 4 (1) porsche (1) päivitys (1) pääsiäisliikenne (1) Q6 (1) range (3) rata-ajo (7) Recharge infra (1) Rekisteröintitilasto (89) Renault (9) renkaiden kestävyys (3) Roadlite (1) Roadster (3) ruskaretki (1) satelliittilatausjärjestelmä (1) Scania (2) Scenic (2) Seal (1) Skoda (4) Smart (1) softabugi (1) SOH (1) Soul EV (2) Stellantis (1) sähköauto (254) sähköauto 50 000 euroa (1) sähköauto konversio (2) Sähköauto talvella (39) sähköautokokemus (25) Sähköautolla euroopassa (2) sähköautolla via baltica (2) Sähköautolla Virossa (1) sähköautomatkailu (61) sähköauton kulutus (3) Sähköauton lataaminen (34) Sähköauton lataaminen taloyhtiössä (3) sähköauton ostaminen (1) sähköautosanasto (1) Sähköautot -Nyt! (1) Sähköautot Suomessa 2024 (1) sähköautotradalla (1) sähköbussi (1) Sähkökelkka (1) Sähkökuorma-auto (2) sähkölinja-auto (2) Sähkömoottoripyörä (6) Sähkönysse (1) sähköpakettiauto (3) sähköpolkupyörä (1) sähköpyörä (8) sähköruohonleikkuri (1) Sähköskootteri (1) sähkötaksi (1) taksi (1) takuu päättynyt (1) Talvi (3) talvirengas (2) Tampere (2) Tavascan (1) Taycan (2) TEM-tuki (1) tesla (9) Tesla (19) Tesla Light Show (1) Thule (1) Thunder (1) tietopankki (1) Toimintamatka (11) Torres EVX (1) Toyota (1) Tulossa olevia sähköautoja (1) Turanza (1) tuulilasi (1) utsjoki (1) WALLe (3) Varangin vuono (1) Vetyauto (1) video (1) vika (1) village valle (1) virta-asema (1) WLTP (1) WLTP-kulutus (1) WLTP-toimintamatka (2) Volkswagen (20) Volvo (2) vuotuinen ajomäärä (1) VW (9) Yykeänvuono (1) Zoe (10)
nwdb