04.05.2025
Sähköautolla keväinen matka Tampereelta Joensuuhun -lyhyt matkatarina

Toukokuussa 2025 tein jälleen yhden työpäivän matkan Tampereelta Joensuuhun ja takaisin. Koska nykyisillä sähköautoilla ja tämän päivän laajalla sekä kattavalla latausasemien verkostolla sähköautomatkailu on käynyt sujuvaksi, meinaa matkatarinoiden kirjoittaminen jäädä tekemättä. Nyt kirjoitan tähän lyhyen matkakokemuksen.
Sähköauto: ID.4 Pro Performance MAX 77 kWh
Tämän matkan suoritin vuosimallin 2021 Volkswagen ID.4 Pro Performance MAX -sähköautolla. Siinä on ollut uutena 77 kWh nettokapasiteetin akusto ja hieman reilu 500 km WLTP-yhdistetty toimintamatka 20" vanteilla ja kaikilla varusteilla. Nyt autolla on jo siis ikää yli neljä vuotta ja ajettu sillä on lähes 200 000 kilometriä. Akuston kuntoisuus on noin 90 % uudesta, joten täyteen ladatusta akusta on käytettävissä noin 69 - 70 kWh.
Auto on pelannut erinomaisen hyvin ja kuluvin osa tuntuu olevan alustassa edessä vakaajan pystytango, eli niinsanotut koiranluut. Ne on tähänkin autoon vaihdettu viimeksi noin kuukausi sitten, mutta tuossa korjauksessa meni ilmeisesti jotain pieleen, koska sen jälkeen kallistuksen vakaaja on pitänyt erilaista ja aiempaa voimakkaampaa ääntä. Autolle pitää siis varata uusi korjaamoaika melko pian. Ajamista tuo ei kuitenkaan estä ja ääni ei kuulu maantieajossa laisinkaan, vaan ainoastaan hitaammassa ajossa, kun kori heilahtaa niin, että kallistuksen vakaaja tekee vaimennustyötään.
Matka-autona tämä ID.4 on erinomainen. Travel Assist ohjailee hienosti autoa ja DCC-alustan pehmeys sekä erittäin hyvät istuimet tekevät matkanteosta nautintoa. Sisämelu on uusimpiin sähköautoihin verrattuna kuluneilla Hankook Ventus -kesärenkailla voimakkaampi. Rengaspaineet olivat auton valmistajan suosituksien tasolla.
Alapuolella oleva kuva on arkistostani ja otettu Karesuvannossa syksyllä 2024
Keli ja ilma ajopäivän aikana
Keli oli tänä vuonna toukokuun alussa varsin kolea ja lämpötila vaihteli matkan aikana +3..+7 °C välillä. Pohjoistuuli oli navakkaa, noin 5..7 m/s ja puuskissa 10-12 m/s luokkaa. Ajo siis tapahtui koko matkan osalta joko suorassa vastatuulessa tai sivuvastaisessa tuulessa. Muutamaan otteeseen sateli lunta, mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että siitä olisi tielle kertynyt nietosta liukastamaan kesärenkailla ajoa.
Ajamisen valinnat
Ajaminen tapahtui niin reippaasti, kuin sunnuntaisessa liikenteessä pystyi etenemään tekemällä reippaitakin ohituksia. Keskinopeus pyöri 89 km/h tasolla Varkauteen asti. Ajaessa autossa oli tietenkin täysin normaalit kaikki mukavuudet käytössä ja ilmastointi automaatilla sekä lämpöpyynti mukavat noin 20 - 21,5 °C. Lähes koko matkan ajan ajo tehtiin Travel Assist ja sen myötä adaptiivinen vakionopeussäädin käytötössä ollen.
Ajon reitti: Tampere - Jyväskylä - Varkaus - Joensuu 406 km
Lähtö tapahtui Tampereen kodin pysäköintiruudusta 100 % varaustasolla, jolloin auton toimintamatka-arvio oli 379 kilometriä. Volkswagenin toimintamatka-arvio perustuu aiempien ajojen kulutuksiin ja ilmeisesti jossain määrin vallitsevaan ilman lämpötilaan. Auton navigaattori kertoi lähtiessä perille olevan 403 kilometriä ja ehdotettu latauspaikka oli tällä kertaa Karvion kanavalla olevalle huoltoasemalle ja sinne ennustettiin päästävän 10 % varaustasolla. Perille kohteeseen ei siis pääsisi autonkaan mukaan ilman pientä välilatausta.
Matkan edetessä auton navigaattori tarkensi, että minulta puuttuisi noin 30 - 40 kilometrin verran sähköä, ellen lataisi jossain. Auton haluamaan latauspaikkaan saapumisen ennuste vaihteli 9..11 prosentin välillä, eli sen puoleen sinne asti voisi huoletta ajaa. Kuitenkin hieman ennen Varkautta, ajettuani jo noin kolme tuntia putkeen, alkoi termarillinen nautittua kahvia vaatia vessataukoa ja nälkäkiukun siirtämiseen kelpaisi joku matkaeväs. Siispä tsekkasin tilanteen ja totesin ABC-mobiilista, että Varkauden ABC:lla on kovasti lataajia, mutta Varkauden Prismalla oli vain yksi auto lataamassa. Päätin käydä Varkauden Prismalla asioimassa sekä samalla ladata puuttuvan sähkön.
Vessatauko ja fetawrapin sekä vissyveden ostaminen veivät minulta noin 12 minuuttia aikaa, mutta pieni sometauko venytti kokonaiskeston noin 20 minuuttiin, josta auto oli 18 minuuttia latauksessa. Oman taukoni aikana auton akkuun oli ehtinyt kertyä jo ruhtinaallisella marginaalilla toimintamatkaa Joensuun kohteeseen päästäkseni.
Joensuun päässä kävin ensin vielä pienen mutkan töiden takia ja sen jälkeen majoituin Sokos Hotel Vaakunaan. Auto akustossa oli vielä 16 % varaustaso jäljellä. Auto sai jäädä latautumaan hotellin parkin peruslataukseen ja puolitin vielä lataustehon matkapuhelinsovelluksesta, mutta asetin sen latautumaan 100 % asti huomisen illan kotimatkaa varten.
Mainitsen vielä lähinnä niille lukijoille, joilla ei vielä sähköautoa ole, että tälläkin noin 400 kilometrin matkalla olisi ollut tarjolla noin 30 eri latausasemaa mistä valita taukopaikka. Suomessa on erittäin hyvä ja kattava latausasemien verkosto.
Tampereelta Joensuuhun ajon tiedot auton ajotietokoneen mukaan:
- ajettu matka 406 km
- koko matkan keskinopeus 83 km/h, mutta siinä on pieni hetki Varkauden ABC:lla paikallaan ollessa tehtyä sosiaalisen median päivitystä sekä Joensuun päässä ylimääräinen kaupunkiajolenkki. Suurimman osan matkasta keskinopeus oli lähempänä 90 km/h ja matkanopeus oli reippaasti rajoituksia soveltavaa.
- Auton ajotietokone näytti 18,1 kWh/100 km keskikulutusta
Lataukset
- Varkaudessa 21,065 kWh, 17 minuuttia ja 31 sekuntia. Latauksen keskiteho siis 72,2 kW. Latauksen hinta oli 0,36 euroa / kWh, eli yhteensä 7,58 euroa.
- Joensuussa loppulataus 62,380 kWh, yön yli latauksessa ja hintaa 16,22 euroa.
Paluumatka Joensuusta Tampereelle
Paluumatka tapahtui kahdessa osassa. Ensin 100 % varauksella liikkeelle lähtien lyhyt muutaman kilometrin siirtymä majapaikkana toimineen hotellin parkista työpäivän kohteeseen. Sitten auto oli noin yhdeksän tuntia parkissa. Ulkolämpötila nousi päivän aikana pieneltä pakkaselta muutaman asteen lämpimälle puolelle. Auto siis lämmitti sisätilaa ja akkua kahteen kertaan, mutta silti ajotietokone kertoi akuston varauksen Tamperetta kohti lähtiessä olevan edelleen 100 %. Auton navigaattori ehdotti latausta ensin Länkipohjaan, mutta kulutuksen pysytellessä matkan aikana yli 20 kWh/100 km tasolla, muutti se ehdotuksen Jämsään. Latasin kuitenkin jo Vaajakoskella, koska nälkäni kasvoi niin kovaksi. Taukoni kesti ruokailuni takia noin 35 minuuttia ja akkuun ehti kertyä erittäin runsaaalla marginaalilla latausta kotiin asti päästäkseni. En kuitenkaan muistanut kotiin päästyäni katsoa auton kulutustietoja, joten minulla ei nyt valitettavasti ole paluumatkasta dataa esitettäväksi. Johtuen loppulatauksen kotilatuksen edullisesta hinnasta, olisi paluumatkan kulut kuitenkin olleet menomatkaa edullisemmat.
Yhteenveto menomatkasta
Menomatkan 18,1 kWh / 100 km keskikulutuksella toimintamatka olisi akuston käytettävissä olevalla kapasiteetilla riittänyt noin 380 kilometrin ajoon. Tällä kertaa matkaa oli 406 kilometriä, eli tarve oli muutaman kymmenen kilometrin lisälataukselle matkan varrelta. Vaikka tässä vanhemman mallisessa ID.4:ssä ei ole akuston esilämmitystä, olisi kuljettajan tarvitseman tauon noin 20 minuutin sijaan autolle riittänyt noin viisi minuuttia, eli noin 6 kWh:n lisälataus. Toki matkaa on mukavampi jatkaa, kun ei ole edes riskiä toimintamatkan riittävyyden jännitystarpeesta. Auto siis hidasta laisinkaan matkan tekoa näillä, noin viiden tunnin pituisilla ajomatkoilla. Ei edes vaikka kyseinen auto ei uutenakaan ole ollut sähköautojen kamelisarjaa, eikä siinä ole akuston esilämmitystoimintoa ja vaikka sillä on jo ajettu noin 220 tkm.
Hintaa tämän matkan liikenne-energialle kertyi yhteensä 23,80 euroa, eli 5,86 euroa / 100 km.
Auton ajotietokoneen mukaisen kulutuksen ja ladatun energian vertailu:
- Ajotietokoneen mukaan keskikulutus oli 18,1 kWh / 100 km, eli 406 matkalla kului laskennallisesti 74,486 kWh sähköä. Sinänsä mielenkiintoinen nyanssi, että laskennallisesti uuden auton 77 kWh akku olisi niukasti riittänyt perille ilman välilatausta, mutta nyt 220 tkm ajettuna SOH noin 90 % ei enää riittänyt.
- Latureiden kahdessa latauksessa toimittamasta sähköstä, eli 83,445 kWh:sta laskien 406 km matkan keskikulutus oli 20,6 kWh / 100 km.
- Tällä matkalla siis latausten laskennallisesti ladatusta energiasta häviö oli 8,959 kWh, eli 10,7 % ladatusta energiasta. Siinä on mukana Varkauden suurteholatauksen alussa auton automaattisesti tekemä akuston lämmitys, mutta en esilämmittänyt autoa ennen ajoon lähtöä, eli siitä ei tullut lisähäviötä. Yön yli lataus tapahtui Type2-kaapelilla 11 kW:n latauspisteestä, mutta olin puolittanut autosta lataustehon, eli lataus tapahtui käytännössä noin 6 kW:n teholla.
Keskustelu
Ei kommentteja