02.04.2015

Tupakointi

Teksti: Arttu Lustig

Kuva: Kaisa Härö

Unelmani on joku päivä tupakoida autossa. Olen unelmoinut tästä niin kauan, kun olen omistanut auton. Ensimmäiset autot olivat vain lainassa tai saatu sukulaiselta. Sellaisissa autoissa ei kehtaa toteuttaa tällaista unelmaa. Yksi lainassa olleista autoista oli ollut sellaisen ihmisen omistuksessa, joka tupakoi autossa. Naiseni kanssa meillä oli yhteisenä projektina saada tupakanhaju pois autosta. Projekti oli mahdoton. Kokeilimme kaikkia mahdollisia luonnon ja teollisuuden tuotteita tupakan hajun karkottamiseen. Omenan puolikkaita istui penkeillä talouspaperin päällä yön yli ja varaosaliikkeen sumutteita suihkittiin pitkin kankaita. Mikään niistä ei auttanut. Projekti teki kuitenkin hyvää parisuhteelle. Meillä oli yhteinen päämäärä, jota kohti pyrimme. Jos projekti olisi onnistunut, olisi ollut pakko polttaa yksi savuke autossa, jotta yhteinen mukava toiminta olisi voinut jatkua.

Ihailen ihmisiä, jotka tupakoivat autossa. Mikään ei osoita yhtä täydellistä sitoutumista ajoneuvoonsa kuin säännöllinen tupakointi autossa. Hiukankin vanhemmasta tupakan tuoksuisesta autosta ei voi saada myydessä enempää kuin romuttamolta hyvänä päivänä. Autosta on pakko pitää hyvää huolta, jotta ei ottaisi liikaa takkiinsa myyntihetkellä. Autoon on panostettava, jotta ei tulisi kiusausta myydä autoa eteenpäin. Ostaja voisi kaupantekohetkellä laskea mielensä mukaan hintaa samalla, kun tupakka-auton omistaja vaivaantuneesti alistuisi tinkimisen edessä. Tällaisen tilanteen eteen yksikään mies ei voi itseään saattaa.

Tupakoitu auto on lopullisesti tupakkaihmisen. Vaikka auto kulkeutuisi uudelle omistajalle, tupakka-autoilijan leima olisi pysyvästi auton sisuksissa kiinni. Tupakalla auto merkataan reviiriksi romuttamolle saakka. Jos auto päätyisikin uudelle omistajalle, tupakan haju muistuttaa edellisestä omistajasta joka kerta, kun auton oven avaa. Tuoksu ehkä muistuttaisi leppoisista ajeluista savuke huulilla hyvän musiikin tahtiin. Ehkä joskus stereoista on soinut klassinen musiikki ja tupakan savun heikosti häiritessä näkökenttää on hetkellisesti kuljettaja kuvitellut olevansa vanhan elokuvan pääosassa.

Vaikka nuoruusvuosien jälkeen lopulta omistin oman auton, ei minusta ole ollut polttamaan yhden yhtä savuketta ajaessa. Joskus harvoin ajaessa olin päättänyt, että nyt on hetki, jolloin unelmat käyvät toteen. En ole tiennyt miten toimia. Autossa savukkeen sytyttäminen on tuntunut hyvin erilaiselta prosessilta kuin kävellessä. Ehkä savukkeet ja sytytin pitäisi pitää käsien ulottuvilla eikä taskussa. Inspiraatio autossa on ollut aina niin yllättävä, etten liikkeelle lähtiessäni ole osannut sitä odottaa. Savukkeet ja sytytin ovat olleet syvällä taskun pohjalla. Niiden esille saattaminen olisi häirinnyt liikaa keskittymistä ajamiseen.

Muistan, kun isäni hankki uuden auton ja kommentoi, että uudessa autossa ei ole koskaan tupakoitu. Samalla isäni teki päätöksen, ettei hänkään tupakoisi autossa, koska tupakointi alentaisi auton arvoa. En muista, että isäni olisi tämän savuttoman auton jälkeen tupakoinut autossa. Auton rahallinen arvo meni hätäisen savukkeen edelle.

Mieltäni kaihersi, kuinka paljon savukkeen haju pudottaisi auton hintaa. Soitin tutulle autokauppiaalle ja kysyin tupakan hajun vaikutuksesta auton hintaan. Autokauppiaan mukaan tupakoidun auton hinta putoaa suurin piirtein ihan perkeleesti. Autokauppias selvensi, että tupakoitua autoa ei saa mitenkään myytyä. Asiakkaat vain pyörivät auton ympärillä superalennusta odottaen, koska tarkkanenät ovat huomanneet virheen tuotteessa. Vastaus ei yllättänyt. Tältä autokauppiaalta ei koskaan saa suoraa vastausta. Jokin prosenttiluku olisi kelvannut vastaukseksi.

Voisin kuulua kohderyhmään, jolle tupakoitua autoa pystyisi markkinoimaan. Tupakoitu auto voisi olla samanlainen myyntivaltti kuin naisen omistama auto. Myynti-ilmoituksessa lukisi: vaikeasta hajusta huolimatta autoa on teknisesti pidetty kuin kukkaa kämmenellä. Myyjä voisi kertoa, että perikunta on tuonut auton myyntiin, koska omistaja kuoli keuhkosyöpään. Minulle se kelpaisi selityksenä auton uudelleensijoitukselle ihan mainiosti.

Keskustelu

Ei kommentteja

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

Autokauppa Tupakointi viimeinen alfa

Arkisto

Blogin avainsanat

2cv (2) 850 (1) abs (1) ajokortti (3) ajo-opetus (2) akku (3) Alfa Romeo 156 (4) alinopeus (3) Anne Berner (2) autohuolto (12) Autokauppa (25) Autokorjaamo (11) Autokuume (17) automaattivaihteisto (1) autoniminen auto (1) autopesu (1) Bemari (2) bensiini (1) Biltema (2) BMW (2) Bottas (2) c70 (3) Chrysler LeBaron (2) citroen (2) Cybertruck (1) etanolibensiini (1) fakenews (1) ferrari (2) Fiat (3) Formulat (2) F-sarja (2) golf (1) Griffin (8) Grönholm (1) heijastin (1) Huoltokirja (1) Häkkinen (1) höyrymoottori (1) Ilmastonmuutos (4) itseajava auto (1) Jaguar (1) jalankulkijat (5) jenkkirauta (1) JMK ralli (6) Jobbari (3) kaasuauto (1) kallistuksenvakaaja (2) Kankkunen (1) Katsastus (15) kauppakassi (1) kehä I (1) kehä III (1) Kia (1) kitkarenkaat (3) Koeajo (9) koiranluu (2) kokoomus (1) Kolari (8) kristillisdemokraatit (1) kuolemansynti (4) Lada (2) laki (5) Liftari (1) liikennekaari (2) liikenneraivo (6) liikenneturvallisuus (20) liikennevalvonta (7) Mercedes-Benz (3) Mersu (3) mopo (2) Mopoauto (3) mopoilu (3) Motonet (1) Multipla (1) musta jää (1) Mäkinen (1) nainen ratissa (4) Naiset (9) nastarenkaat (5) Navigaattori (1) Nettikeskustelut (4) Nissan (1) nopeudenvalvontakamera (4) ohittaminen (4) Opel Omega (1) opetuslupa (1) parkkipaikka (2) perussuomalaiset (1) pitkät valot (1) poliisi (9) polttomoottori (1) pyyhkijänsulat (3) Rahoitus (5) ralli (7) rallienglanti (1) rattiraivo (6) RE85 (1) rikkaiden ylinopeussakot (1) robottiauto (1) Romuttamo (2) ruuhkat (1) Räikkönen (2) rättisitikka (2) rättäri (1) Saab 9-5 (26) saasteet (4) skoda (2) skootteri (2) suomiauto (1) suomi-auto (1) sähköauto (2) talvi (9) Tesla (1) tieliikenne (2) Tieliikenne (44) Tieliikennelaki (10) Tinder (1) traktori (1) tulevaisuus (8) Tupakointi (1) turvavyö (1) v70 (2) vakionopeudensäädin (1) vakuutus (1) Vakuutusyhtiö (4) valtionvarainministeri (1) Varaosat (17) Varashälytin (1) veronkorotus (1) viimeinen alfa (30) viinabensa (1) volkswagen (1) Volvo (4) Volvo 740 (6) Volvo C70 (7) wunderbaum (1) öljy (3)
nwdb