02.04.2015

5 autoa jotka jokaisen autoilijan pitäisi kokea kerran elämässään

Teksti: Arttu Lustig
Kuva: Kaisa Härö

Jokainen auto on yksilö ja jokaisen auton takana on oma tarina. Jokainen omistettu auto muistetaan hautaan saakka. Jokaisen auton hankita on omaperäinen ja jännittävä tapahtumaketju. Listasin viisi erilaista autoa, jotka kaikkien pitäisi kokea kerran elämässään.

1. Liian kallis auto

Auton hankintahinta ei lopulta ollutkaan auton kovin hinta. Lompakkoa alkavat pakottamaan vakuutukset, verot ja bensankulutus. Varaosien hintoja on vilkaistu kerran, ja toista kertaa samaa ei uskalla tehdä uudestaan. Loistavalla tekniikalla varustettu auto seisoo pihassa niin paljon kuin vain on inhimillisesti mahdollista, koska kaikki ajelu on tuplasti kalliimpaa kuin edellisellä autolla. Ehkä on lähdetty toteuttamaan pitkäaikaista amerikkalaista unelmaa, mutta matkalla lopulta päädytty suomalaiseen verotukseen. Vakuutusyhtiön pomot hierovat käsiään laatiessaan maksusuunnitelmaa autosi turvaksi tuulisille teille. Kuka juuri sinä olet maksamaan korkeita vakuutusmaksuja, jos olet autoilu-urallasi saanut vain yhden parkkisakon? Miksi sinun pitää maksaa muiden törttöilyistä liikenteestä vain sen takia, että teillä sattuu olemaan samanmerkkinen ja -mallinen auto? Nämä voivat olla ensimmäisiä ajatuksia vakuutusyhtiön kirjeen luettuasi. Hyvänä puolena on, että kun unelma on toteutettu, voi siirtyä seuraavaan autoon ja unohtaa koko asian.

2. Saatu auto

Tähän auto sarjaan kelpaa myös hyvin halvalla tutulta ostettu auto. Auto, joka lipui omistukseesi sattumalta. Jollakin tutulla oli auto, mutta sinulla ei. Tuttu päätyi lahjoittamaan auton tai myymään auton sinulle muodollisella hinnalla. Et koskaan välittänyt autosta erityisesti. Auto kuitenkin toimittaa tehtävänsä tunnollisesti niin arjessa kuin juhlassakin. Se on ulkonäöltään harmaa hiirulainen, eikä moottori tarjoa tehoja edes tukkirekan ohittamiseen ylämäessä ohituskaistalla. Positiivisena puolena ovat edulliset maksut, pieni bensankulutus ja helposti halvalla löytyvät varaosat. Autoa ei kehtaa myydä, koska tekisi väkisinkin voittoa toisen hyväntahtoisuudella. Lopulta annat itsellesi luvan myydä auton, kun kuvitellut tulevat korjauskulut ylittävät reilusti auton markkinahinnan. Jäät kuitenkin myöhemmin kaipaamaan harmaata mutta luotettavaa hiirulaisautoa.

3. Klassikkoauto

Tähän sarjaan menisi monikin auto. Jokainen auto on ollut legendaarinen ja sisältänyt monta kommellusta kerrottavaksi. Klassikkoautoksi luetaan kuitenkin kuplan, rättärin tai miksi ei pallosilmäisen ladan kaltaiset legendat. Ajossa vanha ja kaunis klassikko, jota kaikki ihailevat ja haikailevat omakseen. Ihmiset vilkuttelevat kadulla sinulle vain autosi takia. Oikeastaan ihmiset vilkuttavat autolle, eivät sinulle. Kuplien ja rättärien omistajille tämä on tuttua. Rättäri esimerkkinä on hirveä auto ajaa. Kova meteli sisällä, vaihteiden vaihtuminen on jokaisella kytkimen painalluksella arvoitus ja kaasua painaessa nopeusmittarista pitää todistaa itselle nopeuden lisääntyminen. Kaikesta huolimatta kenelläkään ei olisi mitään sitä vastaan, että yksi rättäri tai kupla olisi odottamassa pihassa pientä ajelua.

4. Auto huonoista kaupoista

Auto on tullut ostettua hetken mielijohteesta ja mielihalusta. Myyjä on ollut epämääräinen. Kaikki koeajolla havaitut pienet hälytysmerkit sivuutettiin, ja uskoteltiin itselle niiden katoavan, kunhan vain autoa ajaisi enemmän. Eiväthän ne minnekään kaasua painamalla katoa. Varaosiin kului tuhottomasti rahaa ja auto seisoi enemmän korjaamolla kuin oli tien päällä. Lopulta järki puuttui peliin ja auto myytiin eteenpäin projektiksi tai varaosaksi. Autosta ei sen koommin puhuttu. Kaikki kirjalliset todisteet tungettiin silppuriin. Jos joku kysyi autosta, takaisin annettiin vain julma mulkaisu. Positiivisena puolena on, että pieni seikkailu kasvatti runsaasti tietoa autoista ja niiden tekniikasta.

5. Uusi auto

Ei huolia, ei murheita eikä kiire mihinkään. Kaikki on uutta ja käyttämätöntä. Jokainen osa on uusi, penkeistä ei löydy tuntemattomista syistä syntyneitä tahroja tai reikiä, maalipinta on kauttaaltaan kiiltävä ja siisti, tuulilasista näkee kirkkaasti läpi sekä renkaista löytyy pintaa runsaasti. Valtio tarjoaa kaupanpäälle kolme vuotta katsastusvapaata ajamista hyvien kauppojen kunniaksi. Uudet autot myös kuluttavat vähemmän kuin vanhemmat autot. Tämä on jotain, mitä jokaisen pitäisi kokea edes kerran. Ehkä minäkin vielä joskus.

Keskustelu

eAutoilija
24.01.2018 21.39

Hauska lista. Kokemuksia on harmaasta hiirulaisesta, uudesta autosta ja liian kalliista autosta. Susi ja klassikko vielä uupuvat, jollei nykyinen auto päädy myöhemmin klassikoksi.

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

Autokauppa Autokuume viimeinen alfa

Arkisto

Blogin avainsanat

2cv (2) ajokortti (1) akku (3) Alfa Romeo 156 (4) alinopeus (3) Anne Berner (2) autohuolto (12) Autokauppa (25) Autokorjaamo (11) Autokuume (17) autoniminen auto (1) autopesu (1) Bemari (2) bensiini (1) Biltema (2) BMW (1) Bottas (2) Chrysler LeBaron (2) citroen (2) Cybertruck (1) etanolibensiini (1) ferrari (2) Fiat (3) Formulat (2) F-sarja (2) golf (1) Griffin (8) Grönholm (1) heijastin (1) Huoltokirja (1) Häkkinen (1) höyrymoottori (1) Ilmastonmuutos (4) itseajava auto (1) Jaguar (1) jalankulkijat (5) jenkkirauta (1) JMK ralli (6) Jobbari (3) kaasuauto (1) kallistuksenvakaaja (2) Kankkunen (1) Katsastus (14) kauppakassi (1) kehä I (1) kehä III (1) Kia (1) kitkarenkaat (2) Koeajo (9) koiranluu (2) kokoomus (1) Kolari (8) kristillisdemokraatit (1) kuolemansynti (4) Lada (2) laki (4) Liftari (1) liikennekaari (2) liikenneraivo (6) liikenneturvallisuus (19) liikennevalvonta (7) Mercedes-Benz (3) Mersu (3) mopo (2) Mopoauto (2) mopoilu (3) Motonet (1) Multipla (1) musta jää (1) Mäkinen (1) nainen ratissa (4) Naiset (9) nastarenkaat (3) Navigaattori (1) Nettikeskustelut (4) Nissan (1) nopeudenvalvontakamera (4) ohittaminen (3) Opel Omega (1) parkkipaikka (2) perussuomalaiset (1) pitkät valot (1) poliisi (9) polttomoottori (1) pyyhkijänsulat (3) Rahoitus (5) ralli (7) rallienglanti (1) rattiraivo (6) RE85 (1) rikkaiden ylinopeussakot (1) robottiauto (1) Romuttamo (2) ruuhkat (1) Räikkönen (2) rättisitikka (2) rättäri (1) Saab 9-5 (26) saasteet (4) skoda (1) skootteri (1) suomiauto (1) suomi-auto (1) sähköauto (2) talvi (7) Tesla (1) Tieliikenne (43) Tieliikennelaki (7) Tinder (1) tulevaisuus (8) Tupakointi (1) turvavyö (1) vakionopeudensäädin (1) vakuutus (1) Vakuutusyhtiö (4) valtionvarainministeri (1) Varaosat (14) Varashälytin (1) veronkorotus (1) viimeinen alfa (30) viinabensa (1) volkswagen (1) Volvo (1) Volvo 740 (6) Volvo C70 (7) wunderbaum (1) öljy (3)
nwdb