11.05.2025
Suunnitteilla sähköautomatka Kappelskäristä Ranskan Bretagneen: mitä huomioida ennalta?

Suunnitelmissani on tehdä kesällä 2025 sähköautolla matka, jonka eteläisimpänä pisteenä olisi Ranskan Bretagne. Mitä tulee huomioida hyvissä ajoin ennen matkaa? Miten siihen liittyy se, että matkaa tehdään jälleen sähköautolla?
Pidän itse olennaisena selvittää etukäteen maakohtaiset tiemaksut ja tullit sekä mahdolliset tarvittavat ympäristömerkit tai tarrat sekä mihin kaikkeen pitää rekisteröityä etukäteen auton rekisteritunnuksella. Sähköauto liittyy näihin siten, että etenkin ympäristötarrat ja luvat ovat usein sähköautolle sallivampia. Sen sijaan tiemaksuissa ei taida olla eroavuuksia sen perusteella millä voimalla auto liikkuu. Hyödynnän selvittelytyössä ainakin Autoliiton sivustoa, koska olen maksanut ePlus-jäsenyyttä jo muutaman vuoden. Toivon ja uskon, että saan Facebookin ryhmistä lisää hyvää tietoa.
Entäs sitten sähköauton lataaminen, kun kierretään useampaa Euroopan maata? Näin pitkällä, tuhansien kilometrien pituisella lomamatkalla sähköautoon tietenkin ladataan sähköä huomattavasti polttomoottoriauton tankkaamista useammin. Kuitenkin jo vuoden 2023 kesämatkamme 10 Euroopan maan halki osoitti, että latausverkosto on Euroopassa niin tiuha, että en aio uhrata aikaani ja energiaani latauspaikkojen etukäteen suunnitteluun tai maakohtaisten latausoperaattoreiden selvittelyyn. Lähtökohtaisesti tulen lataamaan matkan aikana Volkswagen Ellin sekä Teslan kuukausisopimuksilla ja tarvittaessa tutustun maakohtaisiin operaattoreihin. Myös maksukortilla suoraan maksaminen on jo Euroopan latausasemilla yleistynyt nopeasti.
Tämä blogikirjoitus on osa matkasuunnitelmaani ja toivon lukijoilta sekä Facebook-ryhmässä täydennyksiä ja korjauksia ajatuksiini. Teksti täydentyy, kun saan lukijoiltani lisää infromaatiota, eli kirjoitus sisältää varmuudella vielä puutteita sekä todennäköisesti vielä myös virheitä, joita korjaan myöhemmin.
Tarkoitus on kuvan A Better Routeplanner -reitin tapaan ajaa Hollannin ja Belgian rannikkoa etelään päin ja paluumatkalla ajaa Ranskan viinialueiden läpi Luxemburgiin ja siitä Saksan Moselin viinialueille. Moselin jälkeen kotimatkan reitti päätetään vasta paikanpäällä.
1. Tietullit ja ympäristöluvat ja -tarrat
Kirjoitan maakohtaisesti selvittelytyöni tuloksia. Huomioitavana on myös se, että auto, millä matkaan lähdetään vaihtui toukokuun puolivälin jälkeen ID.4:stä Hyundai Ioniq 6:seen. Minulla oli turhan pitkään kuvitelma, että ympäristötarrojen ja tietullilaitteen tilaamiseen tarvittava dokumentointi ajoneuvon rekisteröiotteen teknisestä osasta pitää olla ehdottomasti silloin matkan aikana se viimeisin versio. Odotin siis turhaan lähes viikon ajan kaupanteon jälkeen postin tuomaa ajoneuvon rekisteriotteen tulostetta Traficomista, kunnes Facebook-ryhmän neuvoilla tilasin ne sittenkin auton mukana tulleella teknisellä osalla.
1.1 Ruotsi
Tietullit:
Ruotsissa (ja Norjassa) olen jo joitain vuosia käyttänyt Epass24-palvelua rekisteröimällä auton ja voimassa olevan maksukortin sivustolle etukäteen. Näin välttää jälkimaksut, jotka ovat monellä jääneet huomaamatta ja siten muutaman euron maksu onkin kasvanut jo kymppeihin perintäkuluineen. Tullimaksuja minun reitilleni voi tulla lähtinnä Tukholmassa seikkaillessani, koska muutoin etelä-Ruotsin läpi ajaminen on tarkoitus tehdä siirtymäajona Tanskaan asti.
Ympräristömerkit:
Jos nyt ymmärsin oikein, niin Ruotsiin ei vieläkään tarvitse tilata mitään ympäristötarroja tai vastaavia. Kunhan tuo Epass24 rekisteröinti on kunnossa, ei tule ikäviä jälkiyllätyksiä. Uskoisin, että Ruotsin voin merkitä itselleni tehty-merkinnällä, kun vaihdoin ennalta voimassa olevan luottokortin tililleni.
1.2 Tanska
Tiemaksut ja -tullit sekä ympäristömerkit:
Ruotsista Tanskan läpi Saksaan asti siirtymisessä on useita eri vaihtoehtoja tarjolla. Joka tapauksessa maksettavaa kertyy parista sillasta tai sillasta ja lautasta tai laivamatkasta edestakaisella reitillä useampi sata euroa. Juutinrauman siltayhteys Ruotsista Tanskaan hinta on nykyisin alle 6 metriselle henkilöautolle noin 715 ruotsin kruunua. Lisäksi Tanskassa Ison Beltin silta on myös maksullinen.
Valitsin tällä kertaa tavaksi ajaa Juurinrauman siltaa ja tunnelia sekä myöhemmin myös Ison Beltin siltaa pitkin. Kävin 9.6.2025 maksamassa etukäteen ØresundGo vuosimaksun, koska se tulee jo yhdellä edestakaisella käynnillä edullisemmaksi. Hintaa vuosimaksulle kertyi valuuttamuunnoskuluineen tällä kertaa 50,14 euroa. Vuosimaksun maksaneena ja autonkin rekisteröineenä käyttäjänä ajan vihreää linjaa Juutinrauman sillalle ja se avautuu automaattisesti. Vuosimaksun maksaneelle siltamaksu on ainakin tällä hetkellä 25 euroa / suunta (normaalisti 60 euroa / suunta). Ison Beltin siltamaksun osalta näyttäisi nyt siltä, että se kannattaa maksaa käteisellä tai kortilla sillan portilla erikseen, koska sillä sillalla ei ole suomalaisten autojen rekisterikilpien tunnistusmahdollisuutta. Itselle on kuitenkin tärkeää muistaa käydä katkaisemassa vuosimaksu matkan jälkeen, mikäli näyttää siltä, etten tule sille hetimiten jatkoa tarvitsemaan.
Muitakin mahdollisia vaihtoehtoja Ruotsista Saksaan siirtymään on olemassa. Tässä muutama mainitakseni:
- Tarjolla on myös yhdistelmälippu Ruotsista Saksaan sisältäen Juutinrauman sillan ja sen jälkeen lautalla Saksaan ja tämän voi ostaa etukäteen Øresundbron sivuilta yhdistelmälippu Saksaan asti. Siltamaksu + lautta Rödbystä Puttgardeniin näyttää nyt maksavan 1078 ruotsin kruunua tai 1789 ruosin kruunua, eli noin 99 - 165 euroa (11.5 kurssilla). Hinnoista kalliimpi tarjoaa käyttöön kolmen kuukauden jouston sekä samaan hintaan kahvia ja vettä kaikille matkustajille.
- Myös Trelleborgista voi mennä lautalla suoraan Rostockiin.
- BroBizz olisi ollut yksi vaihtoehto, mikä olisi tuonut todennäköisesti edulliset ja helpot siltojen ylitykset myös Ison Beltin siltaan, jos tämän fyysisen laitteen olisni huomannut tilata ajoissa.
Jos nyt ymmärsin oikein, niin Tanskassa sähköautolla ei vieläkään tarvitse etukäteen rekisteröityä mihinkään tietullijärjestelmään, eikä tarvitse tilata mitään ympäristötarroja etukäteen näiden silta- ja lauttamaksujen lisäksi.
1.3 Saksa
Ympäristötarrat:
Koska olen jo joitain vuosia ollut Suomen Autoliiton ePlus-jäsen, ajattelin tilata Saksaan ympäristötarran Autoliiton kautta 19 euron jäsenhinnalla. Autoliiton kutta tilaamiseksi täytetään ensin Autoliiton sivustolla tilauslomake sekä maksetaan se tilaus. Tuossa vaiheessa kannattaa varmistua, että sillä selaimen välilehdellä, millä tilausta on tekemässä ja menee maksamaan on kirautunut Autoliiton tunnuksillaan sisään. Rekisteröityneelle käyttäjälle hinta on nimittäin hiema edullisempi ja ainakin minun tietokoneen Safari-selaimen kanssa jouduin tekemään pariinkin kertaan uudelleen kirjautumisen. Tuon jälkeen Autoliiiton sähköpostiin lähetetään viesti, minkä liitteeksi tarvitaan kuva auton rekisteriotteen teknisestä osasta sekä heidän sivustolla täytetty hakemuslomake. Ympäristötarra on autokohtainen ja tilasin sen 22.5.2025 uudelle autolle. Jo perjantaina 23.5.2025 sain Autoliitolta sähköpostia, jossa ilmaistiin, että lähettämilläni tiedoilla on hyväksytysti tulossa Saksan ympäristötarra postin toimittamana valintani mukaisesti. Tarra saapui 5.6.2025 postin tuomana, mutta minun tuulilasituurilla se saa odottaa Saksan rajan lähestymistä ensin hanskalokerossa.
Tarran saisi toki tarpeen tullen ostettua myös Saksasta paikanpäältä ostettua.
Tiemaksuja ei Saksassa peritä henkilöautoilta.
1.4 Alankomaat
Alankomaat vai sittenkin Hollanti? Maan virallinen nimi on Alankomaat ja tarkoitus on siellä ajaa rannikkoa pitkin etelää kohti. Majoittuakin on tarkoitus jossain myöhemmin matkan varrella tarkentuvassa paikassa.
Tietullit:
Alankomaissa tiet ovat henkilöautoille maksuttomia. Sen sijaan Alankomaissa on kaksi maksullista tunnelia: Kiltunnel veloitus on henkilöautolta 5 euroa ja Westerscheldetunnel meidän autolta samat 5 euroa. Niistä ainakin jälkimmäinen on todennäköisesti rannikkoreitillämme mukana.
Ympäristötarrat:
Alankomaissa on useissa kaupungeissa ympäristövyöhykkeitä, mutta sähköautolla niihin voi ajaa ilman maksuja. Valvonta tapahtuu kameroilla ja mitään tarroja ei tarvita.
1.5 Belgia
Ympäristömerkit:
Belgiassa on ympäristövyöhykkeitä Flanderin alueella Antwerpenissä, Brysselissä ja Gentissä. Antwebenin ja Gentin alueilla ajoa varten suomalainen auto rekisteröidään verkkosivuilla. Brysselissä ajoa varten rekisteröinti tehdään eri verkkosivustolla, kuin Antwerbenin. Molemmat kaupungit rekisteröin sivustoilla 26.6.2026.
Vallonian alueelle ympäristövyöhykkeitä on suunnitteilla vuodelle 2025.
Belgiassa tiemaksut eivät ole käytössä henkilöautoille.
1.6 Ranska
Tiemaksut:
Raskassa on runsaasti maksullisia teitä ja niitä operoimassa useampia toimijoita. Lisäksi käynnissä on muutos tien päällä maksamisesta sähköiseen maksamiseen. Kun katselin muiden hiljattain Ranskassa ajaneiden kertomuksia, päätin tilata Fulli-lähettimen autoon ja rekisteröidä sen käyttäjäksi itseni ja autoni.
Ranskaan tiemaksuihin tilattava Fulli: https://www.fulli.com/en
22.5.2025 tilasin Fullin Nomade + -version, millä voimme ajaa myös Italian maksullisia moottoriteitä, mikäli sinnekin päädymme. Täytyy sanoa, että ainakin minulle Fullin tilaaminen oli melko haastava operaatio, vaikka tein sen tietokoneen selaimella ja kännykän kameraa hyödyntävän Google kääntäjän yhteistyön avulla. Fullista on myös matkapuhelinsovellus, minkä olen asentanut puhelimeeni. Vielä en tosin keksinyt miten sinne kirjaudun sisään.
Fullin eteneminen:
- 22.5.2025 tilasin Fullin
- Jo lauantaina 24.5.2025 sain sähköpostiini vahvistuksen ja kuitin maksusta. Sähköpostissa sanottiin, että laite on matkalla. Samalla antamaltani IBAN-numeron tililtä tehtiin euron testiveloitus, mutta se ei vielä viikonloppuna näkynyt tilillä veloituksena eikä katevarauksena. Tarkistin vielä kirjautumalla Fullin käyttäjäsivuille, että IBAN-tietoni ovat oikein määritellyt. Eli konkreettisesti vielä totean, että ainakaan minä en löytänyt Fullin käyttäjäsivuilta mahdollisuutta syöttää suoraan luottokortin tai pankkikortin tietoja, miltä veloitus tehtäisiin, vaan pitää kirjata nimenomaan tilin tiedot. Toivottavasti pankkini sen nyt sitten hyväksyy läpi ja Fulli alkaa toimia.
- Fullin veloitus SEPA-maksuna euron veloitus oli mennyt tililtäni 30.5.2025
- Fulli-lähetin saapui Suomen Posti toimittamana 2.6.2025 pienessä kirjekuoressa. Siellä oli sisällä vain pienessä pussissa lähetin vailla mitään ohjeita. Youtubesta löytyi Fullin video, mikä ohjeisti liimaamaan sen tuulilasin yläreunaan taustapeilin viereen siten että Fulli-logo näkyi tummenetun ikkunan osan vierestä esteettä. En toki osaa sanoa, onko tuolla mitään merkitystä. Asensin sen kuitenkin Ioniq 6:ssa etumatkustajan puolelle, koska kyseisessä autossa sitä ei saa kuljettajan puolelta asennettua niin, ettei se häiritsisi näkökentässä.
- Pieni pussi, missä lähetin saapui, on ilmeisesti jotain foliota tai vastaavaa materiaalia sisäpuolelta, koska pussin kyljessä ohjeistettiin irroittamaan Fulli-lähetin aina auton tuulilasin pidikkeestä ja säiilytämään kyseisessä pussissa aina, kun Fulli ei ole käytössä. Näin toimin minäkin ja asetan lähetimen tuulilasiin vasta kun saavumme Ranskan rajalle.
Ympäristömerkit:
Lisäksi Ranskaan on tilattava postikuluineen noin 5 euron hintainen Crit'Air -ympäristötarra verkkosivuilta.
Crit'air tilauksen tein myös 22.5.2025. Tilaamiseen tarvitaan kuva tai skannaus auton rekisteriotteen teknisestä osasta. Crit'Airin osalta tuli myös jo lauantaina 24.5 sähköpostia, jonka mukaan tarra on matkalla. Samassa sähköpostissa oli kuitti tilauksestani sekä tieto, että tarraa odottaessa voin todistaa sen olemassa olon näyttämällä kuittia.
Crit'Air -tarra saapui postin tuomassa kirjeessä 18.6.2025.
1.7 Luxemburg
Luxemburg vaikuttaa helpolta maalta autoilla myös suomalaiselle, koska maassa ei ole tiemaksuja eikä mitään ympäristötarroja tai rekisteröitymistä.
1.8 Sveitsi
Sveitsi ei suoranaisesti ole tavoitemaana tällä lomamatkalla, mutta kirjoitan itselle kuitenkin ylös muistiin sitä varalta, että satumme poikkeamaan siellä: Sveitsiin kannattaa etukäteen tilata vinjetti tietulleja varten Sveitsin tulliviraston sivuston kautta.
Ympäristömerkkejä tai rekisteroitymistä edellyttää tällä hetkellä vain Geneve.
Selvitettävänä vielä ainakin mm
Onko hyötyä jostain näistä ja vieläkö ehtii tilaamalla saada kotiin ennen matkaan lähtöä: DKV, Toll4Europe, Tolltickets, Eurowag, Telapass
2. Auton varustelua ennen matkalle lähtöä
Aivan alunperin tällekin Euroopan maiden kiertueelle oli tarkoitus lähteä vuonna 2021 ostetulla ID.4 -sähköautollamme. Varauduin ID.4:llä matkaan lähtöön käyttämällä sen Tampereen Lielahden SAH:lla saamassa jälleen uudet koiranluut eteen ja olin pyytänyt korjaamovarausta tehdessä, että katsovat jarrut sekä molemmista päistä kaikki alustan mahdolliset välykseet pois kerralla matkaa varten. Volkkarille tuomio oli koiranluiden lisäksi eteen alapallonivelen vaihto, joten vielä selvisin hyvin edullisilla kustannuksilla. Jarruista ja muista alustan osista korjaamon terveiset olivat: "hyvää ja turvallista matkaa". Vaihdatin vielä kaksi kesärengasta uusiin samana päivänä Ylöjärven Euromasterilla.
Siinä Euromasterilla auton valmistumista renkaiden vaihdosta sain kuitenkin niin houkuttelevan tarjouksen Ioniq 6 autosta, että tartuin siihen ja matkaakin varten auto vaihtui hetkessä. No, uudella autolla ei pitäisi olla mitään muuta kuin matkaan vaan. Vaan ei aivan niin ollutkaan. Ostamani auto oli 20 kilometriä ajettu, eli käytännössä uusi, mutta Alankomaissa autokaupan esittelyautoksi alunperin rekisteröity, joten se tuotiin Suomeen autoliikkeen kautta käytettynä maahantuotuna rekisteröitynä. Nopeasti huomasin, että auto tarvitsi navigaattoriin päivityksen ja lisäksi ärsyttävä ylinopeusvaroitin piti poistaa käytöstä monen valikkopainalluksen kautta. Onneksi autoon oli saatavilla päivitys, mikä mahdollistaa ylinopeusvaroittimen poiston ratin napista painamalla, mutta se piti hoitaa maahantuojan merkkikorjaamolla. Samalla autoon päivitettiin muutakin, kuten myös uusin Euroopan kartasto. Uudessa autossa on pitkää matkaa varten kaksi mainiota ominaisuutta, nimittäin utility-tilassa auto käyttää korkeajänniteakustoa vaikka koko yön ajan ilmastointiin ja kaikkeen tarvittavaan. Toinen on V2L, minkä ansiosta auton sisältä ja latauyhteestä voi ottaa käyttöön korkeajäniteakustosta 230V 3,6 kW -sähköä. Ostinkin matkaan mukaan induktiomatkalieden ja autojääkaapin. Varustin auton kumimatoilla, joten nyt on auto Euroopan tourneeta varten valmis.
Suomen ulkopuolelle, myös EU-maissa tapahtuvaan autoiluun liittyy kuitenkin muutamia muitakin huomioitavia seikkoja. Kirjaan niitä tähän seuraavaksi.
Ennen ulkomaille autolla lähtöä on syytä huomioida ainakin nämä paperiasiat:
- Tilasin autoon mukaan rekisteriotteen tekinisestä ostasta paperisen version Traficomin omilta sivuiltani. Se tuli noin viikossa.
- Green Cardilla todistetaan ajoneuvon liikennevakuutuksen voimassaolo niiissä EU:n ja ETA:n ulkopuolisissa maissa, missä se on voimassa. EU- ja ETA-maissa, Sveitsissä sekä Liechtensteinissa sitä ei tarvita mukaan. Omasta ajoneuvon vakuutusyhtiöstä on aiemmin ja tilattu ja tulostettu Green Card paperisena mukaan, mutta nyt 1.1.2025 alkaen on riittänyt sähköinen PDF-lomake. Tälle meidän matkalle sitä ei tarvita mukaan, mutta minulla se nyt kuitenkin on paperisena tulosteena mukaan, kun eipä se paljoa painakaan.
- MIkäli ajoneuvossa on rahoitusta, tulee siihen tilata rahoitusyhtilötä maastavientilupa.
Muuta ajoneuvoon liittyvää ennalta huomioitavaa on ainakin:
- Minulla on ollut vuoden 2023 Euroopan automatkailusta asti voimassa Suomen Autoliiton e-Plus -jäsenyys. En ole sitä tarvinnut käytännössä muuhun, kuin maakohtaisten asioiden tutustumiseen ennen matkaa. Pidän kuitenkin sitä hyvänä lisävarana Euroopan maita autolla kierrellessä.
- Autosta läytyvät tietenkin myös varoituskolmio, turvaliivit matkustajille sekä taskulamppu ja jauhesammutin
3. Matkasuunnitelma
Matkan ideana on seikkailu, mikä on nyt tarkentunut heinäkuun alkupäähän. Matka suuntautuu ensin Turusta M/S Viking Grace -laivalla, ollen perillä Tukholmassa aikataulun mukaan 6.30, joten oman karkean arvaukseni mukaan saatamme päästä matkaan Ruotsin puolella noin kello 7.30 paikkeilla. Hintaa menomatkan laivalle kertyi henkilöauton ja kahden aikuisen matkustajan hyttimajoituksella 162 euroa. Ei siis aivan halvinta mahdollista ylitystä varmastikaan tullut varattua.
Tukholmasta on tarkoitus tehdä ripeää siirtyää ainakin Alankomaihin saakka. Meillä on neljä päivää ja yötä aikaa kierrellä mantereen länsirannikkoa etelää kohti ja tavoiteena on ennalta varattu majoitus Ranskan Bretagnessa. Olen varannut merinäköalaterassilla varustetun hotellihuoneen aamupaloilla viideksi yöksi. Mitään muuta majoitusta emme ole jälleen varanneet etukäteen. Varaudumme tarvittaessa nukkumaan satunnaisen yön myös autossa, mikä tarjoaakin siihen erinomaisen mahdollisuuden Utility-tilan ja V2L ominaisuuksiensa ansiosta. Majapaikastamme on noin 3 -4 tunnin ajomatka esimerkiksi Normandian eteläisellä rannalla olevaan Saint Michel -saareen, missä ainakin aiomme käydä.
Bretagnen majoituksen jälkeen on tarkoitus nousta Ranskaa ylöspäin ja käydä esimerkiksi Champagnen laaksossa ja ehkä yöpyä jollain samppanjatilalla maistellen tilan omat tuotteet tuliaisostoksia varten. Koska tarkoitus on jaktaa siitä pohjoiseen Luxempurgin läpi, pitää muistaa huomioida kyseisen maan tarkat alkoholin tuontirajat. Luxempurgista onkin kätevä jatkaa pohjoiseen päin Saksan Moselin viinialueen läpi.
Saksaan pidemmälle emme ole suunnitelleet paluumatkaa, emmekä paluuaikataulua. Tehdään päätös jatkosta paikanpäällä myös hieman kalenteriin katsoen ja riippuen siitä, kuinka pian meidän on ehdittävä takaisin Suomeen.
3.1 Muutama kiinnostuksen kohde muistiin.
Tarkoitus on ajaa menomatkalla Alankomaihin asti siirtymäsuorituksena. Kerään tähän alle joitain ennen matkaa vastaani potentiaalisia tulevia vierailukohteita. Kaikissa, mitä tähän saattaa löytyä emme tietenkään ehdi käymään, mutta otan mielelläni muiltakin ehdotelmia vastaan. Etenkin viinitilat, missä voi yöpyäkin ovat kiinnostuksen kohteita.
Kerään ja merkitsen tähän menomatkalle joitain kiinnostuksen kohteita etukäteen:
- Belgiassa Brugge ja etenkin sen keskusta, mikä on säilynyt hyvin keskiaikaisessa asussaan.
- Ranskan Normandiassa Omaha Beach
- Mont saint Michel
- Alankomaassa Giethoorn
- Etretat Ranskan Normandiassa
- Locronan on yksi historiallisissta kylistä ja sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä majapaikatamme Bretagnessa.
4. Lataamisen ja muu sähköautoon liittyvä suunnittelu
Tämä osio on tänä päivänä jo erittäin helppo. Lähtökohtaisesti laitan auton navigaattoriin Tukholmassa kohteen ja ajan ja lataan kun on sen aika. Latausasemien verkosto on nykyisin Euroopassa niin tiheä, ettei mitään erityistä ennalta suunnittelua tarvita. Jos sellaiselle kokee tarvetta, on A Better Route Planner erityisen hyvä ja olen sitä käyttänyt lähinnä ylipäätään reitin suunnitteluun alustavasti ennalta.
Lataamisiin ostan todennäköisesti jo ennen lähtöä Ionity 11,99 euroa kuukaudessa maksavan Power -sopimuksen kuukauden ajaksi. Sillä hinnat maakohtaisesti latauksille ovat tämän päivän hinnaston mukaan seuraavanlaiset: Ruotsi 0,32 e / kWh, Tanska 0,30 e / kWh, Saksa 0k39 e / kWh, Alankomaat 0,39 e / kWh, Belgia 0,39 e / kWh, Ranska 0,33 e / kWh, Luxempurg on pieni maa ja siellä ei tietojeni mukaan ole Ionityllä asemia. Tarpeen mukaan täydennän latausta paikallisilla operaattoreilla ja Teslan latausasemilla. Tarvittaessa voin tehdä Teslallekin kuukausisopimuksen.
5. Matkatarinaa tulossa
Tulen tietenkin kirjoittamaan blogiini matkakokemuksia jahka matkaan pääsemme.
Keskustelu
Ei kommentteja