20.06.2009

Läheltä piti juhannuksena

Kävimme juhannusaattona mieheni kanssa vanhempieni luona Lievestuoreella. Heti alkumatkasta meinasi tulla ongelmia, kun olin liittymässä Kuokkalasta Vaajakosken moottoritielle. Kyseisessä paikassa on alamäkeen hyvä noin puolen kilsan mittainen kiihdytyskaista, jolla ehtii kiihdyttää nopeuden mainiosti 100 km/h:iin ennen moottoritielle liittymistä. Eilen kiihdytin kaistalla ripeästi tavalliseen tapaani, kun noin 80 km/h nopeudessa huomasin alkavani huolestuttavasti saavuttaa edelläni ajavaan pientä vihreää autoa. Suoraan sanottuna en ollut edes noteerannut koko autoa kääntyessäni kiihdytyskaistalle.

Päästin irti kaasusta, mutta se ei riittänyt. Vaikka kiihdytyskaistaa oli jäljellä vielä vaikka kuinka paljon (ehkä 200 m?), pikkuauto kävi jarruttamaan ja pakotti minutkin jarruttamaan. Mitenkään hirveää ruuhkaa moottoritiellä ei ollut, mutta muutama auto siellä oli meidän kohdillamme ajamassa. Totesin että en voi jäädä hidastelemaan kiihdytyskaistalle, joten katsoin sivupeiliin ja meinasin vaihtaa kaistaa, kun samalla sivulle vilkaistessani huomasin, että joku oli motarilla juuri kohdallani. Pieni korjausliike ja pysyin omalla (kiihdytys)kaistallani.

Auton ohitettua minut tarkistin uudelleen sivupeilin ja vierustani ja vaihdoin kaistaa. Kaistanvaihdon jälkeen iskin tallan pohjaan päästäkseni mukaan liikennevirran vauhtiin ja onnistuinkin siinä mielestäni ihan hyvin. Samalla ohitin kiihdytyskaistalla edelläni ajaneen pikkuauton.

Sitten suunnilleen samalla hetkellä kuulin takaani tööttäystä ja katsahdin taustapeiliin: punainen auto, jonka eteen olin moottoritielle liittynyt, oli vaihtamassa kaistaa ohituskaistalle antaakseen tietä kiihdytyskaistalta tuleville. Ohituskaistalla oli kuitenkin samalle hetkellä punaisen auton rinnalla harmaa farmari. Katsoessani peiliin punainen auto oli ehtinyt puoliksi ohituskaistan puolelle ja sen vierellä oleva harmaa auto oli väistänyt melkein ohituskaistan pientareelle pientareelle estääkseen kolarin. Sitten punainen auto tausi tilanteen, palasi takaisin omalle kaistalleen ja kaikki päättyi hyvin. Tilanne aiheutti varmasti sydämentykytystä itse kullekin!

Vihreää pikkuautoa en enää peileistäni nähnyt, joten en tiedä pysähtyikö se kokonaan kiihdytyskaistan päähän vai mitä.

En tiedä, miten olisin hoitanut tilanteen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Mielestäni muuten toimin oikein, mutta kiihdytyskaistalla edelläni ajaneen ohittaminen on vähän törkeää sitä ohitettavaa kohtaan. Saanko ohittaa kiihdytyskaistalla edelläni ajaneen?

Takanani tapahtunut läheltä piti -tilanne puolestaan olisi ollut vältettävissä noudattamalla suurempaa varovaisuutta. (Sama moka minkä melkein tein itse kun meinasin siirtyä kiihdytyskaistalta vierellä ajaneen kylkeen.) Tarpeettomat kaistanvaihdot ovat kiellettyjä ja poliisi saattaa sakottaa siitä, että vaihtaa moottoritiellä kaistaa vain väistääkseen kiihdytyskaistalta tulijoita.

...


Mieheni oli kuskina, kun lähdimme kotiin vähän puolen yön jälkeen. Jo parin sadan metrin jälkeen puskan takaa rivitalon pihasta tielle pyöräili lapsi. Nopeutta ei ollut kuin reilu 30 km/h, joten hidastaminen ei ollut ongelma (ei edes pysähdytty) ja kaikki selvisivät säikähdyksellä. Onneksi lapsen polkupyörässä oli heijastimet, sillä muuten väistäminen ei välttämättä olisi onnistunut. Tilanteessa kyllä eniten ihmettelen sitä, että miten korkeintaan 8-vuotias lapsi on yksin liikkellä keskellä yötä!

Keskustelu

pöllönsilmä
24.06.2009 19.26

Nuo tilanteet tulee vain niin nopeasti ettei niitä voi harjoitella. Jos säikähdyksellä selviää niin hyvä niin, rauhallisesti avoimin mielin niin kyllä se siitä.

Anonyymi
11.07.2009 20.28

Piti laittaa kommenttia blogistas. Törmäsin sivuillesi, kun etsiskelin tietoa....mistäs muusta kuin Polosta. Tuossa pihassa kun seisoo 2004 hopean värinen kolmiovinen 1.4 Polo. Voisi siis sanoa, että rekisterinumeroa vaihtamalla samanlainen auto. Polosta etsin tietoa, kun suunnittelen itse vaihtaa jakopään hihnan. Osat olisi alennuksineen 225 euroa, joten kyllä kiinnostaa itse tehdä, kun ennenkin autoja rassannut, mutta en noin uutta. Voi kai sanoa, että voi poloista, kun hyökkään työkaluineni viattoman pienen auton kimppuun...heh. Täytyy varmaan etsiä tulevalla viikolla korjausopas ja katsoa voiko hihnan edes vaihtaa ilman korjaamon erikois työkaluja.
Kysymyskin olisi. Hurahtaako sinun Polo, kun aukaiset kuskin puoleisen oven ? Meillä hurahtaa. En ole huollosta kysynyt, mutta tuttu sanoi, että Polossa kuskin oven avaaminen nostattaa sähköisen polttoaine pumpun paineet ja siitä hurahdus johtuisi. Ääni on kuin keskuslukituksessa, mutta sitä ei meidän polossa ole. Eipä muuta kuin turvallisia kilometrejä Poloisen ratissa.

Jenni
15.07.2009 12.21

Oi, yksi Poloisen lukuisista sisaruksista ilmoittautui. =)

Kyllä Polo hurahtaa kun kuskin oven avaa ja ymmärtääkseni kyse on juuri tuosta mainitsemastasi bensapumpun heräämisestä. Mulla on Polossa Econen-kulutusmittari ja luulin aluksi että sen virransäästötila ei toimi kun se on aina päällä kun autoon mene sisään, mutta se vain herääkin bensapumpun heräämisen yhteydessä.

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

Muiden käyttäytyminen

Arkisto

Blogin avainsanat

#onnellistenajokoulu (12) Ajoharjoittelu (2) Ajovarusteet (8) AL-Sport (6) Audi (13) Autokoulu (30) Autoliitto (4) Autolla ulkomailla (10) Auton hankkiminen (6) Autonhuollon perusteet (11) Autoslalom (2) Bensan kulutus (13) Citroën (1) Demo Tour (6) Driveco (6) Econen (2) Ecorun (40) Ford (3) Hakkapedia (3) Hakkapeliitta 8 (2) Honda (1) Huolto (39) Hybridiautot (6) Hyundai (3) Jarrut (9) Jenni (37) Joukkoliikenne (2) Jyväskylä (12) Jyväskyläläistä liikennekulttuuria (7) Kaasuauto (2) Katsastus (9) Kaupunkiajo (8) Kawasaki ER-5 (13) Kevytliikenne (8) Kia (2) Kilpailu (2) Kirja (1) Koeajo (47) Kolarointi (12) Kolhut (5) Kuntotarkastus (1) Lainsäädäntö (5) Land Rover (1) Leonidas (46) Lexus (3) Liikennesäännöt (16) Liikenneturvallisuus (7) Lotus (3) Maalipinta (5) Maantiellä ajo (22) Maastoajo (4) Mazda (16) Mercedes-Benz (3) Moottori (3) Moottoripyöräily (29) MP-kurssi (9) Muiden käyttäytyminen (27) Muilla autoilla ajaminen (63) Navigointi (6) Nishiki Hybrid Comp (3) Nishiki Reno (7) Nissan (14) Ohittaminen (6) Omat mokat (11) Ongelmatilanteet (13) Opel (1) Opetuslupa (3) Pimeällä ajo (8) Pohdiskelu (30) Poliisi (2) Polkupyöräily (14) Polo (69) Polo Junior (52) Polo Senior (47) Polttoaine (1) Puhtaanapito (14) Pysäköinti (14) Rata-ajo (16) Reissut (33) Renault (2) Renkaat (34) Ruuhka (7) Scirocco (7) Seat (40) Seat Leon (43) Skoda (7) Subaru (1) Sumu (2) Suzuki (1) Sähköauto (14) Takuu (4) Taloudellinen ajo (49) Talvi (35) Tampere (2) Tankkaus (3) Tapahtuma (34) Tesla (5) Toyota (9) Tuunaus (5) TV-ohjelmat (3) Törttöily (9) Unelmointi (14) Valot (8) Verotus (1) Video (9) Volkswagen (51) Volvo (1) Vuokraus (6) Yhteistyö (16) Yleinen (22) Äänentoisto (4)
nwdb