12.03.2017

Kauhea naarmu auton maalipinnassa!

Se oli yksi helmikuinen aamu, kun töihin tullessa ei ollutkaan enää ihan pimeää. Ottaessani lämmitysjohtoa takapenkillä katseeni pysähtyi Leonin oikeaan C-pilariin: siihen oli ilmestynyt pitkä musta naarmu! Aargh! Lisäksi sen läheltä löytyi tarkemmalla tutkiskelulla muita hieman himmeämpi naarmuja. 

Vaikutti siltä, että joku on huitaissut autoa repulla tai muulla esineellä oikein kunnolla. Mutta milloin?

Olin varma, ettei sitä ollut, kun olin viimeksi nähnyt auton valoisalla edellisenä viikonloppuna. Työkavereista kukaan ei tunnustanut osuneensa siihen ja kotipihalla naapuri pysäköi autonsa aina mahdollisimman kauas omastani, joten ei se voinut hänkään olla. Lapsi taas ei ylettäisi noin korkealle. Naarmun aiheuttaja jäi siis mysteeriksi.

Kuinkahan kallis homma naarmun korjaus sitten olisi? Pienen naarmun pystyy kiillottamaan pois, mutta pohjamaaliin ulottuvan saa korjattua vain maalaamalla.

Leonin naarmu oli väriltään musta ja tuntui selkeästi kynnellä, joten arvelin sen menneen pohjamaaliin saakka. Tämä tarkoittaisi kallista maalausta, sillä uudelleen maalattu kohta vaatii huolellisen häivytyksen suurelle alalle. Onneksi kaskovakuutuksessani on sekä ilkivaltaturva että pysäköintiturva, joten naarmun korjaamisen pitäisi maksaa minulle enintään 200 e omavastuuosuuden.

Pitkä naarmu Leonin C-pilarissa

Naarmu oli liki 30 cm pitkä ja koostui kahdesta osasta. Pienemmät naarmut eivät kuvassa näy.

Naarmun korjaus

Töiden jälkeen kävin näyttämässä autoa luottofiksarillani Glosspointilla. Siellä onnekseni selvisi, että naarmu oli pelkästään lakassa ja musta väri olikin vain likaa. Niin ollen korjaukseksi riittäisi pelkkä hiominen, mihin varasinkin oitis ajan.

Hiominen eli arkikielessä myllytys tarkoittaa lakan poistamista naarmun alueelta kiillotuskoneella niin, että naarmusta tulee lähes huomaamaton. Kun naarmu on tuore, sen reunat ovat terävät ja se erottuu maalipinnasta erityisen hyvin. Kiillottaessa naarmun reunat pyöristyvät, jolloin se sulautuu ympäristöönsä paremmin. Työssä on oltava tarkkana, sillä jos lakan hioo puhki, saakin kääntyä seuraavaksi automaalaamon puoleen. 

Oli jännittävää nähdä, miten hyvin naarmu on saatu häivytettyä. Olisinko tyytyväinen työn tulokseen? Korjausta sopiessa Glosspointilla nimittäin arveltiin, että naarmun saa häivytettyä niin, että naapuri ei näe sitä, mutta minä huomaan.

Todella hyvin naarmu oli häivytetty. Kyllä sen vielä näkee, kun auto on kirkkaassa valossa ja katsoo sopivasta kulmasta, mutta pilvisellä säällä sitä saa sen sijaan toden teolla etsiä.

Korjattu naarmu

Korjattu naarmu erottuu kirkkaassa valossa, mutta kamera ei sitä saanut kiinni.

Korjattu naarmu

Myöhemmin sain naarmun tarttumaan kameraankin, kun sihtasin kattovalojen heijastuksen tarkasti oikealle kohdalle.

Kiillotettuun kohtaan oli tietysti tehty CQuartz Finest -pinnoite uusiksi (koska vanha lähti pois), joten jälleen kerran auto oikein hohti.

Olen tyytyväinen 150 euroa maksaneeseen korjaukseen. Vakuutusyhtiön puoleenkaan ei tarvinnut kääntyä, kun hinta ei ollut tuota suurempi. 

Sen pituinen sen naarmun tarina. Joku kommentoi minulle, että auto on ulkona säilytettävä käyttöesine, että siihen tulee naarmuja ja se on elämää. Mutta ei minulle! Mitään en kuitenkaan oikein voi tehdä toisin, että välttäisin tällaiset jatkossa, sillä jo nyt pyrin pysäköimään auton aina kauas muista. Täytyy siis vain toivoa, ettei tapaus toistu.

Seat Leon Leonidas parkkihallissa

Joillekin auto on käyttöesine, joillekin vähän enemmän... :)

Keskustelu

Rane
04.04.2017 19.03

Taas pitkästä aikaa lukemassa blogiasi, kiitos siitä :)
Kyllä se niin on, ettei autoihin saa tulla naarmuja. Edelliseen autooni Poloon oli joku vetäissyt kahden oven mittaisen naarmun. Eipä meinannut löytää sanoja, kun sen huomasin. Korjasin sen itse lakkaamalla naarmun ja hiomalla sen hiomatahnalla ja kiillottamalla lopuksi kiillotustahnalla. Tarvikkeet ostin Motonetista. Jäihän se naarmu, mutta ei sitä huomannut ellei katsonut oikeassa valossa ja oikeasta suunnasta. Olin korjaukseen tyytyväinen ja samalla tuli opittua taas uutta.

Jenni
04.04.2017 20.14

Kiitos itsellesi, että olet täällä taas lukemassa! :)

Voi kauhea mitä sun Pololle tapahtui! Olisin varmaan saanut slaagin... Mutta hyvä että sait korjattua ja olit jälkeen tyytyväinen! Mä kiikutan suoraan ammattilaisille kun jotain tarvii autolle tehdä. :)

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

Kolhut Leonidas Maalipinta

Arkisto

Blogin avainsanat

#onnellistenajokoulu (12) Ajoharjoittelu (2) Ajovarusteet (8) AL-Sport (6) Audi (13) Autokoulu (30) Autoliitto (4) Autolla ulkomailla (10) Auton hankkiminen (6) Autonhuollon perusteet (11) Autoslalom (2) Bensan kulutus (13) Citroën (1) Demo Tour (6) Driveco (6) Econen (2) Ecorun (40) Ford (3) Hakkapedia (3) Hakkapeliitta 8 (2) Honda (1) Huolto (39) Hybridiautot (6) Hyundai (3) Jarrut (9) Jenni (37) Joukkoliikenne (2) Jyväskylä (12) Jyväskyläläistä liikennekulttuuria (7) Kaasuauto (2) Katsastus (9) Kaupunkiajo (8) Kawasaki ER-5 (13) Kevytliikenne (8) Kia (2) Kilpailu (2) Kirja (1) Koeajo (47) Kolarointi (12) Kolhut (5) Kuntotarkastus (1) Lainsäädäntö (5) Land Rover (1) Leonidas (46) Lexus (3) Liikennesäännöt (16) Liikenneturvallisuus (7) Lotus (3) Maalipinta (5) Maantiellä ajo (22) Maastoajo (4) Mazda (16) Mercedes-Benz (3) Moottori (3) Moottoripyöräily (29) MP-kurssi (9) Muiden käyttäytyminen (27) Muilla autoilla ajaminen (63) Navigointi (6) Nishiki Hybrid Comp (3) Nishiki Reno (7) Nissan (14) Ohittaminen (6) Omat mokat (11) Ongelmatilanteet (13) Opel (1) Opetuslupa (3) Pimeällä ajo (8) Pohdiskelu (30) Poliisi (2) Polkupyöräily (14) Polo (69) Polo Junior (52) Polo Senior (47) Polttoaine (1) Puhtaanapito (14) Pysäköinti (14) Rata-ajo (16) Reissut (33) Renault (2) Renkaat (35) Ruuhka (7) Scirocco (7) Seat (40) Seat Leon (43) Skoda (7) Subaru (1) Sumu (2) Suzuki (1) Sähköauto (14) Takuu (4) Taloudellinen ajo (49) Talvi (35) Tampere (2) Tankkaus (3) Tapahtuma (34) Tesla (5) Toyota (9) Tuunaus (5) TV-ohjelmat (3) Törttöily (9) Unelmointi (14) Valot (8) Verotus (1) Video (9) Volkswagen (51) Volvo (1) Vuokraus (6) Yhteistyö (16) Yleinen (22) Äänentoisto (4)
nwdb