12.07.2018

Auton vuokraaminen ulkomailla - ensikertalaisen kokemuksia

Tiesitkö, että auton vuokraamisessa ulkomailla on merkitystä sillä, mitä kautta auton vuokraa, vaikka autovuokraamo olisi koko ajan sama?

Vuokrasimme auton Tsekissä Prahan lentokentältä Car Rental RENTplus -nimisestä liikkeestä viime syksyn Skoda Economy Run -reissun yhteydessä. Tai itse asiassa kaksi, koska meitä oli kuuden hengen joukkio reissussa. Harkitsimme ensin tila-autoa, mutta päädyimme ottamaan kaksi erillistä, sillä silloin pystyimme tarvittaessa jakautumaan kahteen porukkaan.

Autot otettiin Intermediate kokoluokasta. Toinen oli Skoda Octavia ja toinen Kia Ceed Wagon. Hinta vaihteli vähän sen mukaan, mitä kautta auto varattiin ja mitä ominaisuuksia mukana.

Minun ja kaverini käytössä ollut Kia Ceed.

Kaverini oli varannut toisen auton Rentalcars.com-sivuston kautta ja toisen suoraan vuokraamosta. Rentalcars.com sivustosta jäi todella huono maku, koska alustavasta varauksesta tulikin parissa tunnissa automaattisesti lopullinen, ja sen peruminen olisi maksanut 170 e. Kaverini vannoikin, ettei enää ikinä varaa sen kautta mitään!

Vuokra-autojen vakuutukset erosivat myös riippuen siitä, oliko auto varattu suoraan vai välittäjäfirman kautta. Rentalcarsista varatessa kaverini oli ottanut autoon perusvakuutuksen, joka oli maksanut muistaakseni 60 e. Varaus maksettiin suoraan netissä.

Suoraan RENTplus -vuokraamosta varattu auto maksettiin vasta tiskillä autoa noudettaessa. Otimme autoon vakuutuksen, joka korvasi maalipintavauriot, muttei renkaita eikä sivuikkunoita. Sen hinta oli 80 e. Laajempi vakuutus olisi maksanut 200 e. 

Suurin ero vakuutuksissa oli siinä, miten toimitaan, jos autoon tulee jokin vaurio.

Ilman välikäsiä vuokratun auton sai palauttaa liikkeeseen vahingoittuneena ja that's it. Ei mitään ylimääräisiä kuluja. Sen sijaan jos rentalcars.comin kautta vuokrattuun autoon olisi tullut vaurio, RENTplus olisi laskuttanut siitä omavastuun 400 e ja asiakas olisi joutunut sen jälkeen pyytämään rahat rentalcars.comilta.

Ainakin itselle jäi sellainen fiilis, että mieluummin vuokraisin auton suoraan liikkeestä kuin jonkun välittäjäfirman kautta.

Kokemukset vuokraamosta

Prahan lentokentän Car Rental RENTplus autovuokraamon palvelu oli sujuvaa ja auto ok. Minulla käytössä olleessa Kiassa oli aika paljon kiveniskemiä ja pieniä naarmuja, mutta yleisilme oli kuitenkin ok. Kaikki vauriot oli dokumentoitu tarkasti vuokrauspapereihin.

Ainut miinus autossa oli, että se vaati huoltoa heti ensimmäisestä käynnistyksestä alkaen. Olisin halunnut käydä sanomassa siitä vuokraamon tiskille, mutta muu porukka oli sitä mieltä että antaa olla, joten piti sitten antaa sen olla... 

Autot olivat meillä käytössä kuusi päivää; keskiviikkoillasta maanantaiaamuun. Molempien hinta vakuutuksineen oli 180 e kieppeillä; liikkeestä varatulla ja kattavammin vakuutetulla Kialla aavistuksen enemmän.

Auton palautus kävi näppärästi. 

Lentokentän parkkihallissa oli oma sisäänkäynti kaikkien autovuokraamojen autoille. Auto pysäköitiin ruutuun ja tarkastaja tuli paikalle katsomaan, että auto on kunnossa. Aika ylimalkaisesti hän auton katsoi sillä tavalla että ei kyllä huomaisi jotain kiveniskemää kyljessä. Sellaiset kun vaativat tarkemman syynäyksen. Kun tarkastaja oli todennut auton olevan kunnossa, allekirjoitettiin tabletilla luovutustodistus ja siinä se sitten olikin. Tarkastaja otti auton avaimet ja dokumentit ja me saimme suunnata lentokentälle.

Kia ja maissipelto.

Koeajossa Kia Ceed

Ajoin reissun aikana Kialla liki 300 km, ja täytyy sanoa, että olin positiivisesti yllättynyt, miten hyvä auto se oli ajaa!

Olin aiemmin ollut parin Kian kyydissä ja fiilis oli että ne olisivat aika karuja. Ceedinkään kojelauta ei ollut tyyliltään mitään uusinta uutta, mutta se istuin. Siinä oli tukea vähintäänkin yhtä hyvin kuin meidän Seat Leonin urheilullisissa istuimissa ja sivuttaistuki riitti tiukempiinkin mutkiin, mitä Tsekin maaseudun teillä riitti. Olisin kaivannut samoja penkkejä myös kilpailussa ajamaani Skoda Octaviaan... En tiedä olivatko ne vakioistuimet, mutta kuvittelisin niin, koska en usko, että autovuokraamossa panostettaisiin autojen lisävarusteisiin.

Ohjaustuntumaa oli myös varsin hyvä. Aluksi ohjaus tuntui turhan tehostamattomalta, mutta totuin siihen nopeasti. Parempi se, kuin täysin tunnoton ohjaus.

Auton moottorista minulla ei ole muuta havaintoa muuta kuin että se oli bensaturbo. Siinä oli kivasti vääntöä matalillakin kierroksilla ja toisaalta se myönsi kiihtyi 80 -> 100 km/h varsin mukavasti. Täytyisi melkein käydä koeajamassa Kia Ceed joku päivä, etenkin kun se uudistui vastikään.

Ajoimme Kialla mm. näille upeille Prachov Rocks -kallioille.

Keskustelu

Sari (eautoilija)
30.07.2018 23.21

Moi, kommentoin tätä asiaa tuolla Instassa, mutta nyt kun luin tätä, muistin kyllä kerran vuokranneeni Rentalcarsin kautta. Se oli kyllä virhe, koska sen vakuutus oli pöljä tuossa korvauspolitiikassa ja päädyin vakuuttamaan auton toiseen kertaan liikkeessä, josta auton hain. Päätin itsekin silloin, että saa olla eka ja vika kerta, kun käytän Rentalcarsia. Se aiheuttaa lisäkustannuksia ja huonoja ehtoja. Lisäarvo jää varsin ohueksi.

Jenni
31.07.2018 19.16

Kiitos kommentista! Saman suuntaiset fiilikset siis sullakin Rentalcarsista. Mieluummin vähän kalliimpi mutta selkeä systeemi on minunkin makuuni.

Juho
06.08.2018 12.38

Moikka,
Yritän itsekin vältellä noita vuokrausportaaleja, turhia välikäsiä, joissa on aina omat kommervenkkinsä ja sudenkuoppansa.
Vakuutuksissa taas usein säästää pitkän pennin, jos ottaa jonkin kolmannen osapuolen vakuutuksen. Viikko britanniassa kolmannelta osapuolelta 40puntaa vs autovuokraamon rapia 140 puntaa. Huono puoli tässä on toki se, että omavastuun joutuu maksamaan vuokrafirmalle ja korvauksen saa jälkikäteen, mutta sitä vartenhan luottokortit ovat? Hyvänä puolena sitten taas, että näihin yleensä kuuluu kaikki, ikkunat renkaat jne, jotka usein autovuokraamoiden vakuutuksissa on rajattu ulkopuolelle.
Toki vakuutuksia ottaessa kannattaa aina pitää mielessä se, että vakuutusyhtiöt tekevät bisnestä, joten pitkässä juoksussa häviät aina. Toisaalta mielenrauha on ihan hyvä kohde käyttää pari extra euroa.

Jenni
06.08.2018 12.43

Kiitos kommentista! Mistä näitä kolmannen osapuolen vakuutuksia saa? Kuulostaa hyvin edulliselta. Toiminta kyllä sama kuin rentalcarsissa, mutta tietysti se tulee näissä näin kun on kolmas osapuoli. Mielellään kyllä maksaa mielenrauhasta vähän ekstraa. :)

Juho
07.08.2018 15.01

Varmaan kaikki nuo autonvuokraus portaalit tarjoavat omaansa tai yhteistyökumppanin vakuutusta. Myös pelkkiä vakuutuksia myyviä toimijoitakin on useampia. Minä käytin tällä reissulla tällaista toimijaa nimeltään RentalCover.

Jenni
07.08.2018 15.05

Kiitos vinkistä! :)

Laura
26.08.2019 09.16

Itselle tuli yllätyksenä, että varasivat tosiaan vuokratessa isomman summan luottokortilta takuuksi. Onneksi oli mukana toinenkin luottokortti ja suosittelenkin, että vuokraushommia varten hommaa toisen luottokortin varmuuden vuoksi (esim. https://www.vertaalaina.fi/luottokortit.html). Toinen huomio oli siinä, että etukäteen kalliisti maksetut turvaistuimet olivat aika heppoisia. Saimme käydä vuokraamon varastosta valitsemassa "parhaimmat", kun valmiiksi autossa olleet olivat aika epäsopivia lasten iät ja koot huomioiden (jotka oli ilmoitettu tarkasti vuokrausta tehdessä).

Jenni
27.08.2019 20.41

Kiitos Laura kokemusten ja vinkkien jakamisesta! :) Yllättävä tuo takuun varaaminen luottokortilta. Onkohan se yleinen käytäntö? Hyvä pointti kyllä että kannataa olla kaksi luottokorttia. Harmi myös että turvaistuimet olivat epäsopivat ja parhaat vaihtoehdotkaan eivät tainneet olla ihan parhaasta päästä. :/ Reissu ilmeisesti kuitenkin onnistui ja takuusummakin palautui kortille? :)

Juho
04.09.2019 12.59

Oman kokemuksen mukaan jonkinlaisen katevarauksen haluavat tehdä luottokortille aina, jos ei osta vuokraamolta omavastuun poistoa. Joillain toimijoilla tuo katevaraus on vakio, joillain se on auton omavastuun suuruinen. Tänä kesänä Saksassa Hertzillä halusivat tehdä 1500 euron katevarauksen, vaikka olin maksanut omavastuun alennuksen vain 900 euroon. Liekö tämä oli extra varovaisuutta perus corollaa kalliimman auton kohdalla.
Toisesta luottokortistas sen verran, että ainakin joillain toimijoilla vaaditaan, että tuo katevaraus tulee tehdä samalta kortilta kuin varsinainen vuokrausen maksukin. Toki yksi kortti auton vuokraamiseen ja toinen muihin kuluihin toimii ihan hyvin.

Jenni
04.09.2019 18.55

Moi Juho, kiitos kommentistasi. :) Kuulosta loogiselta tuo selityksesi kateverauksen tekemiselle. Paitsi outo tuo Saksan tapaus! Hyvä vinkki myös että haluavat käyttää samaa korttia, mistä lie sitten johtuu. Mutta eri kortti autoon ja muuhun on ihan toimiva ratkaisu. :)

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

Kia Koeajo Muilla autoilla ajaminen Vuokraus

Arkisto

Blogin avainsanat

#onnellistenajokoulu (12) Ajoharjoittelu (2) Ajovarusteet (8) AL-Sport (6) Audi (13) Autokoulu (30) Autoliitto (4) Autolla ulkomailla (10) Auton hankkiminen (6) Autonhuollon perusteet (11) Autoslalom (2) Bensan kulutus (13) Citroën (1) Demo Tour (6) Driveco (6) Econen (2) Ecorun (40) Ford (3) Hakkapedia (3) Hakkapeliitta 8 (2) Honda (1) Huolto (38) Hybridiautot (6) Hyundai (3) Jarrut (9) Jenni (37) Joukkoliikenne (2) Jyväskylä (12) Jyväskyläläistä liikennekulttuuria (7) Kaasuauto (2) Katsastus (9) Kaupunkiajo (8) Kawasaki ER-5 (13) Kevytliikenne (8) Kia (2) Kilpailu (2) Kirja (1) Koeajo (47) Kolarointi (12) Kolhut (5) Kuntotarkastus (1) Lainsäädäntö (5) Land Rover (1) Leonidas (45) Lexus (3) Liikennesäännöt (16) Liikenneturvallisuus (7) Lotus (3) Maalipinta (5) Maantiellä ajo (22) Maastoajo (4) Mazda (16) Mercedes-Benz (3) Moottori (3) Moottoripyöräily (29) MP-kurssi (9) Muiden käyttäytyminen (27) Muilla autoilla ajaminen (63) Navigointi (6) Nishiki Hybrid Comp (3) Nishiki Reno (7) Nissan (14) Ohittaminen (6) Omat mokat (11) Ongelmatilanteet (13) Opel (1) Opetuslupa (3) Pimeällä ajo (8) Pohdiskelu (30) Poliisi (2) Polkupyöräily (14) Polo (69) Polo Junior (52) Polo Senior (47) Polttoaine (1) Puhtaanapito (14) Pysäköinti (14) Rata-ajo (16) Reissut (33) Renault (2) Renkaat (34) Ruuhka (7) Scirocco (7) Seat (40) Seat Leon (42) Skoda (7) Subaru (1) Sumu (2) Suzuki (1) Sähköauto (14) Takuu (4) Taloudellinen ajo (49) Talvi (35) Tampere (2) Tankkaus (3) Tapahtuma (34) Tesla (5) Toyota (9) Tuunaus (5) TV-ohjelmat (3) Törttöily (9) Unelmointi (14) Valot (8) Verotus (1) Video (9) Volkswagen (51) Volvo (1) Vuokraus (6) Yhteistyö (16) Yleinen (22) Äänentoisto (4)
nwdb