18.01.2010

Ei tullut BC:tä, tuli pelkkä B

Hmm. Mä näköjään olin unohtanut kirjoittaa tämän merkinnän loppuun, sillä löysin sen äsken Poloisen julkaisemattomien merkintöjen listalta. Päiväys näyttää lokakuuta... Noo, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

---


Suunnittelin kesällä hyvinkin vakavasti, että olisin korottanut ajokorttini BC:ksi, jos vaikka sattuisin tarvitsemaan sitä joskus. Ennen syyskuun kymmenettä päivää C:n olisi saanut vielä vanhoilla opetusmäärillä ja hinnoilla, minkä lisäksi kesällä olisi ollut tarjolla myös pikakurssi, jolla C:n teoriat olisi voinut käydä hieman yli viikossa normaalin kuukauden(?) sijaan. Juttelin asiasta liikenneopettajakaverilleni, joka saikin ylipuhuttua minut olemaan menemättä kurssille. No okei, ei se nyt ihan niin mennyt. Kaveri vain tiesi kertoa, että asiaan, mihin liittyen mahdollisesti C:tä tarvitsisin, riittää jatkossa pelkkä B-kortti, joten mitäpä sitä suotta hankkimaan.

Vaikka C jäikin suorittamatta, täytyi loppukesästä silti hoitaa velvollisuuksia ajokorttiin liittyen, sillä lyhytaikainen ajokorttini oli hyvää vauhtia vanhenemassa. Toki vasta syyskuussa, mutta koska kaikkialla on aina toitotettu, että pysyvän kortin hakemus täytyy muistaa tehdä poliisin lupapalveluun riittävän ajoissa, päätin hoitaa homman jo kesällä.

Pysyvää ajokorttia varten poliisille täytyi toimittaa kakkosvaiheen kurssilta saatu todistus jatko-opetuksen saamisesta. Niinpä marssin eräänä heinäkuisena päivänä poliisin lupapalveluun sarjakuvakirjan kanssa ja istuin odottamaan vuoroani. Ihmisiä oli ainakin 15 edelläni. Vartin odoteltuani keksin mennä lupapalvelun infoon kysymään, että tarvitseeko ajokorttiasiaa varten varmasti erikseen jonottaa. Eipä tarvinnut, vaan riitti, että esitin infolle ajokorttini ja luovutin kakkosvaiheen todistuksen. Onneksi tajusin kysyä.

Lyhytaikaisen kortin voi käydä vaihtamassa pysyvään korttiin samassa paikassa eli lupapalvelun infosta noin kuukauden kuluttua siitä, kun hakemuksen oli käynyt jättämässä. Itse taisin tosin hakea kortin vasta elokuun loppupuolella, sillä en ikinä meinannut muistaa asiaa. Kuukauden odotteluaika on varmastikin syy siihen, miksi autokoulussa toitotettiin että pysyvän ajokortin hakemus on muistettava tehdä riittävän ajoissa. Jos hakee korttia viimeisenä lyhytaikaisen kortin voimassaolopäivänä, niin siinähän sitten on kuukauden ilman voimassa olevaa ajokorttia ennen kuin pysyvä kortti valmistuu. Ei hyvä. (Ehkä tähän on kiertoteitä, mutta niistä minä en tiedä mitään.)

Täytyy sanoa, että ajokortin saaminen ykkösvaiheen suorittamisen jälkeen oli paljon kätevämpää, kuin pysyvän ajokortin hankkiminen. Ei tarvinnut muuta kuin hakea se katsastuskonttorilta. Pysyvää korttia varten pitää rampata poliisiasemalla kahdesti. Jos vielä sattuu käymään kakkosvaiheen ajoissa kuten minä, joutuu todistusta ensin säilömään pöytälaatikossa, sillä pysyvän kortin voi saada aikaisintaan 1½ vuotta tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Olen ollut täysin siinä uskossa, että pysyvän ajokortin hakuprosessi vaatii käymään henkilökohtaisesti poliisiasemalla. Oikeasti asia ei olekaan näin, sillä muutamat autokoulut toimittavat kakkosvaiheen todistuksen suoraan poliisille, jos oppilas niin haluaa. Näin ollen itse ei tarvitse kuin käydä poliisiasemalla kuin kerran, kun hakee sieltä valmiin ajokortin. Loistavaa palvelua! Oma autokouluni ei tarjonnut palvelua vielä silloin kun itse kävin kakkosen, mutta nykyisin kuulemma tarjoaa.

Keskustelu

Juho
26.09.2017 13.28

Moikka,
Olen nyt lueskellut näitä kirjoituksiasi tässä ja tämä kirvoitti viimein kommentoimaankin. Vähän vanhahan tämä jo on mutta silti :D
Mikä on tuo juttu, johon on ennen tarvinnut C-kortin, mutta nykyään kelpaa pelkkä B? Joku mönkijä/traktori hommeli?

Ja kiitoksia oikein viihdyttävästä blogista!

Jenni
26.09.2017 14.22

Kiva Juho että olet tykännyt kirjoituksistani ja kommentoitkin! :)

Minun piti hetki itsekin miettiä, mistä tuossa on ollut kyse. En meinannut millään keksiä, mihin olisin tarvinnut C:tä! Mutta tulihan se lopulta mieleen: suunnittelin tuolloin liikenneopettajakoulutukseen hakeutumista, mihin pääsyvaatimuksena oli useampi kirjain ajokortissa eikä pelkkä B olisi riittänyt. Myöhemmin se tosiaan muuttui niin, että koulutukseen riittää myös pelkkä B.

Hainkin koulutukseen kahdesti, mutta en päässyt. Hankin itse asiassa myöhemmin A-kortin ihan vain parantaakseni pääsymahdollisuuksia, mutta ei ollut vaikutusta. Myöhemmin päätin pitää autot ja liikenteen vain harrastuksena.

Tämä kirjoitus oli kieltämättä hieman mystinen, mutta en silloin halunnut kertoa julkisesti tulevaisuudensuunnitelmistani.

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

Autokoulu Jenni

Arkisto

Blogin avainsanat

#onnellistenajokoulu (12) Ajoharjoittelu (2) Ajovarusteet (8) AL-Sport (6) Audi (13) Autokoulu (30) Autoliitto (4) Autolla ulkomailla (10) Auton hankkiminen (6) Autonhuollon perusteet (11) Autoslalom (2) Bensan kulutus (13) Citroën (1) Demo Tour (6) Driveco (6) Econen (2) Ecorun (40) Ford (3) Hakkapedia (3) Hakkapeliitta 8 (2) Honda (1) Huolto (38) Hybridiautot (6) Hyundai (3) Jarrut (9) Jenni (37) Joukkoliikenne (2) Jyväskylä (12) Jyväskyläläistä liikennekulttuuria (7) Kaasuauto (2) Katsastus (8) Kaupunkiajo (8) Kawasaki ER-5 (13) Kevytliikenne (8) Kia (2) Kilpailu (2) Kirja (1) Koeajo (46) Kolarointi (12) Kolhut (5) Kuntotarkastus (1) Lainsäädäntö (5) Land Rover (1) Leonidas (44) Lexus (3) Liikennesäännöt (16) Liikenneturvallisuus (7) Lotus (3) Maalipinta (5) Maantiellä ajo (22) Maastoajo (4) Mazda (16) Mercedes-Benz (3) Moottori (3) Moottoripyöräily (29) MP-kurssi (9) Muiden käyttäytyminen (27) Muilla autoilla ajaminen (62) Navigointi (6) Nishiki Hybrid Comp (3) Nishiki Reno (7) Nissan (14) Ohittaminen (6) Omat mokat (11) Ongelmatilanteet (13) Opel (1) Opetuslupa (3) Pimeällä ajo (8) Pohdiskelu (30) Poliisi (2) Polkupyöräily (14) Polo (69) Polo Junior (52) Polo Senior (47) Polttoaine (1) Puhtaanapito (14) Pysäköinti (14) Rata-ajo (16) Reissut (33) Renault (2) Renkaat (34) Ruuhka (7) Scirocco (7) Seat (40) Seat Leon (42) Skoda (7) Subaru (1) Sumu (2) Suzuki (1) Sähköauto (14) Takuu (4) Taloudellinen ajo (49) Talvi (35) Tampere (2) Tankkaus (3) Tapahtuma (34) Tesla (5) Toyota (8) Tuunaus (5) TV-ohjelmat (3) Törttöily (9) Unelmointi (14) Valot (8) Verotus (1) Video (9) Volkswagen (51) Volvo (1) Vuokraus (6) Yhteistyö (16) Yleinen (22) Äänentoisto (4)
nwdb