22.09.2008

Autoton päivä

Tänään vietettiin jo yhdeksättä kertaa kansainvälistä autotonta päivää. Sen kunniaksi minäkin jätin aamulla Poloisen kotiin ja poljin pyörällä töihin. Päätin asian jo viime viikolla, joten viikonloppuna oli hyvin aikaa asennoitua tähän hurjaan liikunnalliseen suoritukseen.

Pyöräilyä, mitä se on?

Vuosi Polon ratissa on tehnyt hallaa työmatkapyöräilylleni. Ennen auton hankkimista työmatkapyöräily oli itsestään selvää, mutta nyt on tosi helppoa hypätä aamulla autoon ja huristella töihin vartissa. Pyörällä yhdeksän kilometrin matkaan menee puoli tuntia, minkä jälkeen on vielä pakko käydä suihkussa, ennen kuin voi aloittaa töiden tekemisen. Se tarkoittaa töiden aloittamista puoli tuntia myöhemmin kuin jos on autolla tullut eli myös kotiin lähtöä puoli tuntia myöhemmin.

Tänään kuitenkin siis oli mentävä pyörällä töihin, koska olin niin päättänyt jo etukäteen. Mieheni kiusasi minua eilen illalla oikein urakalla pyöräilysuunnitelmastani, minkä takia piti tsempata lisää etten vain herää vasta hänen kelloonsa ja valitsisi autoa kulkuvälineeksi... Mieheni kiusasikin minua lähinnä siksi, koska tykkään niin paljon autolla ajamisesta, että pyöräily enää vaan oikein nappaa. (Minkä voi varmaan aistia tästä merkinnästäkin...)

Keli oli aamulla sumuinen, mutta vähän aurinkokin yritti paistaa. Työreittini kulkee seppälän kautta, jonne joutui nyt Heikinkadun remontin vuoksi kiertämään rantaraitin ja aholaidan kautta. Ylimääräinen lenkki ei pidentänyt työmatkaani kuin vajaat 200 metriä, mikä oli aika yllätys. Ajattelin että olisi tullut melkein kilsa lisää. Lutakosta seppäläänhän kannattaisi jatkossa jopa kulkea aholaidan kautta, kun matkaero on niin pieni ja aholaidan kautta kulkiessa voi ajaa rantaraittia pitkin.

Vanha kunnon sotaratsuni: Nishiki Reno vuosimallia 1997.
Alkuperäisistä osista ei taida olla jäljellä enää kuin runko, lokasuojat ja lukko. Kaikki muu on ehtinyt vaihtua vähintään kertaalleen.Päivän ohjelma vain keskustassa liikkuville


Jyväskylässä avattiin uusi paikallisliikennekeskus sopivasti autottomana päivänä. Oheistapahtumassa oli tarjolla mm. polkupyörien turvamerkintää ja huoltoa, tarjouksia polkupyörää ja julkisia kulkuneuvoja käyttäville ja jaettiinpa siellä 2000 ilmaista paikallisliikenteen bussilippuakin. Olisin mieluusti käynyt vilkaisemassa tapahtuman annin, mutta se ei oikein luonnistunut, sillä tapahtuma-aika oli klo 13-17. Olisi ollut kiva jos tapahtuma olisi kestänyt tunnin pari pidempään, jotta keskustan ulkopuolella työskentelevätkin ehtisivät
käymään siellä.

Viime perjantaiaamuna oli myös jokin liikkujan viikkoon ja autottomaan päivään liittyvä tempaus kuokkalan sillalla. Ajoin ohi autolla ja ihmettelin, että miksi siinä pysäyteltiin pyöräilijöitä, mutta sillan kaiteeseen kiinnitetty autottoman päivän lakana selvensi asiaa. Kypärätön ja valoton naapurini voitti sillalta pyöräänsä lampun. Sitä en tiedä mitä jo valmiiksi hyvin varustautuneet pyöräilijät saivat. Ehkä lämmintä kättä? Tänä aamuna sillalla ei sitten mitään tapahtunutkaan, joten ehkä perjantaisen tempauksen idea oli jo ennakkoon mainostaa tämänpäiväistä autottomuutta. Minuun mainos ainakin puri.

Keskustelu

Ei kommentteja

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

Blogin avainsanat

#onnellistenajokoulu (12) Ajoharjoittelu (2) Ajovarusteet (8) AL-Sport (6) Audi (13) Autokoulu (30) Autoliitto (4) Autolla ulkomailla (10) Auton hankkiminen (6) Autonhuollon perusteet (11) Autoslalom (2) Bensan kulutus (13) Citroën (1) Demo Tour (6) Driveco (6) Econen (2) Ecorun (40) Ford (3) Hakkapedia (3) Hakkapeliitta 8 (2) Honda (1) Huolto (39) Hybridiautot (6) Hyundai (3) Jarrut (9) Jenni (37) Joukkoliikenne (2) Jyväskylä (12) Jyväskyläläistä liikennekulttuuria (7) Kaasuauto (2) Katsastus (9) Kaupunkiajo (8) Kawasaki ER-5 (13) Kevytliikenne (8) Kia (2) Kilpailu (2) Kirja (1) Koeajo (47) Kolarointi (12) Kolhut (5) Kuntotarkastus (1) Lainsäädäntö (5) Land Rover (1) Leonidas (46) Lexus (3) Liikennesäännöt (16) Liikenneturvallisuus (7) Lotus (3) Maalipinta (5) Maantiellä ajo (22) Maastoajo (4) Mazda (16) Mercedes-Benz (3) Moottori (3) Moottoripyöräily (29) MP-kurssi (9) Muiden käyttäytyminen (27) Muilla autoilla ajaminen (63) Navigointi (6) Nishiki Hybrid Comp (3) Nishiki Reno (7) Nissan (14) Ohittaminen (6) Omat mokat (11) Ongelmatilanteet (13) Opel (1) Opetuslupa (3) Pimeällä ajo (8) Pohdiskelu (30) Poliisi (2) Polkupyöräily (14) Polo (69) Polo Junior (52) Polo Senior (47) Polttoaine (1) Puhtaanapito (14) Pysäköinti (14) Rata-ajo (16) Reissut (33) Renault (2) Renkaat (34) Ruuhka (7) Scirocco (7) Seat (40) Seat Leon (43) Skoda (7) Subaru (1) Sumu (2) Suzuki (1) Sähköauto (14) Takuu (4) Taloudellinen ajo (49) Talvi (35) Tampere (2) Tankkaus (3) Tapahtuma (34) Tesla (5) Toyota (9) Tuunaus (5) TV-ohjelmat (3) Törttöily (9) Unelmointi (14) Valot (8) Verotus (1) Video (9) Volkswagen (51) Volvo (1) Vuokraus (6) Yhteistyö (16) Yleinen (22) Äänentoisto (4)
nwdb