19.10.2013

Renkaiden vaihto Poloisen tapaan

 
En olekaan tainnut aiemmin kertoa, millainen operaatio renkaiden vaihtaminen on kerrostalossa. Aikani kuluksi päätinkin kertoa sen sarjakuvamuodossa, joten olkaapa hyvä. :)
 

 


Syksyn 2010 autonhuoltokurssia lukuunottamatta olen vaihdattanut renkaat aina jossain liikkeessä. Itse vaihtaminen ei olisi kovin vaikea homma, mutta kerrostalossa asuvana en saa pestyä niitä ja siksi vaihdatan ne aina muualla, että saan varastoitua ne puhtaina. Säilytän renkaita asuntomme varastokopissa, joten ei olisi kiva jos siellä olisi parveketuolien, jouluporojen ja ylimääräisten hyllyjen kaverina kasa likaisia renkaita.

Tätä sarjakuvaa askarrellessani kävi kyllä taas kerran mietityttämään, että kannattaisiko ajan säästämiseksi vaihtaa renkaat itse. Renkaiden ulos kantamisessa on melkein enemmän hommaa kuin renkaiden viemisessä vaihtopaikkaan. Ennen renkaiden vaihtoa ne täytyy kaivaa varastosta, pussittaa, kuljettaa pyörävaraston kautta rappukäytävään, kantaa tai viedä hissillä alakertaan, kantaa pihalle ja pakata autoon. Autosta pitää sitä ennen kaataa penkit ja viedä hattuhylly sisälle, koska se olisi tiellä. Lopuksi autoon pitää vielä muistaa viedä toisten vanteiden pultit.

Kotiin palatessa renkaat pitää ottaa ulkona pois pusseista ja ravistaa pusseista pois ylimääräinen vesi, koska niitä ei voi jättää ummehtumaan. Sitten renkaat pitää rullailla rappuun, rapusta hissiin, hissistä ykköskerrokseen, pyörävaraston kautta varastoon ja siellä sitten pinota omaan koppiin. Operaatiossa menee suuntaansa sellainen vartti.

Ehkä eniten nykyisessä käytännössä ärsyttää se, että renkaidenvaihdolle pitää varata aika. Pitää siis katsella säätiedotusta ja sen perusteella soitella liikkeeseen, että ehtisitteköhän tehdä lähipäivinä. Syksyllä tämä on rasittavampaa, koska talvirenkaille voi tulla sään muuttuessa yllättäen käyttöä, mutta keväällä se ei ole niin justiinsa. Itse tekemällä ei olisi tätä ongelmaa.

Paras vaihtoehto olisi säilyttää renkaita rengashotellissa, jolloin tosin pitäisi edelleen varata aika, mutta renkaita ei tarvitsisi raijata puolivuosittain autoon ja takaisin. Lisäbonuksena varastokaan ei olisi niin täysi. Toistaiseksi en kuitenkaan ole raskinut maksaa rengashotellista 50-60 e / kausi.

Renkaat vaihdatan tällä hetkellä Jyväskylän Autotarvikkeella, koska se kuuluu Polon huolenpitosopimukseen. On muuten pikkuisen suolainen hinta, 30 e vaihto ja 20 e pesu. (Vertailun vuoksi maksan koko auton käsinpesusta 25 e...) Tämänkertainen pesujälki oli vieläpä niin huonoa, että laitoin Autotarvikkeelle siitä reklamaatiota. Kyllä 20 eurolla pitäisi saada sen verran puhtaat renkaat, että niistä ei tulisi kädet ihan mustiksi varastoon kantaessa! Aiemmin renkaat ovat haisseetkin ihan pesuaineelle, mutta nyt vaikutti siltä kuin ne olisi vain huuhtaistu, kun vanteisiin pystyi piirtämään kuviakin. Ei näin.

Tänä syksynä renkaidenvaihto sujui stressittä. Katsoin viikonloppuna että pakkasia on tulossa ja varasin maanantaina torstaille vaihtoajan. Viime syksyn merkinnässä muistutin itselleni, että ihan turha viivytellä vaihdossa, kun en minä asfalttia ehdi hirveästi kuluttaa vaikka aikainen olisinkin. Viime syksynä aamupakkasia olikin pidempään, mutta nyt täräytti saman tien lumet maahan (uutisten mukaan täällä Jyväskylässä 8 cm!), joten ei olisi voinutkaan viivytellä. Mutta ei silti ollut stressiä, joten hyvä näin. Nyt taas ropistellaan seuraavat puoli vuotta...

Keskustelu

Antti-Juhani Kaijanaho
20.10.2013 00.12

Itse olen ollut hyvinkin tyytyväinen rengashotelliasiakas. Hinta on suolainen, mutta juuri mistään muusta kuin ajoituksesta ei tarvitse huolehtia. Erityisesti renkaat (toivottavasti) säilytetään kaikkien oppien mukaisesti juuri niin kuin pitää.

Plus renkaat kerrostalossa (olkoonkin että varastokopissa) on paloturvallisuusriski.

Tänä vuonna oma renkaidenvaihtoaikatauluni on mennyt pahasti rikki, kun auto on ollut viikkoja ajokelvottomana korjaamon pihassa (odotetaan ehjää osaa). Onneksi ensi viikolle on luvattu reilusti plussaa, ehkä kesärenkailla voi sittenkin vielä ajaa, ainakin rengasliikkeeseeni asti :-)

Anonyymi
24.10.2013 19.38

Blogiasi lukiessa tuli mieleen miksi olemme perustaneet tuollaisia tilanteita varten mukavemman tavan vaihtaa renkaita. www.renkaanvaihtokotona.fi ja jää kirjoittamasi huolet :)

Jenni
24.10.2013 23.20

A-J: Katselin viikonloppuna Gummiseppien hintoja, ja voi olla että jossain vaiheessa siirryn heidän asiakkaakseen. Kun lopulta pettää hermot tuohon kantamiseen. :D

Anonyymi: Kävin lukemassa kotisivunne, ihan mahtavalta palvelulta kuulostaa! Erittäin hyvä idea! Kannatteko renkaat asiakkaan puolesta asiakkaan varastoonkin? :) Ainut mikä jäi mietityttämään oli, että puhdistatteko renkaat vaihdon yhteydessä? Kun se minun suurin syyni olla vaihtamatta niitä itse kotipihassa on juuri se pesuongelma.

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

Polo Junior Renkaat Talvi

Arkisto

Blogin avainsanat

#onnellistenajokoulu (12) Ajoharjoittelu (2) Ajovarusteet (8) AL-Sport (6) Audi (13) Autokoulu (30) Autoliitto (4) Autolla ulkomailla (10) Auton hankkiminen (6) Autonhuollon perusteet (11) Autoslalom (2) Bensan kulutus (13) Citroën (1) Demo Tour (6) Driveco (6) Econen (2) Ecorun (40) Ford (3) Hakkapedia (3) Hakkapeliitta 8 (2) Honda (1) Huolto (39) Hybridiautot (6) Hyundai (3) Jarrut (9) Jenni (37) Joukkoliikenne (2) Jyväskylä (12) Jyväskyläläistä liikennekulttuuria (7) Kaasuauto (2) Katsastus (9) Kaupunkiajo (8) Kawasaki ER-5 (13) Kevytliikenne (8) Kia (2) Kilpailu (2) Kirja (1) Koeajo (47) Kolarointi (12) Kolhut (5) Kuntotarkastus (1) Lainsäädäntö (5) Land Rover (1) Leonidas (46) Lexus (3) Liikennesäännöt (16) Liikenneturvallisuus (7) Lotus (3) Maalipinta (5) Maantiellä ajo (22) Maastoajo (4) Mazda (16) Mercedes-Benz (3) Moottori (3) Moottoripyöräily (29) MP-kurssi (9) Muiden käyttäytyminen (27) Muilla autoilla ajaminen (63) Navigointi (6) Nishiki Hybrid Comp (3) Nishiki Reno (7) Nissan (14) Ohittaminen (6) Omat mokat (11) Ongelmatilanteet (13) Opel (1) Opetuslupa (3) Pimeällä ajo (8) Pohdiskelu (30) Poliisi (2) Polkupyöräily (14) Polo (69) Polo Junior (52) Polo Senior (47) Polttoaine (1) Puhtaanapito (14) Pysäköinti (14) Rata-ajo (16) Reissut (33) Renault (2) Renkaat (35) Ruuhka (7) Scirocco (7) Seat (40) Seat Leon (43) Skoda (7) Subaru (1) Sumu (2) Suzuki (1) Sähköauto (14) Takuu (4) Taloudellinen ajo (49) Talvi (35) Tampere (2) Tankkaus (3) Tapahtuma (34) Tesla (5) Toyota (9) Tuunaus (5) TV-ohjelmat (3) Törttöily (9) Unelmointi (14) Valot (8) Verotus (1) Video (9) Volkswagen (51) Volvo (1) Vuokraus (6) Yhteistyö (16) Yleinen (22) Äänentoisto (4)
nwdb