28.04.2016

Rekisterikilpibongaus

Oletko koskaan kuullut harrastuksesta nimeltä rekisterikilpien bongaus? Siinä on ideana löytää autojen rekisterikilpien numeroita järjestyksessä pienimmästä suurimpaan. 

Itse olen harrastanut rekisterikilpien bongausta vuodesta 2009 ja vielä riittää kerättävää. Koska lyhyitä kilpiä (numerot 1-99) näkyy niin vähän, päätin kerätä niitä myös suurimmasta pienimpään. Reilussa seitsemässä vuodessa olen saanut bongattua numerot 1-101 ja takaperin 999-342.

Rekisterikilpitarkkailun sääntöjä pidetään yleisesti ottaen seuraavina:

- Rekisterinumeron kirjainosalla ei ole väliä, vain numerot merkitsevät.

- Rekisterinumero pitää nähdä omin silmin. Videolla tai valokuvassa näkyvä kilpi ei ole bongaus, vaikka sen olisi kuvannut itse. Kiikareita tms. apuvälinettä saa kuitenkin käyttää.

- Rekisterinumerot on bongattava numerojärjestyksessä. Eli jos löysit nyt etsimäsi numeron 74, seuraavaksi etsit numeroa 75.

- Rekisterinumeroita ei voi bongata varastoon. Eli vaikka olisit 50 m aiemmin ohittanut numeron 234 ja löysit nyt hakemasi 233, on 234 bongattava uudelleen. Eikä riitä, että näkee kaukaa auton jossa tietää olevan sopivan numeron, vaan numero on nähtävä bongaushetkellä omin silmin.

- Kilpibongaukseen hyväksytään vain suomalaiset (ml. Ahvenanmaa) autojen valko- ja mustapohjaiset rekisterikilvet, joissa on 1-3 kirjainta ja numeroa. Mopojen, moottoripyörien, perävaunujen, työkoneiden (keltapohjaiset), puolustusvoimien ajoneuvojen ja diplomaattiajoneuvojen kilpiä ei hyväksytä.

- Kaverille on reilua kertoa jos tietää hänen etsimänsä numeron jossain tai jos kaveri ei huomaa kilpeä itse.

Lähde: Turun Seudun Rekisterikilpinumerotarkkailijoiden Klubi

Koska sekä minä että mieheni harrastamme rekkaribongausta, on touhussa mukana myös pieni kilpailuaspekti. Alussa bongasimme todella kilpaa kun keräsimme hyvin lähekkäin olevia numeroita, mutta vähitelle mieheni kasvatti pitkän kaulan isoissa numeroissa, koska ehti nähdä autoja töihin kävellessään paljon enemmän kuin minä joka pyöräilin. Pahimmillaan eroa oli yli 50 numeroa, mutta nyt olen taas saavuttanut ja eroa on 23 numeroa. Vastineeksi minä puolestani onnistuin jotenkin keräämään lyhyitä nopeammin ja sainkin numeron 99 viime kesänä, kun taas mieheni etsi numeroa 82 viime vapusta saakka kunnes bongasi sen pari päivää sitten. Tämä on niin tuuripeliä!

Kärkipaikka punaisissa valoissa on työmatkan paras hetki bongata kilpiä. :)

Pitkät numerot (100-999) löytyvät huomattavasti nopeammalla tahdilla, mutta joitain pitkiä numeroita olen etsinyt jopa toista kuukautta. Erityisesti muistan tilanteen, jossa työkaverini autossa oli pian tarvitsemani numero, mutta kun sen vuoro tuli, työkaveri oli juuri ehtinyt jäämään kuukaudeksi isyyslomalle ja jouduin etsimään ko. numeroa melkein työkaverin loman loppuun saakka kunnes bongasin sen jostain muusta autosta. Nopeimmillaan kilpiä on puolestaan löytynyt jopa neljä saman päivän aikana ja viikossa liki kymmenen. Kilvissä tuntuu myös olevan helppoja ja vaikeita "sarjoja". Eli esimerkiksi 38x (eli 380-389) oli aika helppo sarja, kun taas 40x (muistankohan oikein?) oli varsin hidas kerättävä. Itse tiedän jo ennakkoon sarjojen hitauden ja nopeuden, kun mieheni kerää ne ensin ja mä tulen samaan sarjaan muutaman kuukauden jäljessä.

Autolla ajaessa rekkareita ei pysty tarkkailemaan niin aktiivisesti kuin pyöräillessä tai jalan. Monesti onkin käynyt niin, että kyydissä istunut mieheni on bongannut etsimäni numeron mutten ole itse enää ehtinyt havaita sitä, koska olen keskittynyt liikenteeseen. Noh, parempi näin. Välillä on myös näitä tapauksia, että näki ehkä oikean numeron, mutta koska siitä ei voinut olla 100 % varma, sitä ei hyväksytä.

American Car Club Jyväskylä järjestää joka vuosi vapunpäivänä klo 15 perinteinen vappucruisingin, johon osallistuu satoja jenkki- ja harrasteautoja. Niissä on paljon lyhyitä kilpiä ja sen takia vappucruising onkin rekisterikilpibongaajalle vuoden kohokohta. Siinä missä lyhyitä kilpiä on kertynyt hyvänä vuonna keskimäärin yksi per kuukausi, löytyi jonain vuonna vappucruisingista peräti kahdeksan numeroa! Itsellä lyhyet numerot on tosiaan kaikki kerättynä, mutta miehelläni on vielä matkaa sataseen.

Olemme tarkkailleet kulkuetta aina Kilpisenkadun kävelysillan päädystä, josta näkee hyvin Kilpisenkatua alas ajavat autot. Tänä vuonna meinasimme kuitenkin mennä bongailemaan kilpiä cruisingin lähtöpaikkaan Seppälän vanhan Prisman parkkikselle, koska siellä voi kävellä katsomaan aiemmin löydettyä numeroa uudelleen. Samalla tavalla olemme joskus messujen aikaan "raidanneet" Lutakon parkkihalleja.

Jenkkiautoja vappucruisingissa vuonna 2014

Löytyykö teistä lukijoista muuten rekkaribongaajia? Oletteko kenties joskus joutuneet selittämään kaverillenne spontaania hihkaisua, kun joku auto on tullut vastaan ja siinä on ollut kaipaamanne numero? Mulla on käynyt muutaman kerran näin:

- Kolmesataakuusikymmentä!
- ???
- Siis mä kerään rekisterikilpiä ja ohi meni just tarvitsemani numero...

Ja ei muuta kuin seuraavaa numeroa kiikariin!

Keskustelu

Ei kommentteja

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

Jenni Yleinen

Arkisto

Blogin avainsanat

#onnellistenajokoulu (12) Ajoharjoittelu (2) Ajovarusteet (8) AL-Sport (6) Audi (13) Autokoulu (30) Autoliitto (4) Autolla ulkomailla (10) Auton hankkiminen (6) Autonhuollon perusteet (11) Autoslalom (2) Bensan kulutus (13) Citroën (1) Demo Tour (6) Driveco (6) Econen (2) Ecorun (40) Ford (3) Hakkapedia (3) Hakkapeliitta 8 (2) Honda (1) Huolto (39) Hybridiautot (6) Hyundai (3) Jarrut (9) Jenni (37) Joukkoliikenne (2) Jyväskylä (12) Jyväskyläläistä liikennekulttuuria (7) Kaasuauto (2) Katsastus (9) Kaupunkiajo (8) Kawasaki ER-5 (13) Kevytliikenne (8) Kia (2) Kilpailu (2) Kirja (1) Koeajo (47) Kolarointi (12) Kolhut (5) Kuntotarkastus (1) Lainsäädäntö (5) Land Rover (1) Leonidas (46) Lexus (3) Liikennesäännöt (16) Liikenneturvallisuus (7) Lotus (3) Maalipinta (5) Maantiellä ajo (22) Maastoajo (4) Mazda (16) Mercedes-Benz (3) Moottori (3) Moottoripyöräily (29) MP-kurssi (9) Muiden käyttäytyminen (27) Muilla autoilla ajaminen (63) Navigointi (6) Nishiki Hybrid Comp (3) Nishiki Reno (7) Nissan (14) Ohittaminen (6) Omat mokat (11) Ongelmatilanteet (13) Opel (1) Opetuslupa (3) Pimeällä ajo (8) Pohdiskelu (30) Poliisi (2) Polkupyöräily (14) Polo (69) Polo Junior (52) Polo Senior (47) Polttoaine (1) Puhtaanapito (14) Pysäköinti (14) Rata-ajo (16) Reissut (33) Renault (2) Renkaat (34) Ruuhka (7) Scirocco (7) Seat (40) Seat Leon (43) Skoda (7) Subaru (1) Sumu (2) Suzuki (1) Sähköauto (14) Takuu (4) Taloudellinen ajo (49) Talvi (35) Tampere (2) Tankkaus (3) Tapahtuma (34) Tesla (5) Toyota (9) Tuunaus (5) TV-ohjelmat (3) Törttöily (9) Unelmointi (14) Valot (8) Verotus (1) Video (9) Volkswagen (51) Volvo (1) Vuokraus (6) Yhteistyö (16) Yleinen (22) Äänentoisto (4)
nwdb