31.07.2010

Pysäköinti Ainolanrannassa

Olen asunut reilu kolme vuotta Ainolanrannassa. Sinä aikana ei ole selvinnyt, mikä on Siltakadun ja Lehtorannantien välissä olevan hiekkakentän tarkoitus. Ilmeisesti kentälle piti rakentaa jotain, sillä pitkään siinä oli valtava kyltti, joka mainosti "tulevaisuuden toimitilaa". Pari vuotta sitten kyltti kuitenkin kerättiin pois ja alue jäi yleiseksi pysäköintialueeksi.

"Hiekkaparkkis" Siltakadun ja Lehtorannantien välissä.


Eräänä päivänä kesäkuun alussa kaikkiin "hiekkaparkkikselle" pysäköityihin autoihin oli jätetty huomautus virheellisestä pysäköinnistä. Huomautuksen perusteena oli pysäköintikieltoalue-liikennemerkin huomiotta jättäminen. Merkki on Lehtorannantien molemmissa päissä ja hiekkakenttää ei ole erikseen merkitty parkkipaikaksi, joten pysäköintikieltoaluemerkki vaikuttaa sielläkin. Jossain autoissa huomautuksen syynä oli puolestaan luvaton maastoon pysäköinti, mille en keksinyt perustetta. Pelkkä huomautus oli joka tapauksessa ystävällinen lähestymistapa verrattuna siihen, että kaikille olisi suoraan annettu pysäköintivirhemaksu.

Huomautusten antamisen jälkeen kentän reunaan ilmestyi seuraavana päivänä betoniporsaita estämään sinne ajaminen. Kokonaan aluetta ei tietenkään voitu sulkea, koska muuten autot eivät olisi päässeet ajamaan sieltä pois.

Huomautusten jättämisen jälkeen ei mennyt kuin muutama päivä, että autoilijat oppivat jättämään autonsa muualle. Eräs autonomistaja sen sijaan halusi päästä ulkomailla rekisterissä olevasta autostaan eroon: huomautusta seuraavana päivänä siitä hävisi kilvet. Kaupunki jätti autoon siirtokehotuksen ja viikkoa myöhemmin auto oli hinattu pois. En tiedä kenen toimesta.

Pysäköintikieltoaluemerkki Lehtorannantien alussa.


Minusta oli outoa, että pysäköinnistä huomautettiin vasta nyt, koska kentällä pysäköintiin ei ole näiden yli kolmen vuoden aikana puututtu kertaakaan aiemmin. Kysyin asiasta kaupungin kysymyspalstalla, mutta en saanut suoraa vastausta siihen, miksi pysäköinninvalvonta aloitettiin juuri nyt. Alueella pysäköinti ei kuulemma ole koskaan ollut sallittua, mikä onkin loogista, kun ottaa huomioon pysäköintikieltoaluemerkin. Huomautus luvattomasta maastoon pysäköinnistä oli pysäköinninvalvojan ajatusvirhe.

Alue on saamani vastauksen mukaan kaavoitettu torialueeksi. Sille ei kuitenkaan olla tekemässä kummempia muutoksia ennen, kuin viereinen tontti rakennetaan valmiiksi, koska rakentamisen yhteydessä torialuetta joudutaan todennäköisesti käyttämään. Pysäköinninvalvonnan ja esteiden avulla alue pyritään saamaan kaavanmukaiseen käyttöön. Kevyen liikenteen väylän päällystämistä Siltakadun ja Lehtorannantien välille harkitaan.

Ehdotin myös kysymykseni yhteydessä, että voisiko hiekkakentällä pysäköinnin sallia. Kesäisin Lehtorannantien suoralle väliaikaisesti järjestetty pysäköintikaistale on etenkin kesäteatteriesitysten aikaan tupaten täysi, joten hiekkakentän pysäköintikäyttö toisi helpotusta ruuhkaan. Tämä ei kuulemma kuitenkaan onnistu, koska alue on kaavoitettu torialueeksi ja torialueelle ei saa pysäköidä.

Neste Rallia katsomaan tulleet turistit eivät hiekkakentän ajoesteistä piitanneet, vaan siirsivät ne sivuun ja pysäköivät autonsa sinne kuten joka vuosi on ollut tapana. Kuinka tyhmiä ihmiset ovat? Luulisi että tajuaisivat että pysäköinti on kielletty, jos alueelle ajaminen on estetty betoniporsailla.

Innokkaat rallituristit pysäköivät sinne minne haluavat, kulkuesteistä välittämättä.

Perjantaina päivällä ohi kävellessämme lähes kaikkia autonomistajia oli muistettu pysäköintivirhemaksulla. Tyhmyydestä sakotetaan, vaikka pysäköintivirhemaksu ei sakko olekaan. Ne jotka jäivät ilman, sattuivat vain todennäköisesti olemaan sillä hetkellä poissa, kun parkkipirkot kävivät kierroksella. Samana iltana erään matkailuauton ikkunaan oli puolestaan jätetty vastineeksi lappu, jossa luki "anna sakko". Nähtävästi osa rallituristeista maksaakin ennemmin pysäköintivirhemaksun kuin majoittuu kalliimmalla syrjään leirintäalueelle. Sinänsä ihan ymmärrettävä logiikka...

 

Sievä rivi pysäköintivirhemaksuja.

Jonkin auton pyyhkijän alla oli avonainen pysäköintivirhemaksulappu.

Keskustelu

Tero
28.11.2012 23.46

Olen itsekin silloin huomannut tämän alueen ja mietin että mitähän mahtaa tulevaisuuden toimitila tarkoittaa kun alue toimi parkkipaikkana kymmenille autoille. Mitä alueelle on nykypäivänä sillä muutin paikkakunnalta.

Jenni
30.11.2012 15.09

Hiekkakentän poikki vedettiin muistaakseni jo samana syksynä, kun tämän merkinnän kirjoitin, asfaltilla päällystetty kevyenliikenteenväylä. Tulevaisuuden toimitilaa ei ole edelleenkään rakennettu, vaan hiekkakentän vieressä kasvaa edelleen vehreä metsä. Hyvä niin, jos minulta kysytään. =)

Matti
17.04.2013 22.46

Hehe todellakin, sievä rivi pysäköintivirhemaksuja, kuten kuvasta näkyy :D

Aiheeseen liittyvää

Uusimmat kirjoitukset

Kirjoituksen avainsanat

Jyväskylä Liikennesäännöt Pysäköinti

Arkisto

Blogin avainsanat

#onnellistenajokoulu (12) Ajoharjoittelu (2) Ajovarusteet (8) AL-Sport (6) Audi (13) Autokoulu (30) Autoliitto (4) Autolla ulkomailla (10) Auton hankkiminen (6) Autonhuollon perusteet (11) Autoslalom (2) Bensan kulutus (13) Citroën (1) Demo Tour (6) Driveco (6) Econen (2) Ecorun (40) Ford (3) Hakkapedia (3) Hakkapeliitta 8 (2) Honda (1) Huolto (39) Hybridiautot (6) Hyundai (3) Jarrut (9) Jenni (37) Joukkoliikenne (2) Jyväskylä (12) Jyväskyläläistä liikennekulttuuria (7) Kaasuauto (2) Katsastus (9) Kaupunkiajo (8) Kawasaki ER-5 (13) Kevytliikenne (8) Kia (2) Kilpailu (2) Kirja (1) Koeajo (47) Kolarointi (12) Kolhut (5) Kuntotarkastus (1) Lainsäädäntö (5) Land Rover (1) Leonidas (46) Lexus (3) Liikennesäännöt (16) Liikenneturvallisuus (7) Lotus (3) Maalipinta (5) Maantiellä ajo (22) Maastoajo (4) Mazda (16) Mercedes-Benz (3) Moottori (3) Moottoripyöräily (29) MP-kurssi (9) Muiden käyttäytyminen (27) Muilla autoilla ajaminen (63) Navigointi (6) Nishiki Hybrid Comp (3) Nishiki Reno (7) Nissan (14) Ohittaminen (6) Omat mokat (11) Ongelmatilanteet (13) Opel (1) Opetuslupa (3) Pimeällä ajo (8) Pohdiskelu (30) Poliisi (2) Polkupyöräily (14) Polo (69) Polo Junior (52) Polo Senior (47) Polttoaine (1) Puhtaanapito (14) Pysäköinti (14) Rata-ajo (16) Reissut (33) Renault (2) Renkaat (35) Ruuhka (7) Scirocco (7) Seat (40) Seat Leon (43) Skoda (7) Subaru (1) Sumu (2) Suzuki (1) Sähköauto (14) Takuu (4) Taloudellinen ajo (49) Talvi (35) Tampere (2) Tankkaus (3) Tapahtuma (34) Tesla (5) Toyota (9) Tuunaus (5) TV-ohjelmat (3) Törttöily (9) Unelmointi (14) Valot (8) Verotus (1) Video (9) Volkswagen (51) Volvo (1) Vuokraus (6) Yhteistyö (16) Yleinen (22) Äänentoisto (4)
nwdb