ARTIKKELI (31.3.2016)

Vertailusivusto: Auton hankinta asuntolainalla ei kannata

Jaa sivu

Avainsanat: hyötyostajan opasrahoitus


Asuntolainan suhteellisen matala korko houkuttelee ihmisiä ottamaan asuntolainaa myös auton hankkimista varten. Ratkaisu voi silti tulla kuluttajalle kalliiksi.

Auton hankkiminen asuntolainalla ei luultavasti ole auton loppusumman kannalta oikea ratkaisu. Syynä on asuntolainan keskimääräisesti hyvin pitkä takaisinmaksuaika. Pitkän takaisinmaksuajan vaikutus käy ilmi kuluttajien rahoitustuotteita vertailevan VertaaEnsin.fi –palvelun laskelmasta.

Laskelmassaan palvelu on laskenut koron kanssa muodostuvan loppusumman 24 000 euroa maksavalle Skoda Octavialle tilanteissa, joissa auto on sisällytetty 18 vuotta takaisin maksettavaan asuntolainaan kahden prosentin korolla sekä viisi vuotta takaisin maksettavaan autolainaan kuuden prosentin korolla. Asuntolainan takaisinmaksuaika on laskelmassa suomalainen keskiarvo.

Asuntolainan pitkän takaisinmaksuajan takia asuntolainaan sisällytetty auto aiheuttaa loppupeleissä yhteensä 4 599 ja autolaina 3 840 euroa korkokulua. Erotus 759 euroa on lähes viidennes lyhyen autolainan koron kokonaissummasta.

Suomessa asuntolainaa otetaan usein enemmän kuin asunnon ostohinta vaatii, sillä asuntolainojen korot ovat kulutusluottojen korkoja alhaisemmat. Pitkän takaisinmaksuajan aiheuttama suuri koron loppusumma voi kuitenkin tulla monelle yllätyksenä, joten neljän vuoden autoinvestointia tuskin kannattaa rahoittaa kahdenkymmenen vuoden lainalla. Erityisesti auton nopea arvonalenema vaikuttaa huomattavasti valittavan lainatyypin mielekkyyteen.

Myöskään asuntolainan korkovähennys ei koske sitä osaa lainasta, joka on otettu muuta kuin asuntoa varten. Verotuksellista etua ei lainatyypin nimellä kikkailemalla ole siis laillisesti saatavissa.

Autonostajan kannattaa siis ostaa auto, jota on varaa lyhentää auton käyttöikää vastaavalla laina-ajalla. Kahdenkymmenen vuoden takaisinmaksuaika viestii liian kalliista autosta, eikä siitä synny korkosäästöä.

Lähde: vertaaensin.fi

TOPI RANTA

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!

Palaute